В Україні стартує інформаційно-освітня кампанія з підсилення особистої кібербезпеки

В Україні стартує інформаційно-освітня кампанія з підсилення особистої кібербезпеки

17:33,
17 Квітня 2024
2032

В Україні стартує інформаційно-освітня кампанія з підсилення особистої кібербезпеки

17:33,
17 Квітня 2024
2032
В Україні стартує інформаційно-освітня кампанія з підсилення особистої кібербезпеки
В Україні стартує інформаційно-освітня кампанія з підсилення особистої кібербезпеки
Для самоперевірки потрібно пройти онлайн-тестування.

В Україні стартує інформаційно-освітня кампанія з особистої кібербезпеки, яка має на меті підвищити загальний рівень обізнаності про загрози, що існують онлайн, та навчити українців основ кібергігієни. Її організували Представництво Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні (CRDF Global в Україні) за підтримки Державного департаменту США спільно з Національним координаційним центром кібербезпеки при РНБО України та Міністерством освіти і науки України, «Всеукраїнською школою онлайн», «Освіторією» та «Києвом Цифровим». Про це повідомили у CRDF Global в Україні.

Як розповів регіональний директор CRDF Global Михайло Верич, представництво організації працює над розвитком і підвищенням рівня кібербезпеки в Україні вже понад п’ять років.

«Важливо розуміти, що кібербезпека — це не нішева тема для профі. Це актуальне питання для кожної людини, що має доступ до інтернету. Тож ми спрямовуємо зусилля на поширення основ кібергігієни серед українців, незалежно від їхнього віку, статі чи потреб, які вони закривають онлайн», — сказав Михайло Верич.

Заступник секретаря РНБО України Сергій Демедюк акцентував на тому, що кібербезпека є важливою складовою національної безпеки України й колективної безпеки цивілізованого світу.

«Дбати про кібербезпеку має кожен громадянин, незалежно від соціального статусу чи вікової категорії, оскільки це безпосередньо впливає не лише на особисту безпеку, а й на безпеку в країні в цілому. Тому для підвищення обізнаності, інформування людей про потенційні кіберзагрози та надання їм необхідних навичок для ефективного зменшення ризиків ми розпочинаємо цю інформаційну кампанію з кібергігієни», — сказав Сергій Демедюк.

«Кібербезпека — особливо актуальна тема під час повномасштабної війни. І дуже важливо приділяти їй увагу в школах. Ми бачимо, що чимало підлітків усе ще споживають багато контенту російських блогерів і вони менш захищені від шахрайств та маніпуляцій в інтернеті. Тож дуже доречно вводити цю тему в уроки, і її вивчають у межах інформатичної і громадянської та історичній освітніх галузей. І потрібно, щоб про важливість кібербезпеки говорили не тільки в школах, а і вдома чи в медіа», — сказав заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

Інформаційно-просвітницька кампанія націлена на те, щоб користувачі зрозуміли та освоїли основні правила особистої кібербезпеки, яких часто не дотримуються в побуті: регулярна зміна паролів, перевірка посилань, за якими переходять користувачі, перевірка надійності мережі Wi-Fi, до якої підключаються гаджети, тощо.

Для закріплення практик з основ особистої кібергігієни пропонується самоперевірка за допомогою інтерактивної гри за посиланням.

Уточнимо, що кампанія націлена на три вікові групи:

  • підлідки (11–17 років) — користуються всіма технологіями значно впевненіше за більшість дорослих, але мають менше життєвого досвіду і критичного мислення, через що легше потрапляють на гачки шахраїв;
  • дорослі (18–59 років) — користуються технологічними новинками більш вибірково, але не вважають себе цікавими для кіберзлочинців, а тому продовжують нехтувати правилами безпеки;
  • люди похилого віку (60+), адже з початком повномасштабного вторгнення вони все більше користуються онлайн-інструментами для отримання новин і звʼязку з рідними, а значить також потребують підтримки і пояснення правил кібергігієни.

Освітні відеоролики, об’єднані темою «Час захистити свої дані», можна переглянути за посиланням, опісля доцільно пройти онлайн-тестування для самоперевірки.

Фото: CRDF Global в Україні

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду