Студенти у Києві і Львові випробували онлайн-гру «Хайп проти Правди»

Студенти у Києві і Львові випробували онлайн-гру «Хайп проти Правди»

19:07,
16 Листопада 2023
1322

Студенти у Києві і Львові випробували онлайн-гру «Хайп проти Правди»

19:07,
16 Листопада 2023
1322
Студенти у Києві і Львові випробували онлайн-гру «Хайп проти Правди»
Студенти у Києві і Львові випробували онлайн-гру «Хайп проти Правди»
Гра вчить критично мислити, аналізувати новини, відрізняти правдиву інформацію від дезінформації та фейків, не піддаватися маніпуляціям.

Антифейкову онлайн-гру «Хайп проти Правди», розроблену Центром стратегічних комунікацій StratCom Ukraine у співпраці з Центром інформації та документації НАТО, за інформаційної підтримки «Детектор медіа» презентували студентам Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Львівського національного університету імені Івана Франка профільних спеціальностей, повідомили організатори.

Координатор проєктів з медіаграмотності ГО «Детектор медіа» Олександр Пирожков на презентації онлайн-гри «Хайп проти Правди» у Києві

У Києві захід відвідало 80 студентів. На презентації гри була молодь з Військового інституту, ННІ міжнародних відносин, ННІ журналістики, ННІ публічного управління та державної служби. У Львові були присутні 60 студентів факультету міжнародних відносин, освітніх програм «Міжнародна безпека» і «Міжнародна інформація».

Київські студенти знайомляться з аспектами протидії дезінформації

Щоб наочно продемонструвати вплив фейків на суспільство, представники StratCom Ukraine запропонували студентам зіграти в онлайн-гру «Хайп проти Правди», яка побудована на темі НАТО в Україні.

Молодь мала змогу приміряти на себе роль фальшивого медіамагната, поширювати неправдивий контент, відповідаючи на питання про цінності НАТО чи допомогу Україні, й випробувати на собі всі техніки маніпуляції, щоб набрати популярність у грі.

Саме такий метод допоміг їм зрозуміти на практиці, як під «соусом» правди може подаватись маніпулятивний контент.

«У наш час дуже важливо навчитися критично мислити: аналізувати новини, відрізняти правдиву інформацію від дезінформації та фейків, не піддаватися маніпуляціям. Тому наша гра "Хайп проти Правди" — це такий специфічний тренінг, який вчить відштовхуватись від зворотного. Ви повинні бути максимальними поганцями і фейкотворцями, щоб зрозуміти зворотній бік дезінформації. І тоді, коли ви зрозумієте, як працює маніпулятор, ви ніколи не попадетесь у його пастку», — пояснила операційна директорка Центру стратегічних комунікацій StratCom Ukraine Анна Бєлорусова.

Як розповів MediaSapiens координатор проєктів з медіаграмотності ГО «Детектор медіа» Олександр Пирожков, студенти старших курсів виявилися більш обізнаними з сучасною геополітикою та викликами дезінформації. Проте можливість інтерактивної перевірки обізнаності на фейкові дезінформаційні наративи, зокрема російські, викликала жваве зацікавлення.

Зазначимо, гра «Хайп проти Правди» створена, щоб показати, як формується інформаційне поле, чому і як виникають маніпуляції та фейки та чого потрібно уникати, щоб не наражати на небезпеку себе й свою країну, а також щоби підвищити медіаграмотність української аудиторії та її стійкість до створеної Росією дезінформації, зокрема пов’язаної з темою НАТО в Україні.

Як інформував MediaSapiens, у гравців є можливість виграти два квитки і особисто відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі та дізнатись усю цікаву інформацію з перших уст. Для цього після проходження гри слід заповнити аплікаційну форму для участі в розіграші.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду