Українські ЗМІ «відзначили» День сина 22 листопада. Фейк чи ні?

Українські ЗМІ «відзначили» День сина 22 листопада. Фейк чи ні?

15:36,
23 Листопада 2021
4384

Українські ЗМІ «відзначили» День сина 22 листопада. Фейк чи ні?

15:36,
23 Листопада 2021
4384
Українські ЗМІ «відзначили» День сина 22 листопада. Фейк чи ні?
Українські ЗМІ «відзначили» День сина 22 листопада. Фейк чи ні?
Англомовні ресурси пропонують вважати Національним днем синів 28 вересня або 4 березня, натомість російськомовні ресурси пропонують саме цю дату — 22 листопада. Схожа історія і з Днем доньки.

Українські ЗМІ 22 листопада поширили інформацію, що в Україні відзначають День сина. Цю інформацію поширили чимало ЗМІ, серед яких — ТСН, УНІАН, «Інтерфакс-Україна», УНН, «Люкс ФМ», «Факти», «Обозреватель», «Ракурс», НВ, «Апостроф». Журналісти останнього написали, що День сина «має російське коріння, проте останнім часом він набуває все більшої популярності і в Україні». Більшість українських ЗМІ також уточнили, що «історія походження цього свята невідома», що це «неофіційне свято», що в нього «немає традицій» тощо. Попри це, у соцмережах запустили флешмоб, у межах якого користувачі почали публікувати фото зі своїми синами, писати історії з життя тощо.

Деякі медіа назвали це свято «міжнародним» або «всесвітнім». Слова «міжнародний» чи «всесвітній» часто дописують й до інших подібних свят, мабуть, щоб додати їм більшої значущості. Однак ці приписки — маніпуляція. У календарях пам’ятних дат ООН чи ЮНЕСКО немає «Міжнародного дня сина» ані 22 листопада, ані в інші дні. В обох календарях є Міжнародний день дівчаток (11 жовтня), в ООН також згадують про Всесвітній день захисту дітей (20 листопада). Зазначимо, що схоже свято — День захисту  дітей — в Україні відзначають 1 червня, згідно з указом Кучми від 1998 року, як і в більшості посткомуністичних країн.

У цих календарях також не фіксують Міжнародного дня матері чи Всесвітнього дня батька. Адже кожна країна сама визначає дати святкувань подібних «днів».

Наприклад, День батька в Сполучених Шатах, які вважають «батьківщиною» свята, відзначають у третю неділю червня, як в Україні, Туреччині, Мексиці, Канаді тощо. Водночас Швеція святкує День батька в другу неділю листопада, так само Естонія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія. В Іспанії День батька відзначається в день Святого Йосипа, який припадає на 19 березня, того ж дня — у Португалії. Схожа картина і з Днем матері: більшість країн відзначають цей день у травні, однак Норвегія святкує в лютому, Грузія, Ірландія, Велика Британія — у березні, Таїланд — у серпні, Росія — у листопаді.

Дати таких свят, як День матері, День батька та навіть День родини, в Україні затверджені указами президентів. А саме: День матері установив відзначати щорічно в другу неділю травня президент Леонід Кучма в 1999 році; День родини — щорічно 8 липня Віктор Янукович у 2011 році; День батька — щорічно в третю неділю червня Петро Порошенко в 2019 році. Натомість жоден із президентів не затверджував День доньки чи День сина.

Англомовні ресурси пропонують вважати Національним днем синів 28 вересня або 4 березня, однак найчастіше можна зустріти останню дату, бо так святкують у США. Натомість російськомовні ресурси кажуть про іншу дату — 22 листопада. Схожа історія і з Днем доньки. Англомовні ресурси пишуть, що його варто святкувати в останню неділю вересня (традиції нібито походять з Індії). Натомість російськомовні кажуть про 25 квітня.  

Фото: Тelegraf

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду