«Батько наш – Бандера, Україна — мати». Українські ЗМІ поширили фейк про «цькування вчительки-ватниці»

«Батько наш – Бандера, Україна — мати». Українські ЗМІ поширили фейк про «цькування вчительки-ватниці»

14:32,
21 Жовтня 2021
6119

«Батько наш – Бандера, Україна — мати». Українські ЗМІ поширили фейк про «цькування вчительки-ватниці»

14:32,
21 Жовтня 2021
6119
«Батько наш – Бандера, Україна — мати». Українські ЗМІ поширили фейк про «цькування вчительки-ватниці»
«Батько наш – Бандера, Україна — мати». Українські ЗМІ поширили фейк про «цькування вчительки-ватниці»
Автори:
У TikTok вже запустили флешмоб, у межах якого користувачі співають «Батько наш – Бандера, Україна — мати» у різних місцях.

Українські ЗМІ поширили неправдиву інформацію, що київські школярі нібито зацькували вчительку з антиукраїнськими поглядами, співаючи уривок «Батько наш – Бандера, Україна — мати».

Першоджерелом цієї інформації став телеграм-канал «Украина в шоке», який 13 жовтня написав, що школярі «вирішили виховати "ватну" вчительку», після чого вона «не хоче виходити на роботу». У телеграм-каналі опублікували два відео: одне з львівськими школярками (про них далі), автори іншого — невідомі. На другому відео чутно, що вчителька називає дату — 5 жовтня, її перебивають учні та починають співати «Батько наш – Бандера, Україна — мати». Жодного підтвердження, що це було «цькування», що вчителька має «антиукраїнські погляди», що після інциденту вона перестала виходу на роботу — немає. Також невідомо, що це була за школа, у якому вона місті, якою була реакція вчительки на цей інцедент. 

Того ж дня це повідомлення та обидва відео на своєму сайті поширило видання Vesti. У телеграм-канал Vesti написало про «цькування вчительки», проназавши підлітків «Гітлер'югенд 2.0» та виклало лише одне відео — з львівськими школярками. І саме на телеграм-канал Vesti посилаються більшість ЗМІ, які поширили фейк про «цькування вчительки». 

Цю новину, зокрема, опублікували УНІАН, Ua News, NTA. У новини вони вставляють відео саме з львівськими школярками та стопкадр з ролику.  

«Факти» та «Сьогодні» вставили в новини й друге відео.

«Страна» видала окремий матеріал з розбором цього флешмобу та нібито цькування, але жодного реального факту про цькування також не навела.

24 канал 13 жовтня без посилань на джерела поширив інформацію, що в Києві учні вирішили «оригінально провчити вчительку із проросійськими поглядами». До новини додали різні відео, на яких різні діти в різних місцях (класі, туалеті) співають «Батько наш – Бандера, Україна — мати», було відео і з ученицями львівської школи. Однак 19 жовтня канал спростували фейк, що школярки зі Львова піснею зацькували вчительку.

Львівська школярка, учениця 11-го класу та одна з учасниць флешмобу Ганна Петришин спростувала в коментарі «Радіо Свобода» інформацію, відкинувши звинувачення на адресу вчительки. «Вперше зіштовхнулась, що настільки все це було перекручено. Поширювали інформацію, не з’ясувавши правду. Поширили, що вчителька не така, що ми з Києва. Наша вчителька – патріотка. Ми з цього галасу, фейків, які поширювались, зробили висновок, що потрібно контролювати те, що виставляєш, де записуєш, бо все можна дуже перекрутити. Але не можна мовчати, коли брехня йде по світу», – розповіла вона.  

Ганна Петришин також пояснила, що відео з піснею записали напередодні Дня захисників і захисниць України після завершення уроку історію, на якому вивчали постать Степана Бандери: «Ми цю пісню почули у виконанні чоловіків у TikTok. Нам дуже вона сподобалась. Почали її скрізь наспівувати. І так вийшло, що на уроці історії вивчали постать Степана Бандери. По закінченню уроку вирішили заспівати і записали на відео. І через тиждень воно почало розповсюджуватись по різних українських і російських пабліках, у новинах. Такої популярності ми не очікували».

У TikTok вже запустили флешмоб, у межах якого користувачі співають «Батько наш – Бандера, Україна — мати» у різних місцях: відео за хештегом #батьконашбандера набрали 7,8 мільйонів переглядів. Не всі відео з цим хештегом записують під звук «Батько наш Бандера, Україна – мати», однак за ним можна побачити «співаючого» Путіна чи російській «Блакитний вогник».

@deecojen

#батьконашбандера #путин #мем #смешно

♬ оригинальный звук - _SPM_

@hanniemaymusic

вже скоро ???????? #батьконашбандера #бандера #українськийтікток #укртікток #україна #fyp #fypシ #on #рек #хочуврек

♬ оригінальний звук - Hannie May

Раніше російські та українські ЗМІ поширили фейк, що міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко «зрівняв роль нацистів і СРСР у трагедії Бабиного Яру». 

Фото: То є Львів 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду