ms.detector.media
Іра Рябоштан
23.11.2021 15:36
Українські ЗМІ «відзначили» День сина 22 листопада. Фейк чи ні?
Українські ЗМІ «відзначили» День сина 22 листопада. Фейк чи ні?
Англомовні ресурси пропонують вважати Національним днем синів 28 вересня або 4 березня, натомість російськомовні ресурси пропонують саме цю дату — 22 листопада. Схожа історія і з Днем доньки.

Українські ЗМІ 22 листопада поширили інформацію, що в Україні відзначають День сина. Цю інформацію поширили чимало ЗМІ, серед яких — ТСН, УНІАН, «Інтерфакс-Україна», УНН, «Люкс ФМ», «Факти», «Обозреватель», «Ракурс», НВ, «Апостроф». Журналісти останнього написали, що День сина «має російське коріння, проте останнім часом він набуває все більшої популярності і в Україні». Більшість українських ЗМІ також уточнили, що «історія походження цього свята невідома», що це «неофіційне свято», що в нього «немає традицій» тощо. Попри це, у соцмережах запустили флешмоб, у межах якого користувачі почали публікувати фото зі своїми синами, писати історії з життя тощо.

Деякі медіа назвали це свято «міжнародним» або «всесвітнім». Слова «міжнародний» чи «всесвітній» часто дописують й до інших подібних свят, мабуть, щоб додати їм більшої значущості. Однак ці приписки — маніпуляція. У календарях пам’ятних дат ООН чи ЮНЕСКО немає «Міжнародного дня сина» ані 22 листопада, ані в інші дні. В обох календарях є Міжнародний день дівчаток (11 жовтня), в ООН також згадують про Всесвітній день захисту дітей (20 листопада). Зазначимо, що схоже свято — День захисту  дітей — в Україні відзначають 1 червня, згідно з указом Кучми від 1998 року, як і в більшості посткомуністичних країн.

У цих календарях також не фіксують Міжнародного дня матері чи Всесвітнього дня батька. Адже кожна країна сама визначає дати святкувань подібних «днів».

Наприклад, День батька в Сполучених Шатах, які вважають «батьківщиною» свята, відзначають у третю неділю червня, як в Україні, Туреччині, Мексиці, Канаді тощо. Водночас Швеція святкує День батька в другу неділю листопада, так само Естонія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія. В Іспанії День батька відзначається в день Святого Йосипа, який припадає на 19 березня, того ж дня — у Португалії. Схожа картина і з Днем матері: більшість країн відзначають цей день у травні, однак Норвегія святкує в лютому, Грузія, Ірландія, Велика Британія — у березні, Таїланд — у серпні, Росія — у листопаді.

Дати таких свят, як День матері, День батька та навіть День родини, в Україні затверджені указами президентів. А саме: День матері установив відзначати щорічно в другу неділю травня президент Леонід Кучма в 1999 році; День родини — щорічно 8 липня Віктор Янукович у 2011 році; День батька — щорічно в третю неділю червня Петро Порошенко в 2019 році. Натомість жоден із президентів не затверджував День доньки чи День сина.

Англомовні ресурси пропонують вважати Національним днем синів 28 вересня або 4 березня, однак найчастіше можна зустріти останню дату, бо так святкують у США. Натомість російськомовні ресурси кажуть про іншу дату — 22 листопада. Схожа історія і з Днем доньки. Англомовні ресурси пишуть, що його варто святкувати в останню неділю вересня (традиції нібито походять з Індії). Натомість російськомовні кажуть про 25 квітня.  

Фото: Тelegraf

ms.detector.media