«Викачування крові», «курси гомеопатії», «античип-магніт». Як шахраї заробляють на антивакцинаторах

«Викачування крові», «курси гомеопатії», «античип-магніт». Як шахраї заробляють на антивакцинаторах

13:24,
4 Листопада 2021
3597

«Викачування крові», «курси гомеопатії», «античип-магніт». Як шахраї заробляють на антивакцинаторах

13:24,
4 Листопада 2021
3597
«Викачування крові», «курси гомеопатії», «античип-магніт». Як шахраї заробляють на антивакцинаторах
«Викачування крові», «курси гомеопатії», «античип-магніт». Як шахраї заробляють на антивакцинаторах
Автори:

Шахраї заробляють на противниках вакцинації від коронавірусної хвороби, пропонуючи їм викачати кров з місця щеплення або пройти курс гомеопатії для «очищення організму», а також — купити  «античип-магніт», глушителі, пластирі та інші пристрої нібито «для розмагнічування вакцин» або «безпечної вакцинації». Про це розповіли в програмі «Фейкотрон» на Громадському радіо.

Заступниця керівника «VoxCheck» Світлана Сліпченко розповіла, що фейки про «чипи у вакцинах» з’явилися ще навесні 2020 року. «Ці фейки зазвичай базуються на тому, що у вакцинах нібито є відповідні елементи, які можуть намагнічуватись. Інший підхід — нібито у вакцині є графіт. Також пропонують пластир, який нібито може витягнути графіт. Спростувати це досить просто. Якщо подивитись на склад вакцини від коронавірусу, то там немає жодного елементу, який був би за своєю природою металом, а відповідно міг би намагнічуватись. Не можуть до місця вакцинації примагнічуватись жодні предмети», — розповіла вона.

Лікарка Анастасія Шелевицька підтвердила, що людину неможливо чипувати через вакцину — немає таких технологій. Вона також розвінчала міф із соцмереж, що копійки «примагнічуються» нібито до місць щеплень: «Копійка металева може приклеюватися до тіла, адже воно виділяє певну кількість жиру. Просто прилипає до шкіри».

Ведуча Вікторія Єрмолаєва розповіла, що «для очищення організму від вакцини» також пропонують викачати кров з місця щеплення.

«Викачування крові — це небезпечно для життя. Ми йдемо невідомо до кого, невідомо що з нами будуть робити, які будуть використовувати речовини. Що міститься в так званих нейтралізаторах вакцини. Добре, якщо це фізрочин, який скоріш за все не завдасть жодної шкоди, та голка буде стерильна», — розповіла Шелевицька.

Щодо курсу гомеопатії для «очищення» Шелевицька нагадала, що гомеопатія не має доведеної ефективності та не може працювати.

«Наука говорить, що неможливо такими методами очистити від вакцини організм. За деякий час компоненти вакцини, окрім компоненту, який несе інформацію, виходять з людини. При цьому залишається лише пам’ять. Компонента, який несе інформацію, теж уже немає. Але наш організм та клітини зчитали цю інформацію й просто знають, як реагувати. Організм потренувався, як реагувати на збудник. Коли збудник приходить вдруге, він уже має план дій», — пояснила вона.

Нагадаємо, 1 листопада міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко назвав шість, за його словами, найпоширеніших фейків про вакцинацію від коронавірусної хвороби: «Ефективність вакцини не доведено»; «Незрозумілі наслідки. Краще подивимося, що буде з вакцинованими, і потім самі довакцинуємось»; «Вакцини загрожують здоров’ю та життю, вони неперевірені, Ковішилд – небезпечний»; «Україна не може захистити своїх людей від епідемії, вакцин не вистачає»; «Коронавірус – це всесвітня змова»; «Коронавірус можна вилікувати "часниковою водою", тому що її винайшли ташкентські медики». 3 листопада Ткаченко повідомив, що дослідження Програми розвитку ООН та ЮНІСЕФ свідчать, що лише за 2020-й рік в українському сегменті соцмереж зафіксували понад 250 тисяч фейкових повідомлень про коронавірусну хворобу. Він опублікував ще одну добірку міфів та фейків про вакцинацію проти COVID-19, а саме: «Людина може заразитися COVID-19 внаслідок вакцинації», «мРНК-вакцини – генетична зброя, яка змінює наші гени», «Авіакомпанії рекомендують вакцинованим людям не подорожувати літаками через підвищений ризик утворення тромбів», «Масова вакцинація призведе до мутації коронавірусу», «Вакцинація від коронавірусу призвела до зростання захворюваності на COVID-19», «У складі вакцин від COVID-19 є ртуть».

Раніше Ткаченко запропонував блокувати в соціальних мережах користувачів, які поширюють фейки та дезінформацію про вакцини проти COVID-19.

 Photo by Fabrizio Villa/Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Yulia
09:45 / 18.03.2024
Дурна вакцина. Я після її введення калічію, вона вбиває мій організм, знищує
Yulia
09:45 / 18.03.2024
Дурна вакцина. Я після її введення калічію, вона вбиває мій організм, знищує
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду