«Автобіографія призовника» для військкомату зі згадкою про «Вітчизняну війну». Фейк чи ні?

«Автобіографія призовника» для військкомату зі згадкою про «Вітчизняну війну». Фейк чи ні?

18:37,
30 Вересня 2021
59258

«Автобіографія призовника» для військкомату зі згадкою про «Вітчизняну війну». Фейк чи ні?

18:37,
30 Вересня 2021
59258
«Автобіографія призовника» для військкомату зі згадкою про «Вітчизняну війну». Фейк чи ні?
«Автобіографія призовника» для військкомату зі згадкою про «Вітчизняну війну». Фейк чи ні?
У Міністерстві оборони стверджують, що автобіографія при взятті на облік взагалі не потрібна. У військкоматах кажуть, що автобіографія потрібна – і видають друковані бланки.

Киянка Наталія Денисенко опублікувала у фейсбуку фото бланку автобіографії, що нібито роздали в одній із київських шкіл. Цей бланк, як пояснила Денисенко, серед інших документів необхідний для взяття на облік у військкомат підлітків. У бланку, серед іншого, потрібно вказати такі дані: чим займалися батьки під час «Вітчизняної війни», чи має людина родичів за кордоном, чи має з ними зв’язок, чи є засуджені серед родичів. Також в бланку позначені перші дві цифри року народження – 19 (теперішні призовники значно молодші).

«У школі сину 2005 року народження надали папери для заповнення (приписка в військкомат). Такої дурні я давно не бачила. В кожному папірці якісь динозаври. Ось, наприклад, один із них. І як, цікаво, це заповнювати? А чи варто?  Чим батьки займались у період Вітчизняної війни? Клас! Треба згадати. Так давно було, пам'ять вже не та.  Головне - не виправляти», — підписала фото документа Денисенко.

Пост поширили 65 разів (на момент публікації цієї новини), зокрема це зробили журналісти та активісти.

У той же день  заступниця міністра оборони зі стратегічних комунікацій та інформаційної політики Ганна Маляр  назвала цей документ фейком. Але пообіцяла розібратися в ситуації. Денисенко  після заяви виклала фото тієї ж анкети, але поклала на неї телефон, де видно дату та час, коли зроблено фото. На бланку також вказано видавництво, артикул та дата друку бланку –  грудень 2007 року,  «Укрпапір». На підприємстві, як повідомили «Детектору медіа», немає архівів продукції, тому  дізнатися, чи друкували такий бланк, немає можливості.

«Детектор медіа» звернувся до школи, в якій начебто роздавали ці анкети. Там підтвердили, що бланки підліткам призовного віку роздавали, але відмовились розповісти, чи були в цих бланках запитання про родичів за кордоном та про заняття батьків під час «Вітчизняної війни». В Солом’янському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (колишньому військкоматі) спочатку зголосилися відповісти на запитання телефоном, але пізніше  відмовили та запропонували писати офіційний запит. У пресслужбі Міністерства оборони також не відповіли на запитання телефоном, однак повідомили, що готують власне розслідування «щодо цього та інших кейсів про фейки».

30 вересня на сайті Міністерства оборони з’явилася публікація, яка є копією допису в фейсбуці Ганни Маляр. Вона знову підтвердила, що цей бланк автобіографії – фейк. Вона також пише, що цей бланк був не випадково поширений на передодні призовної кампанії. «Проблема цих фейків полягає в тому, що призовна армія - це одна з основних мішеней інформаційних атак РФ ще з 90-х років. Саме тоді вже фіксували ці кампанії — особисто я вивчала і узагальнювала методику цих дискредитаційних кампаній, які реалізовують руками наших небайдужих громадян. Вони всі організовані за одною схемою і вистрілюють під призовні кампанії.

Їхня мета — аби якомога менше людей мали бажання служити в армії.

Основна цільова аудиторія цих кампаній — батьки призовників в тому числі майбутніх. Тож і розганяють ці фейки найчастіше батьки призовників, які стали жертвою дезінформації, яких використали втемну або свідомо, яким підсунули папірець тощо.

Тепер по суті цієї так званої "автобіографії".

Порядок проведення приписки та взяття на облік регламентується Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу" та Постановою КМУ №352 від 2002 (в редакції ПКМУ №100 від 2021). В Постанові є Додаток 7 з переліком документів особової картки призовника.

Там УВАГА! немає автобіографії», — пише Маляр.

На жаль, редакції ДМ не вдалося знайти в мережі підтвердження появи таких фейків у попередні роки. Жодних конкретних посилань на ці фейки не навела і Ганна Маляр. У відповідь на заяву Маляр Наталія Денисенко публічно запропонувала надати документи, які видали в школі її сину – за її словами, вона не може залишити коментар під постом Ганни Маляр, тому написала окремий пост із цього приводу. Також вона надіслала «Детектору медіа»  ще одне фото — список тих документів, які вимагає саме Солом’янський військкомат. Серед іншого, в переліку документів є автобіографія, а також папки картонні з зав’язками та поштові марки.

«Детектор медіа» зателефонував у чотири міські військкомати. У двох випадках список документів, які потрібні для взяття на облік,  надати телефоном відмовилися. В одному  підтвердили, що автобіографія потрібна, але виключно тим, хто має намір влаштуватися на роботу до військкомату, або вступати в військові училища або виші. Ще в одному, Голосіївському,  на запитання, чи потрібно заповнювати автобіографію, відповіли, що так — і пообіцяли, що нададуть бланк для автобіографії, коли дитина прийде до військкомату.

Фото: mil.in.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
10:26 / 07.08.2022
Якщо це фейк, то чому мені точно такий бланк видали у військкоматі
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду