«Кабмін заборонив святкувати Великдень»: в мережі — нова маніпуляція

«Кабмін заборонив святкувати Великдень»: в мережі — нова маніпуляція

15:52,
7 Квітня 2020
3764

«Кабмін заборонив святкувати Великдень»: в мережі — нова маніпуляція

15:52,
7 Квітня 2020
3764
«Кабмін заборонив святкувати Великдень»: в мережі — нова маніпуляція
«Кабмін заборонив святкувати Великдень»: в мережі — нова маніпуляція
Автори:
Посилення правил карантину призвело до появи сумнівних повідомлень про «заборону» святкування Великодня в Україні.

Днями MediaSapiens писав, що з 6 квітня Уряд значно посилив карантинні заходи. Цікавий приклад маніпуляції в ЗМІ на цю тему помітили у Facebook-пабліку По той бік новин.

Після  посилення обмежувальних заходів в період карантину немало користувачів і медійників цікавилися, як тепер святкуватимуть Великдень. Цього дня люди масово збираються біля церков на освячення паски та інших наїдків.

«Дивно, але багатьох із них такі роздуми привели до неочікуваного висновку — «Кабмін заборонив святкувати Великдень!» Це маніпуляція заголовком. Щонайменше з нього випало слово «масово». Насправді навіть у ПЦУ досі нічого достеменно не знають», - йдеться у новині пабліку.

Другого квітня Кабмін ухвалив постанову про запобігання поширення коронавірусної інфекції в Україні. Серед іншого громадянам забороняється відвідувати місця, які розміщені на відстані далі ніж два кілометри від місця самоізоляції:

«Тобто навіть якщо б у церкву і можна було — потрапили б до неї тільки ті, хто живе поруч. Окремим пунктом обмежується проведення масових релігійних заходів до 24 квітня. Великдень цьогоріч п’ятьма днями раніше — 19 квітня. Тобто саме в період дії обмежень. Обмеження — не заборона, вирішили в церкві».

4 квітня на телеконференції між Всеукраїнською Радою Церков і керівником Нацполіції Ігорем Клименком дійшли згоди, що проведення богослужінь у храмах із дотриманням санітарних карантинних норм та участю не більше 10 осіб — не забороняється.

«Необхідне роз’яснення, від якої кількості учасників захід вважається «масовим». Київська Митрополія проводить діалог з органами влади щодо виконання карантинних обмежень у спосіб, який не передбачатиме повного припинення богослужінь»,йдеться в повідомленні ПЦУ.

Так ч інакше зараз церква функціонує в умовах карантинних обмежень, пише По той бік новн. І цілком імовірно, що в такому ж режимі вона працюватиме і на Великдень.

Ректор Відкритого православного університету Георгій Коваленко пояснив, що ніякого обов'язкового освячення немає.

«Є молитва, яку можна назвати офіційним оголошенням про завершенням посту, і благословення і дозвіл вживати не пісну їжу. Цю молитву можна подивитися по телевізору, прочитати самостійно. Можна покропити вдома святою водою», — додав він у коментарі авторам сторінки.

За його словами, можна з дотриманням усіх рекомендацій по черзі, протягом тижня прийти, чи священнику до людей, чи їм до нього.

Нагадаємо, раніше ми писали про маніпулятивну розсилку у Viber щодо «нових правил» перевірки водії авто під час карантину.

Фото: Pixabay.com, По той бік новин

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду