Дункани Маклауди проти вакцинації. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 11–17 жовтня 2021 року

Дункани Маклауди проти вакцинації. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 11–17 жовтня 2021 року

11:09,
26 Жовтня 2021
2203

Дункани Маклауди проти вакцинації. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 11–17 жовтня 2021 року

11:09,
26 Жовтня 2021
2203
Дункани Маклауди проти вакцинації. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 11–17 жовтня 2021 року
Дункани Маклауди проти вакцинації. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 11–17 жовтня 2021 року
Новинарі досліджують розкішні бункери, де можна сховатися від коронавірусу, а творці фейків переконують, що природа руйнує церкви, де людям роблять щеплення.

Що нового за 11–17 жовтня 2021 року:

  • станом на 11 жовтня в Україні діагностували 2 мільйони 550 тисяч 89 хворих на коронавірусну хворобу. 58 тисяч 700 людей померли. Вакцинували 7 мільйонів 548 тисяч 871 людину першою дозою, 6 мільйонів 135 тисяч 32 людини другою дозою;
  • за даними Міністерства охорони здоров’я, 97% госпіталізованих із коронавірусною хворобою у вересні не були вакциновані;
  • Рада національної безпеки і оборони прогнозує пік захворюваності на коронавірусну хворобу в Україні між 20 жовтня та 5 листопада;
  • до «червоної зони» перейшли 15 жовтня Херсонська область, із 18 жовтня — Запорізька, Донецька, Одеська та Дніпропетровська;
  • Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій запропонувала відправити школярів на дострокові канікули;
  • «Укрзалізниця» планує відкрити на вокзалах пункти тестування; з 21 жовтня до поїздів вирішили не пускати невакцинованих або без негативного ПЛР-тесту;
  • Всесвітня організація охорони здоров’я заявляє, що третя доза щеплення необхідна людям зі слабким імунітетом та пенсіонерам, яких щепили вакциною Sinovac;
  • в Італії повністю вакцинували 80% людей, старших за 12 років;
  • Індія почала робити щеплення від коронавірусу дітям від двох років;
  • Україна візьме у Великої Британії 21 млн фунтів кредиту на купівлю ПЛР-тестів;
  • станом на 18 жовтня в Україні діагностували 2 мільйони 644 тисячі 694 хворих на коронавірусну хворобу. 60 тисяч 810 людей померли. Вакцинували 7 мільйонів 956 тисяч 93 людини першою дозою, 6 мільйонів 490 тисяч 162 людини другою дозою.

Тема коронавірусної епідемії ствердилась як номер один у теленовинах і в ефірах токшоу, адже захворюваність і смертність сягнула вищого рівня, ніж під час попередніх хвиль. Відповідно, до новин повертається слово «антирекорд», яке так дратує філологів. На «Інтері» констатували, що Україна — «однією ногою в локдауні». Всі канали уважно відстежували появу нових «червоних зон» на мапі України. «1+1» окремо дослідив, чому «червоною» стала Херсонщина: «Є чимало чинників, які цьому посприяли. Рівень захворюваності почав зростати у нас у вересні після закінчення курортного сезону. До того ж наприкінці літа був спалах у Криму у сусідньому. На вересень було заплановано дуже багато фестивалів і всі вони успішно відбулися. Потім був День міста з великим концертом. Дні міста у всіх райцентрах і Дні села у всіх селах. І потім різко збільшуватися почав рівень захворюваності», — розповіла кореспондентка каналу у включенні. Перший незалежний повідомив, що після «почервоніння» області там зросла кількість охочих вакцинуватися. ICTV також констатував, що після цього в області почали вакцинувати вдвічі більше людей щодня. Цей же канал не втомлюється сварити українців за те, що вони, попри критичну ситуацію із захворюваністю, ігнорують масковий режим. А ті, хто вакцинувався або перехворів, вважають (абсолютно дарма, адже теж можуть захворіти й бути переносниками), що захист їм не потрібен.

Новинарі «України» розповіли, як у Чернівцях літнього іноземця, який задихався без кисню, лікарні відмовлялися приймати одна за одною, і зрештою чоловік помер у машині швидкої допомоги.

Багато говорили про обмеження для тих, хто ще не встиг вакцинуватись або відмовляється робити щеплення. Зокрема нові правила пасажирських перевезень. «Немає ковід-сертифікату — сиди вдома. Уряд посилив вимоги до міжобласних перевезень», — розповіли на «Інтері». ICTV наголосив, що ці обмеження закономірно не стосуватимуться дітей віком до 18 років, адже їм в Україні не роблять щеплень. Медіа сприйняли рішення влади позитивно та називали «вимушеним кроком» («Інтер»); ICTV узагальнив, що пасажири «не в захваті, але розуміють», що обмеження необхідні. Повідомляли і про те, що невакцинованих українців не пускатимуть до деяких країн, зокрема до Франції та Німеччини.

Цікавить новинарів — як і їхніх глядачів — доля дистанційного чи очного навчання. Всі канали говорили про вимушені канікули для школярів. А «Україна» розповіла про розкішні способи самоізоляції, зокрема люксові бункери, які останні два роки споруджують багаті люди.

Один із головних меседжів держави — що невакциновані хворіють важче, частіше потрапляють до лікарень і вмирають — був наскрізним для теленовин. Розповідали і про можливості вакцинуватися, зокрема про пункти, відкриті в деяких відділеннях «Укрпошти».

СТБ повідомив про смерть вагітної жінки від коронавірусної хвороби, додавши, що за новим протоколом майбутнім мамам також слід вакцинуватись. А 5 канал завзято критикував людей, які не хочуть вакцинуватися: «Дикістю звучить інформація про чергових безсмертних "Дунканів МакЛаудів", які готові купувати довідки про вакцинацію».

5 канал розповів історію про нібито крадіжку формули вакцини AstraZeneca, на основі якої росіяни розробили свій Sputnik V. Інші канали цю тему не брали, й не дивно, адже доказів немає — історію цю розповів британський таблоїд Sun із посиланням на анонімні джерела у спецслужбах.

У політичних токшоу протягом тижня епідемічну ситуацію обговорювали епізодично. Зокрема нардеп від «Опозиційної платформи — За життя» Олег Волошин, виступаючи на Першому незалежному, закликав усіх вакцинуватись, а владу — діяти жорсткіше, забезпечуючи тотальну імунізацію.

Після періоду гіперактивності фейкотворці трохи вгамувались. Але найзавзятіші з них не припиняють продукувати вигадки. Наприклад, Сергій Гула по-своєму інтерпретував нові правила пасажирських перевезень: мовляв, влада заборонила українцям пересуватися країною. Гула назвав цю заборону «дурістю». 

 

StopFake пояснює, що це неправда: пересуватися можуть усі куди завгодно, просто якщо ви хочете робити це рейсовим транспортом разом з іншими людьми, будьте вакциновані (можна навіть одним уколом із двох) або майте тест, який доводить, що ви не заразите інших коронавірусною хворобою.

Ще одна вигадка з містичним ореолом: мовляв, природа проти щеплень. Як інакше пояснити той факт, що на острові Крит землетрус знищив церкву, в якій раніше обладнали центр вакцинації?

Фактчекери з’ясували, що церкву пророка Іллі в Аркалохорі на грецькому острові справді зруйнував землетрус, але пункт вакцинації обладнали в іншій церкві — Панагії. Яку землетрус пощадив, або, принаймні, про її руйнування немає жодних новин. Із цього можна було би зробити висновок про особливу прихильність природи до вакцинації, але ж ми з вами не схильні до магічного мислення, чи не так? :)

Тим часом проєкт «По той бік новин» підготував разом із проєктом Fake X дослідження борівських коментарів на тему вакцин. Виявилося, що:

- 7700 ботів активно писали про вакцинацію під постами 2050 найбільших акаунтів і сторінок;

- майже 70% їхніх коментарів і постів негативні;

- кожен бот у середньому залишає дев’ять коментарів;

- кожен п’ятий коментар під постами про вакцинах написаний ботами.

Тож якщо ви читаєте коментарі в соцмережах і вам видається, що вони сповнені божевільними мракобісами, антивакцинаторами і плоскоземельниками, не поспішайте з висновками про наш народ. Усе-таки кількість вакцинованих нехай повільно, але зростає.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду