Ми всі — ходячі російські рублі. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 15–21 листопада 2021 року

Ми всі — ходячі російські рублі. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 15–21 листопада 2021 року

14:06,
29 Листопада 2021
2914

Ми всі — ходячі російські рублі. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 15–21 листопада 2021 року

14:06,
29 Листопада 2021
2914
Ми всі — ходячі російські рублі. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 15–21 листопада 2021 року
Ми всі — ходячі російські рублі. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 15–21 листопада 2021 року
Свіжий врожай фейків: без браслета не пускатимуть в автобус, на дверях напишуть «тут живуть нещеплені», а якщо вакцинуєтесь, QR-код перетворить вас на ходячі гроші (не гривню).

Що нового за 15–21 листопада 2021 року:

  • станом на 15 листопада в Україні діагностували 3 мільйони 217 тисяч 639 хворих на коронавірусну хворобу. 76 тисяч 705 людей померли. Вакцинували 12 мільйонів 228 тисяч 642 людини першою дозою (27,7 % населення), 8 мільйонів 742 тисячі 915 другою дозою (19,8 %);
  • медики кажуть, що лише 15 % хворих на коронавірусну хворобу потребують додаткового лікування бактеріальних інфекцій антибіотиками (віруси антибіотиками не лікують);
  • парламент проголосував у першому читанні за законопроєкт про «тисячу Зеленського»;
  • Міністерство охорони здоров’я попереджає, що найближчим часом захворюваність на коронавірусну хворобу може знову зрости;
  • міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що понад 600 тисяч українців не прийшли на другу дозу вакцини;
  • Австрія першою в Європі вирішила оголосити вакцинацію від коронавірусу обов’язковою для всіх;
  • в Україні виявили 11 варіантів штаму «дельта»;
  • 20 листопада Україна вийшла на друге місце у світі за добовою смертністю від коронавірусної хвороби;
  • за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, взимку 2021–2022 року від коронавірусної хвороби помре пів мільйона людей;
  • станом на 22 листопада в Україні діагностували 3 мільйони 340 тисяч 407 хворих на коронавірусну хворобу. 81 тисяча 598 людей померли. Вакцинували 12 мільйонів 835 тисяч 126 людей першою дозою (30,88 % населення), 9 мільйонів 834 тисячі 309 другою дозою (23,66 %).

Хоча «вагнергейт» у токшоу відсунув інші теми на другий план, не забували і про коронавірусну епідемію — зокрема маніпулятори та любителі спекулювати на гарячих темах. Докладніше про це йдеться в моніторингу політичних токшоу. Головним антивакцинаторським осередком цього разу виявився канал Медведчука (Перший незалежний, чи то UkrLive): тут учасники токшоу «Пульс» відкрито виступили проти вакцинації.

Від колишньої журналістки «Радіо Свобода» можна було би сподіватися певного рівня критичного мислення, однак її риторика в сольному блоку «Пульса» радше пасувала учасниці антивакцинаторських вайбер-чатів. Герман обурювалася, що на «авторитетних людей вчиняють тиск, щоб вони закликали людей вакцинуватись». А вони не можуть ані закликати до вакцинації, ані відмовляти, бо навіть лікарі не знають, до чого призведе вакцинація. Розкритикувала колишня регіоналка й заплановані урядом виплати всім, хто вакцинується: мовляв, це «троянський кінь, який не відомо чим кожній сім’ї обернеться». Герман припускала, що така виплата може призвести до втрати субсидій або до необхідності сплатити за цю суму податки. Модератори чомусь вирішили не нагадувати спікерці слова прем’єра Дениса Шмигаля, що виплати вакцинованим не будуть оподатковуватися. Герман також наголошувала, що ніхто не пояснив, звідки виділили гроші на виплати, отже вони можуть бути хабарем від міжнародних фармацевтичних корпорацій, щоби популяризувати вакцину. Пізніше ведучі таки процитували слова Шмигаля про виділення грошей із фонду допомоги бізнесу, постраждалому від епідемії.

Про примусову вакцинацію говорила інша гостя токшоу — народна депутатка від «Опозиційної платформи — За життя» Наталія Королевська. Вона засуджувала такий «репресивний механізм», скаржилася на порушення Конституції та трудового законодавства, звинувачувала владу у крадіжці грошей, виділених на боротьбу проти епідемії, критикувала забезпечення лікарень. Вакцинуватися не закликала. А у груповій балачці колишній кандидат від «ОПЗЖ» Володимир Кацман говорив, що не знайшов переконливих аргументів для вакцинації та не хоче «експериментувати зі своїм тілом». Політкоментатор Михайло Чаплига закликав українців не ставити собі на телефон додаток «Дія». Ще раз розкритикували учасники шоу і виплати вакцинованим, прогнозуючи, що через них рейтинг Зеленського обвалиться.

В ефірі «Токшоу №1» на «Україна 24» згадали про інші випадки, коли влада виплачувала незначні суми: мовляв, зазвичай це була мобілізація електорату напередодні виборів. Показали сюжет, у якому мешканці села розповіли, що переважно не мають смартфонів або не знають, на що із запропонованих атракцій витратити тисячу, або не чули про виплати, або не збирались вакцинуватися. Однак більшість спікерів від опозиції вітала ідею фінансового заохочення вакцинованих, але критикувала спосіб, у який її реалізували.

Про тисячу для вакцинованих багато говорили і в щоденних новинах. Нейтрально про ініціативу влади розповідали в новинах Суспільного та ICTV; на «1+1» її подали з позитивним акцентом і характеризували як «подарунок на Святого Миколая». СТБ поєднали повідомлення з іще одним запевненням Зеленського — що буде світло й тепло. На 5 каналі не втрималися від сарказму: порівняли тисячу, обіцяну Зеленським, із «юлиною тисячею», та пожартували, що на ці гроші «чекушечку не вийде купити, і закуску також». Також там згадали ще вересневі слова глави парламентського профільного комітету Михайла Радуцького — тоді він критикував ідеї матеріального заохочення вакцинації: «Найкраще заохочення вакцинуватись — це дати людині вибір: або реанімаційна койка зі штучною вентиляцією легенів, або вакцина і не хворіти, і не заражати нікого. Чи треба щось платити людині за те, що вона вакцинувалась? Я буду принципово проти». У новому коментарі він уточнив, що змінив погляди через низькі темпи вакцинації. Крім того, 5 канал дорікнув президенту, що він не подумав, як бути тим, у кого немає смартфона й «Дії». На «Україні» звернули увагу на іншу проблему: у країні є села, що не мають інфраструктури для спортивних чи культурних розваг: «Пан Анатолій розчарований. Два щеплення має, а театру і зроду в селі не бачив». Намагалися розібратися і в механізмах того, як будуть нараховувати цю тисячу (Суспільне, «Інтер»). У новинах Суспільного, «України» та Першого незалежного також попередили, що новиною про тисячу за вакцинацію вже починають користуватися аферисти й виманювати дані платіжних карток у довірливих українців.

Остап Стахів, який до листопада 2021 року був відомий переважно у специфічних колах, тепер телезірка. 16 листопада в теленовинах оголосили, що антивакцинатор отримав підозру. На Першому незалежному навіть згадали, що правоохоронці закидають Стахіву роботу на російських кураторів. 5 канал розгорнуто пояснив цей момент: «Виявили листування, в якому йшлося про зброю та співучасників, що мали захоплювати владу в регіонах. Потім вони збиралися створити на території України свої територіальні громади з власною міліцією та економікою. Учасники антиукраїнської мережі під антивакцинаторськими гаслами намагалися дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в державі». (Не дивно, що цього уточнення не зробив Перший незалежний, адже «альтернативні громади» — це стара технологія Медведчука.)

Наступного дня в новинах розповідали, як Стахіву мали обирати запобіжний захід. «Хотіли заарештувати, а він не прийшов», — повідомили на «Інтері». В сюжеті детально розповіли про героя: «Остап Стахів відомий в Україні своїми так званими інспекціями в ковідарії. Львів’янин переконував: у палатах не так уже й багато хворих, а ковіду не існує». Розповіли і про групу підтримки, яка чекала під помешканням Стахіва, поки там тривав допит. Сам Стахів на суд не з’явився, бо нібито перебуває в лікарні на Закарпатті, однак «чи дійде до суду, бо кілька годин тому в інтернеті з'явилося відео, на якому Стахіва нібито викрадають з лікарні». А 18 листопада «Інтер» повідомив, що запобіжний захід таки обрали: три місяці під вартою або мільйон застави. Згадали про ніби викрадення: «Називає себе не підозрюваним, а викраденим». Новини «1+1» подали точнішу інформацію: два місяці під вартою, а Стахіва назвали «так званим лідером антивакцинаторів». «Він організовував мітинги проти щеплень. І вривався в ковідні відділення лікарень. Проте, інкримінують йому спроби насильницького повалення конституційного ладу або захоплення державної влади», — пояснили глядачам. Історію Стахіва не ігнорував ніхто з центральних телеканалів — можливо, це і є його омріяні 15 хвилин слави.

Навряд чи Остап Стахів зможе записувати свої антивакцинаторські відео у слідчому ізоляторі, однак деякі із записаних раніше встигли поширитись у соцмережах минулого тижня. В одному з них він розповів, що в Україні запроваджують обов’язкові браслети з мітками для невакцинованих; без цих браслетів, мовляв, не пускатимуть до громадських місць.

«Ми, адекватні та нормальні люди [невакциновані], не маємо права селитися в готель, їздити на курорти, їздити у потягах», — йдеться в ролику Стахіва. StopFake пояснює, що джерелом цього фейка стали слова міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка про роботу гірськолижних курортів цієї зими. Кататися там зможуть тільки повністю вакциновані. Ну, а браслет для доступу в автобус — це просто брехня. Хоча Остапові автобус поки що не світить незалежно від вакцинації :) До речі, MediaSapiens докладно проаналізував, як влаштована вайбер-імперія антивакцинатора.

Дивна ситуація склалася з «анонімним кабінетом вакцинації» в Ужгороді. В новинах пояснили, що «це проєкт для людей, які не хочуть афішувати факт вакцинації через тиск громад та родин або отримали фальшивий COVID-сертифікат, але змінили своє рішення». На новину про анонімний кабінет зреагував міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, за словами якого, ковід-амністія не може бути анонімною й має відбуватися через суд. Він назвав відкриття анонімного кабінету вакцинації «фейком». Однак цього разу, здається, помилився — кабінет справжній, журналісти його бачили. Ініціатор анонімної вакцинації Федір Шандор — завідувач кафедри соціології та соціальної роботи Ужгородського університету та депутат облради від «Слуги народу» — у коментарях Бі-бі-сі повідомив, що відкрився вже другий такий пункт. А Ляшко, мовляв, просто «не розібрався». Ймовірно, далі міністерству доведеться або погодитись із практикою анонімної вакцинації, або застосувати механізми примусу, щоб її згорнути.

Далі вже справжні фейки: кажуть, що в Одесі позначають помешкання, де живуть невакциновані. Прямо пишуть на дверях: «Тут живуть не щеплені». Підтвердження цій історії — фото з написом російською мовою. Цю неправдиву інформацію поширили і медіа, зокрема NewsOne.

 

У таких новинах здебільшого посилаються на телеграм-канал «Одеса info». Канал справді поширив фото, але в підписі не було жодного слова про коронавірус — картинка ілюструвала «сусідські війни». Сама фотографія походить із Росії, пояснює StopFake. На Одещині вакциновано менше 30 % мешканців, тож писати на кожних дверях, де живуть невакциновані, крейди не вистачить.

А ось іще серйозніша страшилка: з 1 грудня Visa i Mastercard припинять обслуговувати невакцинованих клієнтів. «Вокс Україна» заспокоює: це новина з ресурсу сатиричних вигаданих новин Panorama.

Лунає в соцмережах та маргінальних ЗМІ відгомін мітингу проти вакцинації та карантину, що відбувся на початку місяця. Зокрема поширюється виступ нібито сімейної лікарки з Миколаєва Оксани Винник про «злочинні протоколи лікування коронавірусу». StopFake з’ясував, що жодних підтверджень, що пані Винник лікарка, та ще й сімейна, в електронних системах немає. На мітингу вона сказала, що коронавірусу немає; людина має перехворіти, щоб виробився імунітет (так а чим хворіти, якщо вірусу немає? — MS); а протоколи лікування коронавірусної хвороби злочинні, бо хворих на штучній вентиляції легень вводять у кому, щоб колоти все, що заманеться. Це, звісно ж, неправда — хоча на ШВЛ таки краще не потрапляти.

24 листопада всі сміялися з учасників, які вийшли на акцію протесту з перекресленими QR-кодами, що ведуть на сайт партії «Единая Россия». Але у стихії фейків та дезінформації проблему QR-кодів обговорюють серйозно: мовляв, вони роблять із людини товар і ходячу грошову одиницю, адже «відповідно до ГОСТу 56042 куаркод ставиться на касових чеках при оплаті послуги чи товару». Що ж, тоді — страшно сказати — QR-код робить із людини ходячий російський рубль, адже «гости», і зокрема цей, діють саме в Росії. StopFake був вимушений розвінчати й цю нісенітницю. До речі, в українських крамницях теж є штрихкоди, тож адепти теорій змов мали б їх уникати.

І трохи міжнародної дезінформації. Кажуть, що в Норвегії після скасування карантинних обмежень знизилася смертність. «Чому основні ЗМІ про це мовчать? Тому що їм вигідно тримати нас у страху», — пишуть творці фейка. StopFake вимушений їх розчарувати: мовчать, бо немає про що розповідати. Карантинні обмеження скасували, бо кількість хворих і померлих знизилась. А тепер уряд Норвегії міркує, чи не відновити карантин, а також рекомендувати громадянам, старшим за 18 років, третю дозу вакцини. Упс!

І ще одна міжнародна неправда: мовляв, Європарламент виступив проти ковід-сертифікатів. У Європарламенті понад сім сотень депутатів, і проти запровадження сертифікатів вакцинації таки виступили… четверо з них, пояснює StopFake. Словом, противників вакцинації в Європарламенті приблизно стільки ж, скільки друзів Медведчука.

Ось так почитаєш фейки, і стає весело; а потім поглянеш на результати соціологічного дослідження, які свідчать, що майже половина українців вважає вакцину проти коронавірусу небезпечнішою за сам коронавірус, — і вже не так хочеться сміятись.

Фото: Flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду