Камера бачить, що ти невакцинований. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 18–24 жовтня 2021 року

Камера бачить, що ти невакцинований. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 18–24 жовтня 2021 року

11:56,
2 Листопада 2021
2744

Камера бачить, що ти невакцинований. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 18–24 жовтня 2021 року

11:56,
2 Листопада 2021
2744
Камера бачить, що ти невакцинований. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 18–24 жовтня 2021 року
Камера бачить, що ти невакцинований. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 18–24 жовтня 2021 року
У вакцині роздивилися щось із мацаками, Остап Стахів фантазує, що за ним підглядають, а новини розповіли про чергу до крематорію, якої самі не бачили.

Що нового за 18–24 жовтня 2021 року:

  • станом на 18 жовтня в Україні діагностували 2 мільйони 644 тисячі 694 хворих на коронавірусну хворобу. 60 тисяч 810 людей померли. Вакцинували 7 мільйонів 956 тисяч 93 людини першою дозою, 6 мільйонів 490 тисяч 162 людини другою дозою;
  • пункти вакцинації й тестування почали відкривати на залізничних вокзалах;
  • 23 жовтня в Україні найбільша в історії кількість нових хворих на коронавірусну хворобу — 24179. 22 жовтня найбільша кількість померлих — 640;
  • Україна увійшла до четвірки країн із найбільшою кількістю нових хворих за день;
  • за словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, 95% госпіталізованих із коронавірусною хворобою невакциновані;
  • прем’єр-міністр Денис Шмигаль каже, що повного локдауну по всій Україні не буде;
  • з 23 жовтня «червоною» стала Сумська область, із 26 жовтня — Рівненська і Миколаївська;
  • Міністерство освіти відправило більшість закладів освіти на канікули з 25 жовтня;
  • В Білорусі Лукашенко розкритикував обов’язкове носіння масок, і його скасували;
  • станом на 25 жовтня в Україні діагностували 2 мільйони 784 тисячі 39 хворих на коронавірусну хворобу. 64 тисячі 202 людини померли. Вакцинували 8 мільйонів 965 тисяч 694 людини першою дозою, 6 мільйонів 989 тисяч 668 людей другою дозою.

Тема коронавірусної епідемії знов стала панівною і в теленовинах, і в токшоу. Адже Україна — серед перших у світі за кількістю нових хворих та померлих від коронавірусної хвороби. І маніпуляцій на цю тему різко побільшало.

В ефірі токшоу «Право на владу» на «1+1» ведуча Наталія Мосейчук говорила з лікарями з різних регіонів про ситуацію в лікарнях, просила їх спростовувати стереотипи щодо вакцинації. А також цікавилась у керівника медичного комітету Верховної Ради Михайла Радуцького, чи вакцинуватимуть примусово народних депутатів. Про це йдеться в моніторингу політичних токшоу за 19–22 жовтня. Серед учасників ефіру виявилися такі, хто досі не розуміє, що відбувається, — зокрема Сергій Шахов, який першим із нардепів публічно визнав, що хворіє на коронавірусну хворобу, а потім пропонував свою кров як ліки. Цього разу Шахов запропонував запровадити «зелені паспорти» для людей, які мають антитіла, хоча згодом відмовився від цієї ідеї, коли йому пояснили, що люди, які перехворіли, теж мають вакцинуватися. Принагідно Шахов назвав коронавірус «штучним захворюванням, виробленим у лабораторії».

У студії «Свободи слова Савіка Шустера» на каналі «Україна» показали вірусне відео доктора Євгена Комаровського із закликом вакцинуватись. У студії була лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська, відома тим, що виступає з «альтернативними» ідеями організації вакцинаційної кампанії та лікування коронавірусної хвороби. Ось і цього разу вона критикувала дії влади та пропонувала альтернативи. Зокрема казала, що пункти масової вакцинації тільки посилюють епідемію, адже люди там контактують одне з одним. Подібна критика хоч і не є пропагандою «антивакцинаторства», але вочевидь не сприяє довірі до зусиль влади охопити щепленнями якомога більшу кількість громадян.

Говорили про боротьбу проти коронавірусної хвороби і в ефірі каналу «Наш», хоча у студії майже ніхто не мав стосунку до медицини. Дискусія звелася до пошуків найбільш винного у провалі вакцинації в Україні. Більшість учасників ефіру звинуватила в цьому владу, а найактивнішим критиком зненацька виявився «слуга народу» Артем Дмитрук.

У новинах — черги до пунктів вакцинації, заповнені лікарні, стрімке зростання кількості хворих і померлих від коронавірусної хвороби. Практично в кожному сюжеті з лікарень наголошують, що більшість госпіталізованих — невакциновані.

Говорячи про карантинні обмеження, новинарі багато говорили про не досить ретельну перевірку сертифікатів про вакцинацію в транспорті та громадських закладах. «У Дніпрі в одному з кафе документи про вакцинацію не перевіряють, вірять відвідувачам на слово», «не питають довідок і у транспорті. Втім з гучномовців попереджають про обмеження» (Перший незалежний), «одесити і далі продовжують штрумувати без масок переповнені маршрутки, скупчують на зупинках громадського транспорту і навіть в продовольчих крамницях одиниці вдягають маски», «особисто у мене сьогодні жодного разу навіть не запитали про сертифікат вакцинації ані в кав'ярнях, ані в крамницях. У громадському транспорті половина пасажирів без масок, майже всі заклади працюють як зазвичай» («1+1»), «контролери нарікають: тролейбуси та автобуси напхом напхані, а пасажири без масок», «водій цього автобуса пішов, забачивши камеру, але ми встигли помітити, що він набирав пасажирів, не перевіряючи ковід-сертифікати або ж результати експрес-тестів. Зараз це зробить поліцейський» (СТБ), «попри все це громадський транспорт вщерть забитий пасажирами без масок» («Україна») тощо.

Хоча бувало й навпаки. «Тих, хто ігнорує масковий режим, інші пасажири буквально викидають із салону, бо водії просто відмовляються у такому разі їхати, як ось на цьому відео», — розповіла кореспондентка «1+1» під час включення із Запоріжжя. «Біля входу до центрального універмагу нещеплених відвідувачів на вихід розвертає охорона», — повідомили на 5 каналі.

Окремі матеріали присвячували особливо трагічним втратам від коронавірусної хвороби: смерть підлітка на Чернігівщині (СТБ), тримісячного немовляти на Тернопільщині («Україна», «1+1», ICTV), ампутовані кінцівки у трьох пацієнтів у Львові («Україна», СТБ, «1+1»). 19 жовтня на СТБ показали жінку в реанімації з розповіддю медика: «Ми перебуваємо біля сорокарічної молодої жінки, мами трьох малесеньких дітей, якому найменшій дитині є майже одного року. Ми двічі її реанімували, двічі повертали із того світу. Пацієнтка і вся її родина активні противники вакцинації». 20 жовтня в сюжеті «Інтера» розповіли, що ця жінка померла: «Найстрашніше є те, що пацієнтка помирала в свідомості від прогресуючої дихальної недостатності, де на компютерному томографічному знімку були повністю відсутні легені. Легені молодої жінки згоріли. Їй просто не було чим дихати». Про смерть жінки розповіли й на «1+1» та ICTV.

Ще одна поширена тема — черги до крематорію на київському Байковому кладовищі. «Очевидці зафільмували напередодні кілька десятків катафалків», — розповіли на СТБ й додали, що, за словами нардепа Михайла Радуцького, очікування в черзі на кремацію триває до двох годин. Цю ж інформацію переповідали в сюжетах «України», щоправда, там перевірили: «Довжелезних черг із катафалків нині біля столичного крематорію немає. Новини "Сьогодні" перевірили інформацію, яку з парламентської трибуни озвучив Михайло Радуцький. Байкове кладовище працює у звичайному режимі. Біля вікна для оформлення кремації покійних із діагнозом "коронавірус" людей було небагато». Так і не зрозуміло, чи були «черги до крематорію» насправді, чи це був ще один психологічний аргумент для тих, хто не хоче вакцинуватися.

Уваги до коронавірусної теми побільшало й у фейкотворців. Уже традиційна лінія брехні — оголошення про повний локдаун, які повторюються з тижня в тиждень. StopFake мусить спростовувати чергові подібні повідомлення, пояснюючи, що червона зона — це не локдаун, і взагалі можна майже все, якщо ти вакцинований.

Відомий антивакцинатор Сергій Гула перекрутив усе з ніг на голову, стверджуючи, що більшість госпіталізованих із коронавірусною хворобою в Україні — вакциновані. Насправді ж, за даними національної електронної системи охорони здоров’я, у вересні саме невакцинованих серед таких пацієнтів було 97%, пояснює StopFake. Втім у Гули «надійніші» джерела — «знайомі, які працюють в лікарні і знають, як там воно насправді».

Антивакцинатор, а тепер ще й лідер «народного протесту» проти карантину й вакцинації Остап Стахів розповів, що в Україні встановлять камери для спостереження за невакцинованими — будуть «дресирувати овечок спеціальними камерами». StopFake заспокоює: не встановлять. Як ми з вами знаємо, в Україні не можуть навіть встановити спеціальні камери для спостереження за порушниками дорожнього руху, а коли встановлюють, то не можуть їх увімкнути. А технології, які дозволяють відрізнити на відео вакцинованих від невакцинованих, поки що існують тільки у хворій фантазії Остапа Стахіва. Звідки ж ростуть ноги в цього фейку? Це реакція на новину про впровадження пілотного проєкту із фіксації порушення карантину.

Хоча, можливо, Остапу просто приємно вважати себе настільки важливим і цікавим, що за ним весь час підглядають у камери.

Докотилися до України й глобальні конспірологічні фейки. Наприклад, що «Римський пакет» підпорядкував усі міністерства охорони здоров’я держав Всесвітній організації охорони здоров’я. Насправді ж це всього лише угода міністрів охорони здоров’я «великої двадцятки», в якій вони домовилися, що разом будуть боротися проти коронавірусної пандемії. ВООЗ, звісно, організація потужна, але не настільки, щоб контролювати міністерства двох сотень або навіть двох десятків держав — та й навіщо це їй?

Фейки про вакцини набувають істеричної тональності. Наприклад, в одному з них стверджують, що небезпека смерті дитини від щеплення проти коронавірусу втричі більша, ніж від самої коронавірусної хвороби. Автори фейку посилаються на дані Інституту Пауля Ерліха в Німеччині. StopFake зазирнув у ці дані й побачив, що нічого подібного там немає. Після вакцинації померло троє дітей 12–17 років, але доказів, що причиною смерті було щеплення, немає. Натомість померлих від коронавірусної хвороби дітей — майже три десятки.

Ще одна побрехенька — мовляв, вакцинованих косить рак (це теж безпідставно). StopFake також спростував чутки, що мРНК-вакцини викликають мутації в новонароджених і діти народжуються із хвостами. Як доказ наводять сюжет турецького телеканалу Beyaz, у якому голова Партії добробуту Туреччини Фатіх Ербакан демонструє фотографії дітей, які народилися з різними патологіями. Він стверджує, що причиною мутацій у новонароджених є вакцинація матерів під час вагітності. Перше фото, на якому зображена дитина з хвостом, є цифровою маніпуляцією і з’явилося в 2009 році. Друге, із зображенням дитини з підвищеною волосистістю — фото дівчинки з Індії, яка народилася 2013 року. Третє фото дитини з чотирма ногами і трьома руками — сіамські близнюки, які народилися в Індії 2016 року. Словом, вакцинація тут ні до чого.

Пам’ятаєте комарика з вакцини? Йому на зміну об’єкт із мацаками, який фейкотворці побачили у вакцині Pfizer чи Moderna. «Вокс Україна» спростовує цю маячню. Зважаючи на те, що мацаки — це ознака більш високоорганізованої істоти, ніж комаха, можна припустити, що уявні істоти у вакцині еволюціонують, і до Нового року ми побачимо фейки про зелених чоловічків.

Фото: unsplash.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду