119 померлих після вакцинації проти коронавірусу в Україні. Фейк чи правда?

119 померлих після вакцинації проти коронавірусу в Україні. Фейк чи правда?

20:50,
26 Жовтня 2021
9106

119 померлих після вакцинації проти коронавірусу в Україні. Фейк чи правда?

20:50,
26 Жовтня 2021
9106
119 померлих після вакцинації проти коронавірусу в Україні. Фейк чи правда?
119 померлих після вакцинації проти коронавірусу в Україні. Фейк чи правда?
У медіа та соцмережах цифру з інтерв’ю міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка виривають із контексту. Він сам назвав її «цифрою ні про що».

В інтерв’ю «Українській правді» міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, відповідаючи на питання про кількість смертей після вакцинації від коронавірусу на кінець жовтня, сказав: «119. Це кількість людей, у яких упродовж місяця уколу зафіксовані серйозні несприятливі події після імунізації, зокрема летальні випадки». І додав, що йому невідомо про жоден випадок, коли був доведений зв’язок між вакцинацією та смертю людини. Він пояснив: «Але ця цифра ні про що. Якщо ви подивитесь на кількість людей, які помирають в Україні за певний період часу… Наприклад, від інсульту кожні 6 хвилин помирає людина. І він може статися в людини похилого віку, яка прийшла по щеплення, і в черзі за щепленням, і за п’ять хвилин після нього».

У матеріалі немає уточнення, що таке «серйозні несприятливі події після імунізації»; зі слів міністра також не зрозуміло, скільки людей із цих 119 померли, а скільки живі, але мають серйозні проблеми зі здоров’ям (на 20 вересня 2021 року від початку щеплення проти коронавірусу було зафіксовано 95 летальних випадків, у 77 випадках смерть наступила не від вакцини, ще 18 випадків розглядає спеціальна комісія). Але пізніше у власній новині видання повідомило, що міністр уточнив: ідеться саме про 119 померлих. Ані в інтерв’ю, ані в новині не вказано, чи є серед померлих ті, хто захворів на коронавірусну хворобу попри щеплення протягом місяця після вакцинації. Також невідомо, чи є в країні люди, які отримали компенсації за смерть або інші важкі наслідки імунізації від коронавірусу, що передбачені законом.

Базуючись на не зовсім ясних словах міністра низка видань зробила новину про смерть 119 вакцинованих. «Українська правда» спершу опублікувала  новину під заголовком «В Україні зафіксували 119 смертей серед щеплених проти сovid – Ляшко», але пізніше змінила його на «Ляшко: Якби був випадок смерті саме від Covid-щеплення – мені доповіли б».

Ось заголовки інших видань:

В більшості заголовків не вказано, що зв’язок між щепленням та смертю не доведений. У деяких із цих новин також додають, що таку цифру померлих Ляшко вважає «цифрою ні про що». З фрази міністра не зрозуміло, чи вважає він її дуже малою у порівнянні зі смертями українців від інших причин, чи мав на увазі, що ця цифра не є показовою, тому що померти після щеплення – не означає внаслідок щеплення. Це дозволяє по-різному інтерпретувати його слова. Наприклад, на сайт «Шарій.нет» ця новина з’явилася з заголовком «Ляшко: в Украине 119 человек умерли после вакцинации, но это цифра ни о чем».

Жодна вакцина не є 100% безпечною, і має ряд побічних ефектів, серед яких можуть бути важкі наслідки і смерть. В усьому світі будь-які наслідки вакцинації фіксуються та ретельно розглядаються спеціальними комісіями. Дані щодо летальних випадків у європейських країнах та США, а також те, що комісія в Німеччині, наприклад, поки що не знайшла доказів, що вакцини від коронавірусу були причиною смерті людей, у бекґраунді до цієї новини навела лише «Українська правда».

MediaSapiens звернувся до Міністерства охорони здоров’я по коментар та чекає на відповідь.

Фото: zaxid.net, скріншоти

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду