Фейк: Кабмін заборонив невакцинованим подорожувати між областями України

Фейк: Кабмін заборонив невакцинованим подорожувати між областями України

12:41,
19 Жовтня 2021
2736

Фейк: Кабмін заборонив невакцинованим подорожувати між областями України

12:41,
19 Жовтня 2021
2736
Фейк: Кабмін заборонив невакцинованим подорожувати між областями України
Фейк: Кабмін заборонив невакцинованим подорожувати між областями України
Автори:
Дезінформацію про «становленням і посиленням диктатури» і «створенням гетто» в Україні почали ширити після того, як уряд затвердив нові правила пасажирських перевезень в межах країни.

Фактчекерка організації StopFake Валерія Данько повідомила, що в соцмережах поширюють фейк, що Кабінет Міністрів України нібито заборонив невакцинованим громадянам залишати межі області, у якій вони проживають. Про це вона розповіла в програмі Громадського радіо «Детокс».

За її словами, антивакцинатори також стверджують, що уряд посилює заходи, щоб «перешкодити» їм «вийти на протестні акції».

Дезінформаційні відеоролики про «становленням і посиленням диктатури» і «створенням гетто» в Україні почали ширити після того, як уряд затвердив постанову №1236 про нові правила пасажирських перевезень в межах країни.

Нова постанова Кабміну передбачає, що з 21 жовтня у «жовтій», «помаранчевій» і «червоній» карантинних зонах людина може виїжджати за межі області громадським транспортом, якщо отримала щонайменше одну дозу вакцини або має негативний ПЛР-тест чи експрес-тест. Нові правила стосуються як регулярних, так і нерегулярних перевезень: йдеться про автобуси, літаки та потяги міжобласного сполучення. Однак вони не стосуються міських та внутрішньообласних перевезень. Водночас про повну заборону пресування Україною невакцинованим громадянам не йдеться.

«У дезінформаційних відео ніколи не кажуть, на який саме документ спираються, коли розповідають про новину. У справжній постанові уряду, №1236, яка є на офіційному сайті Кабміну, чітко вказано кому, як можна пересуватися Україною. Ніяких слів про обмеження пересування нема», — уточнила Данько.

Вона розповіла, що StopFake зафіксував понад 25 постів про «встановлення диктатури українським урядом».

«Протягом трьох днів після появи якоїсь новини про нововведення з боку уряду або після заяв представників МОЗ з’являються дезінформаційні публікації, — каже фактчекерка. — Згідно з даними платформи аналізу соцмереж, якою ми користуємося, на одну справжню новину припадає до 10 дезінформаційних постів про подію. Такі пости популярні й набирають сотні й тисячі лайків».

Валерія Данько додала, що окремою ознакою фейку є емоційне забарвлення повідомлення, особлива лексика: «стадо», «дресування», «забиті овечки», «гетто», «нацисти», «фашисти».

Нагадаємо, у соціальних мережах користувачі поширювали фейки, що маски, вакцини і соціальна дистанція — це протиепідемічні заходи, які розроблені для протидії вірусу SARS-CoV-2, який поширюється тільки у країнах-членах ВООЗ. У повідомленнях також йдеться, що у разі виходу країни з ВООЗ, поширення вірусу в ній нібито припиняється.

Фото: Урядовий портал 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Крысолов
14:05 / 19.10.2021
Это называется "включить дурочку". Можно полдумать есть большая разница между принудительной вакцинацией и созданием невыносимых условий жизни для не вакцинированных. Та же песня с путешествиями. Без общественного транспорта не очень наездишься, денег на тесты не напасёшься. Это не опровержение, это наглое враньё в глаза.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду