Жнива антивакцинаторської кампанії. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 1–7 листопада 2021 року

Жнива антивакцинаторської кампанії. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 1–7 листопада 2021 року

13:20,
16 Листопада 2021
3063

Жнива антивакцинаторської кампанії. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 1–7 листопада 2021 року

13:20,
16 Листопада 2021
3063
Жнива антивакцинаторської кампанії. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 1–7 листопада 2021 року
Жнива антивакцинаторської кампанії. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 1–7 листопада 2021 року
У політичних токшоу ганять владу одночасно за масову вакцинацію та переповнені лікарні, новинарі роблять відомим Остапа Стахіва, а фейкотворці (дарма) вболівають за чоловіка із Броварів.

Що нового за 1–7 листопада 2021 року:

  • станом на 1 листопада в Україні діагностували 2 мільйони 936 тисяч 238 хворих на коронавірусну хворобу. 68 тисяч 27 людей померли. Вакцинували 10 мільйонів 245 тисяч 773 людини першою дозою (24,65% населення), 7 мільйонів 449 тисяч 818 другою дозою (17,93%);
  • 8 листопада Волинська область переходить до червоної карантинної зони;
  • Україна перетнула межу у три мільйони людей, які захворіли на коронавірусну хворобу;
  • 5 листопада померло найбільше людей за час епідемії — 789;
  • за даними міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, 93% госпіталізованих із коронавірусною хворобою восени були невакциновані;
  • за даними опитування компанії «Рейтинг», 57% українців не боїться коронавірусної хвороби;
  • 36% опитаних «Рейтингом» кажуть, що вже зробили щеплення проти коронавірусу (насправді — див. вище);
  • за даними ЮНІСЕФ, 42% невакцинованих кажуть, що за певних умов вакцинувалися б;
  • у компанії Pfizer кажуть, що їхні експериментальні таблетки на 89% знижують ризик госпіталізації з тяжкою формою коронавірусної хвороби;
  • ЮНІСЕФ доправив в Україну три мільйони доз вакцини Moderna;
  • за останні дні жовтня в «Дії» згенерували мільйон сертифікатів;
  • Зеленський підписав закон про закупівлю кисневих станцій;
  • до Верховної Ради заборонили заходити невакцинованим або без свіжого тесту, який депутати мають робити власним коштом;
  • парламент дозволив екстрену реєстрацію ліків від коронавірусу та в першому читанні проголосував за криміналізацію підробки ковід-сертифікатів;
  • Україну виключили із зеленого списку Євросоюзу: тепер кожна держава сама вирішує, на яких умовах пускати українців;
  • станом на 8 листопада в Україні діагностовано 3 мільйони 88 тисяч 501 хворого на коронавірусну хворобу. 72 тисячі 557 людей померли. Вакцинували 11 мільйонів 406 тисяч 282 людини першою дозою (27,45% населення), 7 мільйонів 938 тисяч 53 другою дозою (19,1%).

У токшоу цього тижня відбулося кілька «проривів» антивакцинаторської думки, які ведучі далеко не завжди обмежували. На телеканалі Медведчука (тепер він мовить під логотипом UkrLive) учасники дискусії то нарікали на важку ситуацію в лікарнях та брак кисню, то критикували вакцинацію. Зокрема, обидві позиції водночас озвучував медійник Володимир Кацман, який заперечує свій зв’язок із «Опозиційною платформою — За життя», хоча раніше називався на сайті цієї партії заступником голови у роботі з медіа. За його словами, в Україні «треть депутатов — противники вакцинации». Та і загалом «есть люди, которым не нужно вакцинироваться». Наприклад, на думку гостя, ті, хто вже хворів на коронавірусну хворобу. Водночас Кацман назвав брак кисню в лікарнях «преступлением». Також депутат Харківської міськради від «ОПЗЖ» Денис Невядомський переконував, що влада мала би вирішити проблеми з киснем у лікарнях, а не робити «принуждение к вакцинации… ограничивая в правах» українців. Загалом більшість учасників шоу критикували вакцинацію та висловлювали аргументи проти масової кампанії щеплень.

На каналі «Україна 24» опонентом вакцинації виступив колишній нардеп Євгеній Мураєв. У сольному блоці на початку «Токшоу №1» Мураєв сказав, що людей «заставлять нельзя», а влада проводить «массовые испытания вакцин на людях», а сам коронавірус, мовляв, «утік з лабораторії». Пізніше він пов’язав масове небажання українців вакцинуватися з міністрами охорони здоров’я: мовляв, якби міністерство очолювали інфекціоністка Ольга Голубовська (яка сама послідовно критикує вакцинаційну кампанію) чи кардіолог Борис Тодуров, довіри до вакцин було би більше.

На каналі самого Мураєва у програмі «П’ятниця. Вечір» обговорювали масовий протест проти вакцинації та карантину. Надія Савченко захищала мітингарів, які вийшли за «відновлення прав людини», та казала, що «вакцини не протестовані». А Олексій Гончаренко з «Європейської солідарності», хоч і критикував антивакцинаторів, звинувачував у всьому владу, яка, мовляв, провалила всі комунікації. «Слуга народу» Юрій Камельчук закликав усіх «жити так, щоб не користуватись ліками», а ведучий Макс Назаров критикував міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка за те, що той, мовляв, продовжує «медреформу Уляни Супрун». Зрештою у програмі на каналі «Наш» пролунала досить велика кількість дезінформаційних наративів про вакцинацію і коронавірус, яким майже не опонували, не кажучи вже про спростування.

Щоденні новини вже традиційно зосереджені на статистиці захворюваності та вакцинації, повідомляють про ситуацію в червоній зоні та рекорди захворюваності / смертності. СТБ 2 листопада повідомив про рекорд добової смертності в Києві (60 людей) і процитував Віталія Кличка — мовляв, пік захворюваності ще попереду.

Висвітлення акції 3 листопада в новинах «Детектор медіа» аналізував окремо. Нагадаємо, що половина телеканалів із вибірки «Детектора медіа» зробила наголос на заторах, які нібито були спричинені акцією на Печерську. По-різному означували учасників мітингу на різних каналах: СТБ назвав їх «противниками вакцинації», «Україна» — «так званими антивакцинаторами», 5 канал — просто «антивакцинаторами». Більшість каналів у той чи інший спосіб давали слово учасникам мітингу, іноді добираючи носіїв найбільш екзотичних поглядів, іноді — різних. (Більшість експертів, опитаних «Детектором медіа», кажуть, що давати слово цим людям таки треба, втім не просто так, а з перевіркою того, що вони озвучують, і спростуванням неправди.) Також більшість телеканалів протиставила виступам проти карантину статистику смертності та захворюваності, подавши цитату міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка про «насмішку» над медиками, які борються проти епідемії.

Несподівано героєм загальнонаціональних новин став Остап Стахів — самозваний лідер антивакцинаторів зі Львова, про якого ми вже не раз писали в оглядах. Журналісти звернули на нього увагу, проте деякі трохи переборщили з натуралізмом, продемонструвавши кадри, на яких Стахіва кидають до смітника за діяння, ніяк не пов’язані з антивакцинаторським рухом.

Телеканал «Україна» не лише повідомив про заборону для нардепів заходити до Верховної Ради без сертифікатів вакцинації чи тестів, а й присвятив окремий сюжет народним депутатам зі «Слуги народу», які демонстративно виступають проти вакцинації, — Юрію Камельчуку та Єлизаветі Богуцькій.

СТБ й ICTV повідомили з посиланням на The Economist, що кількість померлих від коронавірусної хвороби у світі може виявитися заниженою більш ніж утричі: «Британський журнал Economist заявив, від COVID у світі померло не 5 мільйонів, як повідомляє офіційна статистика, а 17. Видання розробило власну методику підрахунків — за його даними, Росія знижує показники в три з половиною рази, а навіть за офіційними даними вона за смертністю на першому місці у світі». Говорили в новинах СТБ і 5 каналу про результати соцопитування, які свідчать, що 43% українців не готові вакцинуватися. «Роки антивакцинаторських кампаній дають свої жнива», — зробив власний висновок ведучий 5 каналу.

Актуальною для новин є й тема ковід-сертифікатів, як люди генерують (іноді — без успіху) у смартфоні. СТБ повідомив, що проблеми можуть виникнути, якщо «ваші дані, ідентифікаційний код або номер телефону, можливо, уже хтось використовує», й порадив отримувати в сімейного лікаря паперовий сертифікат. 5 канал припустив, що «Дія» виявилася неготовою до такого напливу користувачів. Кілька каналів оптимістично повідомили про українські вакцини проти коронавірусу, які тестують у Львові та Ґданську.

І до фейків. Їх, до речі, підрахували — як повідомляє MediaSapiens, за один лише 2020 рік, за даними міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, в соцмережах поширили 250 тисяч неправдивих повідомлень на тему коронавірусу. Типові побрехеньки: «Людина може заразитися COVID-19 внаслідок вакцинації», «мРНК-вакцини — генетична зброя, яка змінює наші гени», «Авіакомпанії рекомендують вакцинованим людям не подорожувати літаками через підвищений ризик утворення тромбів», «Масова вакцинація призведе до мутації коронавірусу», «Вакцинація від коронавірусу призвела до зростання захворюваності на COVID-19», «У складі вакцин від COVID-19 є ртуть».

Українських користувачів соцмереж налякали, що вже з 8 листопада невакцинованих штрафуватимуть. За що саме, на яких підставах і на скільки, не уточнювали — але й без того фейк розлетівся достатньо широко. StopFake пояснює, що за відсутність вакцинації штрафів в Україні немає й не буде. А ось за порушення карантинних обмежень — наприклад, за ігнорування масок або роботу невакцинованого персоналу в кафе — штрафують. Міністерство охорони здоров’я, як повідомив MediaSapiens, дало вичерпний перелік типів закладів, куди можна ходити без документів про вакцинацію чи тестів. Там ніхто не тільки не оштрафує відвідувачів, а навіть не запитає, чи вони вакциновані.

Ще один фейк такого типу: мовляв, із 3 листопада в українських школах скасували карантин. StopFake розчаровує батьків, які мріють чимскоріше відправити дітей до школи: до очного навчання повернулися далеко не всі, й у червоних зонах усі далі на дистанційці.

Не вщухають тривожні повідомлення про людей, нібито померлих через вакцинацію. Зокрема подібні коментарі з’явилися після повідомлення, що у Броварах під Києвом чоловік помер біля пункту вакцинації. «Ось так, йдіть усі колотися  людині вже взагалі гаплик, походу йому гаплик… Він стояв тут, чекав своєї черги [на вакцинацію], вколовся, потім йому стало зле, і він помер. Усі вони виходять і всім їм погано стає», — стверджує автор відео. Насправді чоловік не помер, а просто знепритомнів, і навіть не стояв у черзі на вакцинацію, а йшов собі вулицею. StopFake повідомляє, що з чоловіком усе гаразд і зі щепленнями ця історія не пов’язана.

Якщо у Броварах «жертва вакцинації» лише одна, то в Південній Африці — аж тринадцять. На відео, яке поширюють у соцмережах, зображені тіла африканських дітей, нібито померлих після вакцинації, а ЗМІ, мовляв, про це змовчали.

Насправді, як пишуть фактчекери, це фото опубліковане агенцією Reuters у лютому 2020 року. Зроблене воно не в Південній Африці, а в Кенії. Діти, на жаль, справді загинули, але не через щеплення, а через тисняву.

І ще один фотофейк: мовляв, протестувальники проти карантину в Італії захопили трієстський порт. Ілюструють цю новину фотографіями, зробленими у швейцарському Цюриху під час вуличного параду 2019 року.

Головному інфекціоністу Сполучених Штатів Америки Ентоні Фаучі приписали слова, що в контексті пандемії людям пора відмовитися від права власного рішення заради блага всіх. Подібні слова сильно тригерять ту частину противників масової вакцинації та карантину, які вбачають в обмеженнях порушення прав. Однак фактчекери кажуть, що слова Фаучі перекрутили. 1 жовтня 2021 року він виступив із лекцією «COVID-19: Засвоєні уроки і виклики» в Макгіллському університеті в Канаді. Після лекції його запитали, як слід оцінювати цінність індивідуальних свобод у контексті пандемії. Фаучі відповів, що людина — член суспільства і також несе відповідальність перед суспільством. «Кожен із нас, особливо в контексті пандемії, яка вбиває мільйони людей, має поглянути на все, що відбувається, і сказати, що настає час, коли дійсно потрібно відмовитися від того, що ви вважаєте своїм індивідуальним правом ухвалення власного рішення, заради загального блага», — сказав Фаучі, маючи на увазі вочевидь на відмову від права на власне рішення, а свідому згоду поступитися своїми бажаннями.

До речі, якщо вам бракує аргументів у дискусіях із антивакцинаторами, розкажіть їм, що на їхніх помилкових уявленнях можуть заробити шахраї. Добірку таких випадків зробило «Громадське радіо». Людям, які бояться вакцинації проти коронавірусу, пропонують викачати кров із місця щеплення або пройти курс гомеопатії для «очищення організму», а також — купити «античип-магніт», «глушителі, пластирі та інші пристрої» нібито «для розмагнічування вакцин» або «безпечної вакцинації».

 Фото: Martin Pope via Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду