Військовий конфлікт в Ізраїлі став першою великою перевіркою для соцмережі Ілона Маска, ― Bloomberg

Військовий конфлікт в Ізраїлі став першою великою перевіркою для соцмережі Ілона Маска, ― Bloomberg

18:07,
10 Жовтня 2023
1972

Військовий конфлікт в Ізраїлі став першою великою перевіркою для соцмережі Ілона Маска, ― Bloomberg

18:07,
10 Жовтня 2023
1972
Військовий конфлікт в Ізраїлі став першою великою перевіркою для соцмережі Ілона Маска, ― Bloomberg
Військовий конфлікт в Ізраїлі став першою великою перевіркою для соцмережі Ілона Маска, ― Bloomberg
У кризовий момент соцмережа Х виявилася вкрай ненадійним джерелом інформації, вважають аналітики.

Через кілька годин після того, як озброєні бойовики ХАМАСу із Сектора Гази увірвалися в Ізраїль, здійснивши найзначнішу атаку на країну за десятиліття, у соцмережі Х почали масово з'являтися фейкові повідомлення, відео та фото з цього приводу. У цей кризовий момент соцмережа виявилася вкрай ненадійним джерелом інформації, вважають аналітики, повідомило агентство Bloomberg.

Дослідник теорій змов Майк Ротшильд, який відстежує вірусне поширення фейків у соцмережах, назвав атаку ХАМАСу на Ізраїль «першим справжнім випробуванням для твітеру версії Ілона Маска», і констатував, що воно «з тріском провалилося».

Приголомшливі фейки щодо військового конфлікту в Ізраїлі отримали масові перегляди та поширення в соцмережі Х.

Так, у перший день нападу на Ізраїль, 7 жовтня, ультраправий блогер Ян Майлз Чеонг опублікував в Х відео з підписом «ХАМАС ходить від будинку до будинку, вбиваючи людей, у тому числі жінок і дітей, які ховаються в підвалах. Уявіть, якби це відбувалося у вашому районі, з вашою родиною». За три дні відео набрало майже 50 мільйонів лайків, репостів та коментарів, його переглянули 12,7 мільйона разів. Пізніше під дописом з'явилася «нотатка спільноти» про те, що він фейковий.

Ще одним фейком, що дуже поширився, стала новина про відправку США військової допомоги Ізраїлю на суму в 8 мільярдів доларів. До допису додали підроблений скриншот із сайту Білого дому: його зробили на основі липневого пресрелізу адміністрації Джо Байдена про фінансову допомогу Україні. Дослідницька група NewsGuard повідомила, що фейковий скриншот з'явився ще у щонайменше 1400 постах в Х, а також у тіктоку й телеграмі. Лише на платформі Ілона Маска він зібрав понад 600 тисяч переглядів.

Також в Х активно поширювали фейкове повідомлення про те, що Україна нібито продає зброю ХАМАСу — такий меседж запустив американський подкастер Джої Маннаріно, який дотримується вкрай правих поглядів. Пост зібрав майже сім мільйонів переглядів на платформі й майже чотири тисячі лайків та репостів. Пізніше Джої Маннаріно зробив новий допис у соцмережі Х: «Для протоколу ми не знаємо, правда це чи ні».

У зв’язку із цим видання нагадало, що компанія X, якою Маск володіє з жовтня 2022 року, внесла зміни до своєї політики модерації контенту, наслідки якої стали очевидними в момент цієї геополітичної кризи. Протягом останнього року компанія послабила правила модерації своєї платформи; скоротила співробітників, які відповідають за довіру та безпеку, хоча попередньо заявляла, що розширить команду; відновила колись заборонені облікові записи та дозволила людям платити за галочки верифікації.

«Тепер майже неможливо розрізнити, що є фактом, що є чутками, що є теорією змови, а що є тролінгом, — прокоментував Ротшильд. — Зміни Маска не просто зробили X марною під час кризи. Вони зробили її гіршою».

У неділю сам Ілон Маск порекомендував користувачам стежити за обліковими записами, відомими поширенням неправдивої або оманливої інформації в соцмережі, проте пізніше пост був видалений.

В офіційному акаунті служби підтримки X повідомили, що за останні кілька днів у соцмережі було опубліковано понад 50 мільйонів постів про атаку ХАМАСу на Ізраїль. Керівництво компанії «оцінює цей момент як кризу, яка вимагає найвищого рівня реагування».

Нагадаємо, вранці 7 жовтня терористичне угруповання ХАМАС завдало масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Водночас на ізраїльську територію зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу і взяли під свій контроль декілька ізраїльських міст. Ракетна атака терористів тривала весь день.

Станом на вечір 8 жовтня кількість загиблих в Ізраїлі внаслідок нападу ХАМАСу перевищила 700 осіб, понад 2200 дістали поранень. Бойовики в ході нападу на Ізраїль захопили в заручники понад 130 людей.

Ізраїльська армія завдала удару у відповідь по Сектору Гази, зокрема по пунктах та будівлях терористів, та змогла вибити ХАМАС із більшості захоплених населених пунктів. Близько 74 000 людей в Газі були змушені покинути свої домівки і знайшли притулок у школах.

В Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ попереджали, що російські пропагандисти використовують трагедію в Ізраїлі для продукування чергових фейків проти України.

На фото: власник соцмережі Х Ілон Маск

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду