У Єврокомісії назвали соцмережу X найбільшим джерелом дезінформації

У Єврокомісії назвали соцмережу X найбільшим джерелом дезінформації

14:13,
26 Вересня 2023
1182

У Єврокомісії назвали соцмережу X найбільшим джерелом дезінформації

14:13,
26 Вересня 2023
1182
У Єврокомісії назвали соцмережу X найбільшим джерелом дезінформації
У Єврокомісії назвали соцмережу X найбільшим джерелом дезінформації
Віцепрезидентка Єврокомісії закликала соцмережі посилити боротьбу з російською дезінформацією напередодні виборів у США та ЄС.

Віцепрезидентка Єврокомісії Вера Йоурова заявила, що соцмережа X є платформою з найбільшим відсотком дезінформації.

Як повідомляє Bloomberg, відповідну заяву посадовиця зробила на тлі опублікованих Євросоюзом звітів про те, як кожна з великих технологічних компаній, включаючи Meta, Google і TikTok, справляється з боротьбою з фейками.

Агентство зазначає, що більшість основних платформ погодилася працювати з ЄС над добровільним кодексом поведінки, метою якого є встановлення галузевих стандартів для перевірки фактів та інших заходів.

«X, колишній Twitter, який вже не підпадає під дію кодексу, є платформою з найбільшим відсотком публікацій із неправдивою інформацією або дезінформацією», — заявила Йоурова.

Водночас, за її словами, деякі платформи вже почали боротьбу з російською дезінформацією. Наприклад, Google за перші чотири місяці року припинив діяльність понад 400 каналів, залучених до операцій впливу РФ. Meta заявила, що розширила партнерство з перевірки фактів 22 мовами в Євросоюзі.

Журналісти вказують, що минулого місяця в ЄС набув чинності Закон про цифрові послуги, що регулює вміст на платформах.

«Оскільки Twitter був визначений як дуже велика онлайн-платформа, звичайно, існують зобов'язання, передбачені жорстким законом. Отже, моє повідомлення Twitter: “Ви повинні дотримуватися жорстких законів, і ми спостерігаємо за тим, що ви робите”», — наголосила Йоурова.

Вона додала, що наразі приплив російської дезінформації «особливо гострий» у Словаччині, де 30 вересня пройдуть вибори. Йоурова закликала соцмережі посилити боротьбу з російською дезінформацією напередодні виборів у США та ЄС.

Нагадаємо, дослідження, проведене Європейською комісією, встановило, що платформа Twitter (нині X) після її купівлі бізнесменом Ілоном Маском відіграла вагому роль у тому, що російська дезінформація проти України набула більшого охоплення, ніж до початку повномасштабної війни. 

Раніше міністр цифрового переходу і телекомунікацій Франції Жан-Ноель Барро заявив, що Twitter може бути заборонений в Європейському Союзі, якщо не дотримуватиметься нових правил для боротьби з дезінформацією. 

У квітні комісар ЄС з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон повідомив, що Twitter виходить з добровільної угоди Європейського Союзу про боротьбу з дезінформацією в інтернеті. 

Як писав MS, у квітні аналітики зафіксували активний ріст кількості підписників російських, китайських та іранських державних ЗМІ у Twitter після зміни політики платформи.

Раніше Twitter припинив уживати заходи для обмеження державних російських та китайських ЗМІ. Позначка «Stay informed» біля дописів медіа, що контролюються Росією та Китаєм, уже не з’являється. Хоча офіційно політика Twitter щодо державних видань цих країн не змінювалася.

Водночас, за даними оглядачів Twitter, публікації, пов’язані з російською війною в Україні, маркуються як дезінформація, що знижує їх охоплення та залучення.

Фото: Linda Yaccarino / твітер

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду