Джерела «УП»: Перша атака морських дронів на Крим не вдалася, бо Ілон Маск вимкнув Starlink

Джерела «УП»: Перша атака морських дронів на Крим не вдалася, бо Ілон Маск вимкнув Starlink

15:37,
1 Січня 2024
7220

Джерела «УП»: Перша атака морських дронів на Крим не вдалася, бо Ілон Маск вимкнув Starlink

15:37,
1 Січня 2024
7220
Джерела «УП»: Перша атака морських дронів на Крим не вдалася, бо Ілон Маск вимкнув Starlink
Джерела «УП»: Перша атака морських дронів на Крим не вдалася, бо Ілон Маск вимкнув Starlink
Зв’язок зник за 70 км до цілі. За даними «УП», міністр Федоров пробував умовити Ілона Маска відновити сигнал, однак безрезультатно.

Україна вперше спробувала застосувати морські дрони проти російських суден у Севастопольській бухті у вересні 2022 року, проте за 70 км від цілі зник зв'язок зі «старлінками» мільярдера Ілона Маска. Вмовити Маска ввімкнути зв'язок не вдалося, тож Україні довелось модифікувати безпілотники. Про це йдеться в матеріалі «Української правди».

Як пише «УП», перша спроба атакувати ворожі цілі в Севастополі відбулась у ніч із 16 на 17 вересня 2022 року.

У захищеному бункері за просуванням цих бортів стежили голова Служби безпеки України Василь Малюк і командувач Військово-морських сил віцеадмірал Олексій Неїжпапа, віцепрем'єр Михайло Федоров та ідеолог усієї програми надводних дронів бригадний генерал військової контррозвідки СБУ з позивним «Хантер».

За словами «Хантера», це були перші зразки морських дронів, тоді частина з них потонула в морі або самопідірвалась дорогою в Севастопольську бухту.

Але 5 бортів, кожен із яких ніс по 108 кілограмів тротилу, таки пробилися через хвилі й наближалися до Севастополя.

«70 кілометрів нам залишалось до фрегата "Адмірал Макаров". Всі в напруженні, що ось-ось ми його атакуємо. І тут — нам вирубають зв'язок. Ілон Маск виключив "старлінки", через які ми керували дронами», — розповів один з учасників операції.

За словами одного з присутніх тоді в бункері, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров намагався переконати власника Starlink Ілона Маска ввімкнути зв’язок, однак безрезультатно.

«Федоров намагався його переконати, але Маск не слухав. Наші теж через свої канали намагались вирішити ситуацію, але американці кажуть, що це, мовляв, приватна компанія, ми не можемо на них тиснути», — розповіло джерело.

Команда спробувала повернути дрони назад на базу, проте допливли тільки два борти: «Навіть ті два борти, які повернулися, дали неоціненну інформацію. По зв'язку, по навігації, по корпусу і так далі».

Один із розробників розповів, що в СБУ та ВМС працювала ціла військова лабораторія, яка все вивчила, врахувала, і вже через місяць, у жовтні, вдалося вдарити по російських цілях у бухтах Севастополя.

Команда зрозуміла, що дрон мусить мати кілька різних каналів зв'язку, щоб уникнути таких неприємностей у майбутньому. На найновіших модифікаціях дронів зараз стоїть три системи зв'язку, які взаємно дублюють одна одну.

Нагадаємо, за даними з нової біографії «Ілон Маск» авторства Волтера Айзексона, торік Маск таємно наказав своїм інженерам вимкнути мережу супутникового зв’язку Starlink поблизу кримського узбережжя, щоб перешкодити українській атаці на російський військово-морський флот.

Сам мільярдер після розголосу інформації про цей уривок в біографії заявив, що торік не давав указівок своїм фахівцям відімкнути супутникову мережу Starlink біля Криму, оскільки, за його твердженням, вона там узагалі не працювала.

На технологічній конференції «All-In Summit» Маск заявив, що не міг увімкнути Starlink через американські санкції проти Росії, запроваджені через анексію півострова. За словами бізнесмена, для підключення потрібен був дозвіл влади США, а отримати його нібито не було часу, оскільки прохання від української сторони надійшли «посеред ночі».

У липні 2023 року Міністерство оборони США схвалило угоду з компанією SpaceX про купівлю для України терміналів Starlink, які засновник компанії Ілон Маск не зможе відключати за власним бажанням. Пентагон отримає контроль над визначенням зони дії інтернет-сигналу Starlink на території України, щоб ці нові пристрої могли виконувати «ключові функції і певні місії». У вересні в Пентагоні підтвердили укладення угоди із компанією Starlink мільярдера Ілона Маска для допомоги Україні. 

Фото: скриншот відео «УП»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду