У соцмережі Х прибрали функцію, яка дозволяла поскаржитися на дезінформацію про вибори

У соцмережі Х прибрали функцію, яка дозволяла поскаржитися на дезінформацію про вибори

10:10,
27 Вересня 2023
1739

У соцмережі Х прибрали функцію, яка дозволяла поскаржитися на дезінформацію про вибори

10:10,
27 Вересня 2023
1739
У соцмережі Х прибрали функцію, яка дозволяла поскаржитися на дезінформацію про вибори
У соцмережі Х прибрали функцію, яка дозволяла поскаржитися на дезінформацію про вибори
Можливість поскаржитися на дописи з політичною дезінформацією залишили тільки для країн ЄС.

У соцмережі Х вимкнули функцію, яка дозволяла користувачам поскаржитися на дезінформацію про вибори в дописах. Про це повідомив Reuters, посилаючись на заяву дослідницької організації Reset.Tech Australia.

Функцію, яка дозволяла користувачам повідомляти про дописи, які, на їхню думку, вводять в оману щодо політики, запровадили в соцмережі 2022 року. Проте минулого тижня ця категорія зникла зі спадного меню функціоналу соцмережі в усіх країнах, окрім Європейського Союзу.

«Позбавлення людей способу повідомляти про ймовірну політичну дезінформацію може обмежити можливості реагування в той час, коли на платформи соціальних мереж чиниться тиск з метою обмежити поширення неправдивої інформації про чесність виборів, яка останніми роками стрімко зростає», — зазначили дослідники.

Reset.Tech Australia звернулася відкритим листом до керуючого директора X в Австралії Ангуса Кіна, в якому заявила, що ці зміни можуть залишити контент, який порушує власну політику X щодо заборони виборчої дезінформації в інтернеті, без відповідного процесу перевірки.

«Надзвичайне занепокоєння викликає те, що австралійці втратять можливість повідомляти про серйозну дезінформацію за кілька тижнів до великого референдуму», — йдеться в листі, опублікованому в інтернеті.

У жовтні в Австралії має відбутися референдум, перший за чверть століття, щодо того, чи варто змінювати конституцію для створення дорадчого органу корінного населення при парламенті.

Вимкнення функції скарги на політичну дезінформацію відбулося й за 14 місяців до президентських виборів у США.

«Було б корисно зрозуміти, чому X, здавалося б, не дотримується своїх зобов’язань щодо пом’якшення серйозної дезінформації, яка призвела до справжньої політичної нестабільності в США, особливо напередодні "видатного року" виборів у всьому світі», — заявив виконавчий директор Reset.Tech Australia Еліс Докінз.

Нагадаємо, напередодні віцепрезидентка Європейської комісії Вера Йоурова у вівторок закликала технологічних гігантів, зокрема соцмережу X Ілона Маска, відповідальніше ставитись до боротьби з поширенням російської дезінформації.

Вона заявила, що соцмережа X є платформою з найбільшим відсотком дезінформації. Дослідження, опубліковане Європейською комісією на початку вересня, встановило, що платформа Twitter (нині X) після її купівлі бізнесменом Ілоном Маском відіграла вагому роль у тому, що російська дезінформація проти України набула більшого охоплення, ніж до початку повномасштабної війни.

Раніше Twitter припинив уживати заходи для обмеження державних російських та китайських ЗМІ. Позначка «Stay informed» біля дописів медіа, що контролюються Росією та Китаєм, уже не з’являється. Хоча офіційно політика Twitter щодо державних видань цих країн не змінювалася.

Водночас, за даними оглядачів Twitter, публікації, пов’язані з російською війною в Україні, маркуються як дезінформація, що знижує їх охоплення та залучення.

Фото: логотип соцмережі Х / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду