Урядові сайти Ізраїлю та сторінки медіа зазнали кібератак

Урядові сайти Ізраїлю та сторінки медіа зазнали кібератак

09:50,
10 Жовтня 2023
1080

Урядові сайти Ізраїлю та сторінки медіа зазнали кібератак

09:50,
10 Жовтня 2023
1080
Урядові сайти Ізраїлю та сторінки медіа зазнали кібератак
Урядові сайти Ізраїлю та сторінки медіа зазнали кібератак
Російські хакери об'єдналися з терористами ХАМАСу, щоб атакувати сайти уряду Ізраїлю та засобів масової інформації.

Кілька хакерських груп, які пов'язують із Росією, заявили про підтримку нападу ХАМАСу на Ізраїль та про атаки на урядові сайти країни. Про це повідомило агентство Bloomberg.

Хакерське угруповання Killnet, що складається з росіян, оголосило в неділю, що атакуватиме всі ізраїльські урядові системи за допомогою розподілених атак типу «відмова в обслуговуванні», більш відомих як DDoS. Хакери звинуватили Ізраїль у кровопролитті та підтримці України і НАТО.

Пізніше 8 жовтня Killnet повідомило, що відключило сайти ізраїльського уряду і сайт агентства безпеки «Шин Бет».

За даними сайту моніторингу check-host.net, у неділю обидва вебсайти були тимчасово недоступні.

Водночас хакерська група Anonymous Sudan, яку експерти з кібербезпеки також пов'язують із РФ, оголосила про підтримку «палестинського опору» та взяла на себе відповідальність за атаки на сайт газети Jerusalem Post вранці 9 жовтня. Редакція видання повідомила в соцмережі X, що сайт «зазнав кількох кібератак», але його відновили.

«Очевидно, що інші російські хакери також обирають сторону та активно підтримують ХАМАС у їхній війні проти Ізраїлю. Їхні дії більше схожі на кон'юнктурні страйки. Конфлікт створює заголовки, які приваблюють такі групи, як Killnet, які намагаються монетизувати атаки. Це все свідчить про те, що Росія на боці ХАМАСу та проти Ізраїлю», — прокоментував експерт із розвідки загроз у фірмі з кібербезпеки Truesec AB Маттіас Велен.

Фірма з кібербезпеки Group IB повідомила, що хакерська група, яка називає себе AnonGhost, зламала застосунок для мобільних телефонів, що використовується для попередження ізраїльтян про ракетні атаки у періоди конфлікту.

Хакери скористалися вразливістю в застосунку, щоб вставити підроблені сповіщення з такими фразами, як «смерть Ізраїлю» і «ядерна бомба наближається», поряд зі свастикою.

«Безліч інших самопроголошених банд хакерів заявили, що вони здійснюють зломи ізраїльської інфраструктури, атакуючи вебсайти, пов'язані з електростанціями і системами оповіщення про ракетний напад», — повідомив Bloomberg.

Нагадаємо, вранці 7 жовтня терористичне угруповання ХАМАС завдало масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Водночас на ізраїльську територію зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу і взяли під свій контроль декілька ізраїльських міст. Ракетна атака терористів тривала весь день.

Станом на вечір 8 жовтня кількість загиблих в Ізраїлі внаслідок нападу ХАМАСу перевищила 700 осіб, понад 2200 дістали поранень. Бойовики в ході нападу на Ізраїль захопили в заручники понад 130 людей.

Ізраїльська армія завдала удару у відповідь по Сектору Гази, зокрема по пунктах та будівлях терористів, та змогла вибити ХАМАС із більшості захоплених населених пунктів. Близько 74 000 людей в Газі були змушені покинути свої домівки і знайшли притулок у школах.

В Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ попереджали, що російські пропагандисти використовують трагедію в Ізраїлі для продукування чергових фейків проти України.

На фото: попередження про кібератаку

Фото: The Jerusalem Post / Х

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду