Forbes: Працівники TikTok впливають на поширення контенту, вручну вибираючи, які відео піднімати у стрічці

Forbes: Працівники TikTok впливають на поширення контенту, вручну вибираючи, які відео піднімати у стрічці

14:22,
23 Січня 2023
1638

Forbes: Працівники TikTok впливають на поширення контенту, вручну вибираючи, які відео піднімати у стрічці

14:22,
23 Січня 2023
1638
Forbes: Працівники TikTok впливають на поширення контенту, вручну вибираючи, які відео піднімати у стрічці
Forbes: Працівники TikTok впливають на поширення контенту, вручну вибираючи, які відео піднімати у стрічці
Функція «нагрівання», яка мала на меті урізноманітнити стрічку та залучити ширшу авдиторію, за даними джерел, стала знаряддям зловживань.

Працівники TikTok втручаються у роботу алгоритмів, регулярно вручну посилюючи розповсюдження певних відео у соцмережі. Таким чином вони піднімають контент у стрічці та дозволяють йому набирати більше переглядів, не позначаючи його відповідною міткою.

Про це пише видання Forbes, посилаючись на дані внутрішніх документів та повідомлень TikTok та його материнської компанії ByteDance та інформацію від шести нинішніх та колишніх працівників соцмережі.

Ці джерела показують, що окрім роботи алгоритму, який визначає поширення контенту, співробітники TikTok і ByteDance також таємно вручну відбирають конкретні відео та посилюють їх розповсюдження. Ця функція всередині компанії відома як «нагрівання» (heating).

«Функція "нагрівання" відповідає за посилення відео у стрічці For You за допомогою оперативного втручання для досягнення певної кількості переглядів відео», — пояснюється у внутрішньому документі TikTok під назвою MINT Heating Playbook.

За інформацією Forbes, «нагріті» відео не мають мітки, яка б демонструвала, що їх посилив TikTok, як має реклама чи спонсоровані публікації. Натомість вони виглядають як будь-які інші відео, які алгоритм вибрав би для вас.

Джерела повідомили Forbes, що TikTok часто використовував «нагрівання», щоб агітувати до партнерства впливових осіб і бренди через збільшення кількості переглядів їхніх відео. Це свідчить про те, що «нагрівання» надавало перевагу тим особам і брендам, з якими TikTok намагався налагодити ділові відносини, за рахунок інших користувачів.

Крім того, за інформацією Forbes, були випадки, коли співробітники компанії «нагрівали» контент, який не мали би, рекламуючи відео від друзів, партнерів і навіть власні облікові записи. Таким чином, звичайні користувачі можуть поступитися місцем у стрічці комусь, хто має тісніші стосунки з компанією.

Ці документи свідчать про те, що спочатку TikTok вдався до функції «нагрівання» з цілком «легітимною» бізнес-метою — урізноманітнити вміст стрічки від «ліп-сінків» та підліткових танців до продукту, який зацікавить більшу категорію користувачів. «Мета цієї функції — просувати різноманітний контент, поширювати важливу інформацію та підтримувати творців», — йдеться в інструкції компанії.

Одне джерело повідомило Forbes, що «нагрівання» також використовували для посилення співпраці між TikTok та зовнішніми акторами, зокрема неурядовими організаціями та митцями. Також його мали застосовувати у випадках, коли творець в одній категорії (наприклад, краса) створив відео в іншій категорії (наприклад, кулінарія). За словами співрозмовника, у таких ситуаціях «нагрівання» може допомогти алгоритму знайти потрібну авдиторію.

У відповідь на запит видання речник TikTok Джеймі Фавацца сказав, що соцмережа «просуває деякі відео, щоб допомогти урізноманітнити контент та представити спільноті нових авторів та знаменитостей».

Він також запевнив, що лише декілька працівників компанії у США мають можливість посувати контент на території країни і що лише 0,002% відео у стрічці For You «нагріваються». Однак внутрішні документи компанії, отримані Forbes, свідчать, що гарячі відео становлять близько 1-2% від загальних щоденних переглядів відео.

Forbes пише також, що існують також побоювання щодо політичних маніпуляцій у TikTok, пов’язані з тим, що уряд Китаю може змусити китайського власника платформи ByteDance посилювати або придушувати певні наративи в TikTok. Соцмережа вже визнала, що раніше цензурувала контент із критикою Китаю, а минулого року колишні співробітники ByteDance розповіли, що інший додаток ByteDance, тепер уже неіснуючий агрегатор новин TopBuzz, закріплював позитивні повідомлення про Китай у верхній частині своєї стрічки. ByteDance тоді заперечив ці повідомлення.

TikTok відмовився відповідати на запитання про те, чи співробітники, які працюють у Китаї, коли-небудь «нагрівали» контент, чи компанія коли-небудь «нагрівала» контент, створений урядом Китаю чи китайськими державними ЗМІ.

Нагадаємо, раніше Сенат та Палата представників  США заборонили використовувати застосунок TikTok на всіх робочих телефонах держслужбовців та інших офіційних пристроях. 

У конгресі вважають, що  TikTok має «низку проблем з безпекою», а уряд Китаю може використовувати застосунок для стеження та цензури. Зокрема у рішенні йдеться, що платформа TikTok і його материнська компанія ByteDance можуть ділитися інформацією про користувачів зі США з китайською владою.

Фото: Рexels

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
fghfgh
15:23 / 23.01.2023
Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)-----> paply.org/northtech
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду