У Конгресі США відбулося слухання щодо заборони TikTok

У Конгресі США відбулося слухання щодо заборони TikTok

14:40,
25 Березня 2023
2480

У Конгресі США відбулося слухання щодо заборони TikTok

14:40,
25 Березня 2023
2480
У Конгресі США відбулося слухання щодо заборони TikTok
У Конгресі США відбулося слухання щодо заборони TikTok
Протягом п'ятигодинного слухання у Конгресі обговорили питання стосовно зв'язків додатку з Комуністичною партією Китаю, захисту даних, зокрема, дітей у TikTok, імовірності заборони застосунку в США тощо.

У четвер, 23 березня, в Конгресі США відбулося перше п'ятигодинне слухання стосовно заборони китайського застосунку TikTok в країні. Ключові тези зі слухання виділило видання The Guardian.

Генеральний директор TikTok Шоу Цзі Чу заявив, що китайська компанія-співвласниця додатку ByteDance не є агентом Китаю чи будь-якої іншої держави. Він також додав, що практика конфіденційності TikTok відповідає досвіду інших соціальних медіа, а також в багатьох випадках програма збирає значно менше даних, ніж її аналоги.

«Понад 150 мільйонів американців люблять нашу платформу, і ми знаємо, що несемо відповідальність за їх захист», — сказав Чу.

Однак деякі члени комітету все одно зосередилися на ByteDance та її керівниках, які, за словами законодавців, мають зв’язки з Комуністичною партією Китаю. Зокрема, Тоні Карденас, демократ із Каліфорнії, запитав гендиректора соціального медіа, чи TikTok є китайською компанією. На це Чу відповів, що додаток є глобальним за своєю суттю, недоступним у материковому Китаї та зі штаб-квартирою в Сінгапурі та Лос-Анджелесі.

Республіканець із Флорили Ніл Данн запитав, чи ByteDance «шпигувала за американськими громадянами». Однак Шоу Цзі Чу зазначив, що «шпигунство — неправильний спосіб описати це».

Як відомо, раніше TikTok пообіцяв перемістити всі дані користувачів із США на внутрішні сервери за допомогою проєкту «Техас». Цей план також дозволить американській технологічній фірмі Oracle вивчати вихідний код TikTok. Однак The Guardian передає, що деякі законодавці поставили під сумнів, чи це можливо, оскільки сотні мільйонів рядків вихідного коду потребують перегляду у відносно короткий проміжок часу.

«Я боюсь, що те, що ви пропонуєте щодо проєкту «Техас» просто не має технічних можливостей надати нам необхідні гарантії», — сказав конгресмен-республіканець з Каліфорнії Джей Обернолте.

На слуханні також звернули увагу на безпеку дітей у TikTok. Законодавці посилалися на повідомлення про те, що в додатку поширюється контент, пов’язаний з наркотиками, що дозволяє підліткам легко купувати небезпечні речовини онлайн. Гендиректор застосунку сказав, що такий контент порушує політику TikTok, тому його видаляють після ідентифікації.

«Ми сприймаємо це дуже серйозно. Це завдання для всієї галузі, і ми інвестуємо стільки, скільки можемо. Ми не думаємо, що це стосується досвіду більшості користувачів TikTok, але це трапляється», — сказав Чу. 

Інші представники Конгресу також згадували про самоушкодження та розлади харчової поведінки, які поширюються на платформі. 

Наразі американські сенатори Марк Ворнер і Джон Тьюн заявили у своїй заяві, що «ніщо з того, що сказав Чу у своїх свідченнях, не розвіяло їхніх побоювань». Сенатор від Колорадо Майкл Беннет також повторив заклики до повної заборони TikTok.

Нагадаємо, нещодавно Білий дім наказав державним службовцям упродовж 30 днів видалили китайський застосунок TikTok із федеральних пристроїв та систем

Заборона федеральним службовцям використовувати китайський застосунок на державних пристроях була підтримана Конгресом США ще в грудні 2022 року. При цьому багато урядових установ, включаючи Білий дім, Міністерство оборони, Міністерство внутрішньої безпеки та Державний департамент, заборонили TikTok на урядових пристроях ще до голосування. 

У грудні минулого року в TikTok визнали, що їхні співробітники незаконно отримали дані кількох користувачів, зокрема двох журналісток. Доступ до даних користувачів мали четверо працівників компанії. Двоє з них працювали в Китаї, двоє — у США. У ByteDance кажуть, що їх вже звільнили. Також скасували доступ до даних користувачів для решти працівників.

Наразі у США прагнуть, щоб китайські власники TikTok продали свої частки в застосунку, інакше компанія може зіштовхнутися з його забороною у країні.

Фото: Getty

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду