Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини»  24 жовтня 2022 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 24 жовтня 2022 року: резюме

09:43,
31 Жовтня 2022
2005

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 24 жовтня 2022 року: резюме

09:43,
31 Жовтня 2022
2005
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини»  24 жовтня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини»  24 жовтня 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках «Інтера», «1+1», «Ради» і Суспільного — стисло.

Повний моніторинг за 24 жовтня 2022 року читайте тут.

Ефірний блок телеканалів ICTV та СТБ не припадав на цю добу.

 

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Інтер», як це часто буває з нічними блоками, була нетиповою. Починався ефір з оригінального 15-хвилинного випуску новин. Далі майже дві години була умовно «гостьова» студія («умовно», бо жодного гостя в ній не було, це радше була «авторська» студія із сюжетами кореспондентів каналу). О третій ночі повторили підсумковий випуск попереднього дня й далі був повтор — теж із попередньої доби — гостьової студії під назвою «Акценти». В останню ефірну годину було велике інтерв’ю ведучої «1+1».

Структура ефірного блоку «1+1» знову була не такою, як раніше. В першу ефірну годину були 15-хвилинні новини і 45 хвилин гостьової студії. Далі два годинні блоки були 30-хвилинні новини і 30-хвилинні гостьові. Далі йшли годинний випуск новин і годинна гостьова студія. В останній ефірній годині блоку каналу знову були 30-хвилинні новини і 30-хвилинна гостьова студія. На мій погляд, логіки в цій сітці було небагато. Зокрема, годинний випуск новин о 9-й ранку не мав жодного логічного виправдання, адже майже повністю складався з повторів того, що (часто не раз) уже давали в попередніх трьох випусках новин.

Структура ефірного блоку каналу «Рада» була звичною, кожна ефірна година починалася коротким випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Ефірний блок Суспільного починався з 30-хвилинного випуску новин. Далі була 1,5-годинна гостьова студія. З 20 по 21 годину був підсумковий випуск новин. І далі — гостьові студії.

Основні теми дня

Стан енергетичної інфраструктури областей і міст внаслідок системних атак ворога. В ефірному блоці «Інтера» на цю тему робили оглядовий сюжет про те, як українці в різних містах економлять електроенергію. На «1+1» локально обговорили ситуацію на місцях із головою Волинської облради Григорієм Недопадом і головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом. У блоці телеканалу «Рада» робили ввімкнення про заходи економії електроенергії чомусь із Чернівців (не найбільш постраждалий від ворожих атак на інфраструктуру регіон). Обговорювали ситуацію на місцях із керівником Рівненської ОВА Віталієм Ковалем, головою Харківської ОВА Олегом Синєгубовим і речником Одеської ОВА Сергієм Братчуком. Про фінансування відновлення енергетичної інфраструктури говорили із заступником міністра фінансів Олександром Кавою. І поспілкувалися з експертом Центру досліджень енергетики Олександром Харченком. У блоці Суспільного був цікавий репортаж про відновлення електропостачання в Нетішині Хмельницької області після ракетної атаки ворога; у гостьовій спілкувалися з міським головою Хмельницького Олександром Симчишиним. Говорили з міським головою Харкова Ігорем Тереховим про ситуацію з електропостачанням у місті і про способи економії. Докладно обговорювали тему з головою Комітету ВР з питань енергетики Андрієм Герусом. І в контексті теми говорили з метеорологинею з Українського гідрометеорологічного інституту Вірою Балабух про те, якої зими слід очікувати українцям. Причому, коли перервався відеозв’язок, не полінувалися про головне довідатися в неї телефоном і ведуча Чередниченко переказала це аудиторії (на замітку іншим каналам, які, коли втрачають на півслові зв’язок із цікавим гостем, то просто «рухаються далі»).

Вигадка Шойгу про «брудну бомбу» українців. В ефірному блоці «1+1» тему обговорювали з воєнним експертом Олександром Мусієнком. В ефірному блоці телеканалу «Рада» тему обговорювали з помічником командувача української армії Євгеном Силкіним, речником Східного угруповання Сергієм Череватим і представником пресслужби Головного управління розвідки Андрієм Юсовим. Крім того, з експертами: політкоментаторами Володимиром Фесенком і Дмитром Васильєвим і з консультантом Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Іваном Ступаком. У блоці Суспільного тему обговорювали з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою і воєнним експертом Романом Світаном.

Парламентський саміт «Кримської платформи» в Хорватії. В новинах «Інтера» саміт анонсувався короткими повідомленнями. «1+1» двічі робив пряме ввімкнення власної кореспондентки із Загреба. Обговорювали тему з постійною представницею президента в Криму Тамілою Ташевою. В ефірному блоці телеканалу «Рада» робили пряме ввімкнення із Загреба власної кореспондентки, говорили з двома членкинями української делегації на саміті — народною депутаткою Євгенією Кравчук і Тамілою Ташевою. У блоці Суспільного тему висвітлювали двома прямими ввімкненнями із Загреба (які робили кореспондентки «1+1» і «Ради») і обговорювали із заступницею голови ВР Оленою Кондратюк і міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Геноцидна заява Красовського і питання заборони Russia Today. У блоці «1+1» темі був присвячений докладний бекґраундовий сюжет про засудження пропагандистів гітлерівської Німеччини і геноциду в Руанді. У блоці каналу «Рада» тему обговорювали з народною депутаткою Євгенією Кравчук (яка є членкинею профільного комітету парламенту), з політкоментаторами Фесенком, Васильєвим і Валентином Гладких і з консультантом Іваном Ступаком. В ефірному блоці Суспільного тему не згадували.

Справа СБУ проти Богуслаєва. У блоці «1+1» про подію коротко повідомляли в новинах. У блоці каналу «Рада» був оглядовий сюжет і обговорювали тему з політкоментатором Гладких. У блоці Суспільного робили пряме ввімкнення із суду, де Богуслаєву обирали запобіжний захід, а також зробили докладний бекґраундовий сюжет. Крім того, доволі якісно представили як позицію обвинувачення, так і позицію самого Богуслаєва і його захисту.

 

Новинна складова ефірів

Новинна складова блоку «Інтера» була такою: 7 репортажних сюжетів (із 32 сюжетів загалом) і одне пряме ввімкнення (і те — в повторі випуску новин попередньої доби), жодного гостя у студії (двоє були лише в повторі з попередньої доби). З третьої години ночі йшли повтори й записи, тож реального інформування про поточні події не було. Репортажні сюжети були про наслідки ворожих обстрілів Нікополя, про роботу мінометників на Бахмутському напрямку, про наслідки обстрілу Костянтинівки, про ексгумацію тіл убитих окупантами людей у селі Новий Бурлук на Харківщині, про бої на Донеччині, про роботу артилеристів на Бахмутському напрямку, про підготовку селян до зими в поруйнованих окупантами селах Київщини. Пряме ввімкнення було з Вашингтона про останні заяви американських політиків щодо можливості участі війська США у війні в Україні.

Новинна складова на каналі «1+1» знову була надзвичайно слабкою: лише два репортажні сюжети, три прямі ввімкнення і четверо гостей-ньюзмейкерів на цілих шість годин ефіру. Репортажні сюжети були про бої на Херсонщині і про бої на Бахмутському напрямку. Два прямих ввімкнення було із Загреба, де стартував саміт «Кримської платформи», і ще одне — із Запоріжжя про ситуацію на Херсонщині.

Новинна складова у блоці каналу «Рада» була традиційно слабкою: два репортажні сюжети (із 5 сюжетів загалом, які по 4-5 разів повторювалися в різних випусках новин) і 4 репортажних прямих ввімкнення на 6 годин ефіру — це дуже мало як для інформаційного каналу. Репортажні сюжети були про наслідки падіння уламків ворожої ракети на Кіровоградщині і про ремонт дороги до Молдови в Одеській області. Прямі ввімкнення робили із Запоріжжя про підготовку регіону до ймовірної ядерної небезпеки, з Чернівців про заходи економії електроенергії в області, із Загреба про саміт «Кримської платформи» і з Кіровоградщини про наслідки падіння уламків ракети на селище Онуфріївка.

Новинна складова блоку Суспільного була цієї доби не дуже переконливою: три репортажні сюжети і 4 прямих ввімкнення на 6 годин ефірного часу — це мало для інформаційного каналу. Трохи вирівнювали ситуацію з новинністю 10 гостей-ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про щойно звільнене село Любимівка на Херсонщині, про відновлення електропостачання в Нетішині Хмельницької області після ракетної атаки ворога, про ексгумацію тіла 10-річної дівчинки, яку на Харківщині 25 лютого вбили окупанти. Прямі ввімкнення: із суду про взяття під варту Богуслаєва, про ситуацію в Запоріжжі і два ввімкнення з хорватського Загреба про перебіг саміту «Кримської платформи».

 

Гостьові студії

У блоці «Інтера» було лише двоє гостей-експертів, із якими обговорювали тему «війни наративів». І це був повтор гостьової студії з попередньої доби.

У блоці «1+1» було загалом 14 гостей, із них 4 ньюзмейкери, решта — експерти й учасники різних подій. Про ситуацію на фронтах і на окупованих територіях говорили з міським головою Мелітополя Іваном Федоровим, головою Волинської облради Григорієм Недопадом і головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом. Про очікування від парламентського саміту «Кримської платформи» в Загребі почали говорити з постійною представницею президента в Криму Тамілою Ташевою, але перервався зв’язок. З експертами говорили про позицію Китаю щодо російсько-української війни, про російські вигадки щодо «брудної бомби», про народження української політичної нації і про способи подолання стресу і зневіри.

У блоці каналу «Рада» цього дня побувало загалом 23 гостя, із них 10 були ньюзмейкерами. З міністром освіти Сергієм Шкарлетом говорили про організацію навчального процесу в школах і про канікули. З помічником командувача української армії Євгеном Силкіним — про «брудну бомбу» і про наміри окупантів щодо оборони Херсону і підриву Каховської ГЕС. Із членкинею бюджетного комітету ВР Лесею Забуранною говорили про загрозу невиплат пенсій та зарплат. Із керівниками ОВА Віталієм Ковалем, Сергієм Гайдаєм і Олегом Синєгубовим обговорювали ситуацію з енергетичною інфраструктурою в їхніх областях. Про це ж говорили із заступником міністра фінансів Олександром Кавою. Про саміт «Кримської платформи» говорили з народною депутаткою Євгенією Кравчук і постійною представницею президента в АР Крим Тамілою Ташевою. З народною депутаткою Юлією Тимошенко — про все на світі. З речниками й експертами обговорювали ситуацію на фронтах, протидію іранським дронам, ситуацію з енергоінфраструктурою, фейк Шойгу про «брудну бомбу», геноцидні заклики Красовського, зміну прем’єра Великої Британії, затримання (на той момент) Богуслаєва тощо.

В ефірному блоці Суспільного було 19 гостей, із них 10 ньюзмейкерів. Із міським головою Хмельницького говорили про аварійні відімкнення електрики, а з міським головою Харкова — про те, як місто електрику економить. Із головою профільного Комітету ВР Андрієм Герсуом говорили про характер руйнувань енергосистеми і про її відновлення. З міністром закордонних справ Дмитром Кулебою і заступницею голови ВР Оленою Кондратюк говорили про саміт «Кримської платформи» в Хорватії. З першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським говорили про ситуацію в окупованому Херсоні. З першим заступником міністра внутрішніх справ Євгеном Єніним — про повернення до нормального життя звільнених територій. Було розлоге інтерв’ю з міністеркою з реінтеграції тимчасово окупованих територій Іриною Верещук. З експертами й учасниками подій обговорювали «брудну бомбу» Шойгу, вплив призначення нового прем’єра на підтримку Великою Британією України тощо.

 

Порушення стандартів

Порушень стандартів у блоці телеканалу «Інтер» було рекордно багато — 305. Набагато зросла у блоці каналу кількість порушень стандарту відокремлення фактів від думок (220). Це були як суб’єктивні думки журналістів у новинах, так і не авторизовані як слід думки журналістів в авторських елементах. Стандарт достовірності порушували в усі можливі способи 65 разів. Стандарт точності 13 разів, стандарт повноти — 6 разів.

Порушень стандартів у блоці каналу «1+1» було загалом 173. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (79 разів), журналісти робили багато власних висновків і оцінок у новинах, ведучі гостьових студій часто не авторизували власні думки. Великою була й кількість порушень стандарту достовірності (55), найбільше було узагальнених розмитих посилань і повідомлень без посилань на джерела інформації. Порушення стандарту точності (31) переважно були некоректною роботою з картинкою. Інші стандарти порушували небагато.

Порушень стандартів у блоці каналу «Рада» цього разу було менше, ніж зазвичай. Загалом 58. Найчастіше журналісти каналу порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 34 рази. Найбільше було неавторизованих суджень гостьових ведучих. Стандарт достовірності порушували мало — лише 7 разів (для порівняння — в попередній тиждень таких порушень було 42). Ще 14 разів порушували стандарт точності, переважно некоректною роботою з картинкою.

Цього разу порушень стандартів у блоці Суспільного було небагато (особливо ж порівняно з іншими каналами). 7 разів порушували стандарт достовірності, 6 разів — стандарт точності, 3 рази — стандарт відокремлення фактів від думок і одного разу стандарт повноти інформації. Загалом 17 порушень.

 

Інші позиції

В ефірі марафону 24 жовтня не повідомлялося про такі події і теми дня:

  • Німеччина каже про практично вичерпані можливості приймати українських біженців.
  • Starlink працюватимуть в Україні незалежно від фінансування Пентагону — Маск.
  • У лісі на Київщині знайшли ще одне тіло жертви окупантів.
  • Комісія з журналістської етики виходить з Альянсу незалежних пресрад Європи через Росію.
  • За прогнозом Мінекономіки, на кінець року безробіття в Україні становитиме 30%.
  • В Україні створять освітню платформу кримськотатарською мовою.
  • Чубаров пропонує змінити автономний статус Криму на національно-територіальну автономію (це при тому, що саміт «Кримської платформи» канали висвітлювали).
  • Українська розвідка каже, що в Москві триває прихована мобілізація.
  • «Венеційка» визнала законною заборону демонстрації символіки Росії.
  • Петиція про блокування «Страны.ua» набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.
  • У Брянській області Росії підірвали залізничну колію, що веде до Білорусі.

У блоках «Інтера», «1+1» і Суспільного цієї доби не було проявів політичного піару.

У блоці каналу «Рада» цього дня було 7 проявів політичного піару. З них чотири були типовими «паркетами» з «Кримської платформи» в Загребі: цитата народної депутатки Євгенії Кравчук, зустріч заступниці голови ВР Олени Кондратюк із віцепрем’єром Хорватії, покладання квітів спікером Русланом Стефанчуком і його ж участь у відкритті «Українського дому». Ще один «паркетний» матеріал був цитатою прем’єра Дениса Шмигаля на українсько-німецькому економічному форумі. До піар-матеріалів я відніс і велику гостьову студію з лідеркою «Батьківщини» Юлією Тимошенко.

В ефірних блоках «Інтера» і Суспільного не було цієї доби ні російських пропагандистських наративів, ні токсичних медійних персонажів.

В ефірному блоці каналу «1+1» не було токсичних медійних персонажів. Ведуча Наталія Мосейчук в інтерв’ю озвучувала наратив російської пропаганди про нібито «розкол у військово-політичному керівництві України», згадавши місяць тому розігнану російськими пропагандистами вигадку про нібито конфлікт між президентом Зеленським і головнокомандувачем української армії Залужним.

У блоці каналу «Рада» проросійських наративів не було. Гостьові студії вели троє токсичних ведучих: Максим Зборовський, Ольга Нємцева і Назар Довгий.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду