ms.detector.media
Ігор Куляс
22.11.2022 08:00
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 листопада 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 14 листопада 2022 року: резюме
Про що і як розповідали в ефірних блоках канали «Ми — Україна», ICTV та СТБ, «Інтер» і «1+1» — стисло.

Повний моніторинг телемарафону за 14 листопада читайте тут.

Ефірні блоки каналу «Рада» і Суспільного не припадали на цю добу. 

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Ми — Україна» була звичною: починався блок опівночі з 30-хвилинного випуску новин, далі були 15-хвилинні випуски новин о 2-й і 4-й ночі. Решту ефірного часу займали гостьові студії.

Структура ефірного блоку телеканалів ICTV та СТБ була такою ж, як і раніше. Ефір був поділений на півгодинні частини, кожна з яких складалася з 15-хвилинного випуску новин (не було такого випуску лише о 6:30) і 15-хвилинної гостьової студії, або часом замість гостьової були сюжети тижневика «Факти тижня»; одного разу був фільм.

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною, новинною. Кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією.

Структура ефірного блоку каналу «1+1» була нерівномірною. Спочатку 45-хвилинний випуск новин, документальний фільм і годинна гостьова студія. Потім був годинний підсумковий випуск новин. Наступну годину були «Байрактар-ньюз», документальні фільми і проєкт Осадчої. Далі було 30 хвилин гостьової студії, 30 хвилин новин і годинна гостьова. 

Основні теми дня

Підготовка до саміту «Великої двадцятки», прогнози, зустріч Байдена з Цзіньпіном. В ефірному блоці телеканалу «Ми — Україна» був оглядовий сюжет, пряме ввімкнення з Балі. У гостьовій студії тему обговорювали з головою Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Олександром Мережком, а також з експертами: політкоментатором Максимом Джигуном, нардепом шостого скликання Євгеном Добряком, українським дипломатом і колишнім керівником Секретаріату Ради Безпеки ООН Олександром Мацукою і міжнародником Русланом Осипенком. У ефірному блоці каналів ICTV та СТБ тему обговорювали лише з політкоментатором Володимиром Фесенком. Усе решта було короткими повідомленнями в новинах. Телеканал «Інтер» робив два прямі ввімкнення з Балі і два різні репортажні сюжети. Тему також обговорювали з політичним експертом Антоном Кучухідзе. В ефірному блоці телеканалу «1+1» тему висвітлювали оглядовим сюжетом, робили два прямі ввімкнення з Балі про приїзд делегацій і двосторонні зустрічі. В гостьовій студії тему дуже побіжно обговорили із секретарем Ради національної безпеки і оборони Олексієм Даніловим.

Звільнений Херсон повертається до нормального життя. В ефірі телеканалу «Ми — Україна» тему звільнення Херсона обговорювали з політкоментатором і власником цього каналу Ігорем Петренком (на мій погляд, не за компетенцією) і воєнними експертами Владиславом Селезньовим і Сергієм Кузаном. Крім того, говорили з головною редакторкою херсонського видання «Український південь» Лідією Григор’євою. У блоці каналів ICTV та СТБ тему розкривали двома сюжетами (один репортаж, другий — оглядовий сюжет тижневика). Крім того, доволі всебічно обговорювали з гостями: з керівником пасажирського напрямку «Укрзалізниці» (про відновлення залізничного сполучення з Херсоном), з міністром освіти та науки (про відновлення навчального процесу на Херсонщині), з виконавчим директором компанії «ДТЕК» (про стан енергосистеми Херсонщини і її відновлення), із заступницею міністра культури та інформаційної політики (про шляхи повернення вкрадених росіянами на Херсонщині музейних колекцій, про самі ці втрати говорили з директоркою музею). Крім того, з речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк обговорювали реальні втрати ворога при звільненні Херсона. З радницею Державного бюро розслідувань Тетяною Сап’ян — про стабілізаційні заходи і справи проти колаборантів. А про саме звільнення Херсона говорили з офіцером окремої мотопіхотної 59-ї бригади, яка звільняла місто. На каналі «Інтер» робили пряме ввімкнення про події в Херсоні цього дня і репортажний сюжет про приїзд до звільненого міста волонтерів. Різнобічно тему обговорювали з керівником із пасажирських комунікацій «Укрзалізниці» Олександром Шевченком (про відновлення рейсів на звільнений Херсон), з міністеркою соціальної політики Оксаною Жолнович (про виплати пенсій на звільнених землях Херсонщини), воєнні аспекти звільнення міста обговорювали з речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк, воєнним експертом Владиславом Селезньовим. З політичним експертом Антоном Кучухідзе обговорювали вплив звільнення Херсона на процеси у владі Росії. Крім того, говорили і з учасниками подій — головним координатором руху спротиву херсонців «Жовта стрічка» і бійцем спецпідрозділу «Хорт». В ефірному блоці телеканалу «1+1» тему висвітлювали репортажним сюжетом і оглядовим сюжетом про гуманітарну ситуацію в Херсоні, робили пряме ввімкнення з міста. Тему обговорювали із секретарем РНБО Олексієм Даніловим, народним депутатом, нині полковником української армії Сергієм Рудиком і з експертами Сергієм Кузаном, головою Українського центру безпеки та співпраці, і Тарасом Загороднім, керуючим партнером Національної антикризової групи. 

Новинна складова ефірів

У блоці телеканалу «Ми — Україна» новинної складової майже не було. Не було жодного репортажного сюжету, було лише одне пряме ввімкнення з Балі про підготовку до саміту «Великої двадцятки», яке робив кореспондент телеканалу «Інтер», у гостьових студіях побував лише один ньюзмейкер.

Новинною складовою блоку каналів ICTV та СТБ були 6 репортажних сюжетів, натомість не було жодного прямого ввімкнення, у студії каналу побувало 8 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про ворожі обстріли села Юрківка під Оріховом, про наслідки ворожих обстрілів Нікополя, про наслідки ворожих обстрілів у селі Лимани на Миколаївщині, про бої в Донецькій області, про звільнений Херсон і про рейд поліцейських і волонтерів для доставлення гуманітарки в Оріхів і евакуації мешканців міста.

Новинна складова блоку «Інтера» була такою: 7 репортажних сюжетів, 9 прямих ввімкнень. Крім того, в студії каналу побувало 5 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про саміт «Великої двадцятки» (два різних), про першу поїздку волонтерів до звільненого Херсона, про автопробіг і святкування херсонців-переселенців у Кропивницькому, про прем’єрний показ у швейцарському Берні українського фільму «Мати Апостолів» і спецрепортажі про села Старосалтівської громади Харківщини, до яких можна дістатися лише човном, і про життя фронтового міста Сіверська. Прямі ввімкнення робили двічі з Балі про приїзд делегацій і двосторонні переговори, із Сум, Харкова і Дніпра — про наслідки ворожих обстрілів цих областей, із Запоріжжя про ситуацію в Мелітополі, про святкування визволення і про загальну ситуацію в Херсоні, з Івано-Франківська про ювілей Херсонського держуніверситету в евакуації і з Брюсселя про зустріч міністрів закордонних справ ЄС.

Новинна складова на «1+1» була такою: три репортажних сюжети (з 14 сюжетів загалом) і 5 прямих ввімкнень. У гостьових студіях побувало 6 ньюзмейкерів. Репортажні сюжети були про святкування у звільненому Херсоні, про навчання американського флоту і про візит генсека НАТО Столтенберга до Нідерландів. Прямі ввімкнення робили два — з Балі, де з’їжджалися цього дня делегації на саміт «Великої двадцятки», з Херсона про ситуацію у звільненому місті, з Нью-Йорка про засідання Генасамблеї ООН, яке розглядає резолюцію щодо відшкодування Росією збитків Україні, і прямо з поїзда — про перший залізничний рейс із Києва до Миколаєва. 

Гостьові студії

Загалом у гостьовій студії каналу «Ми — Україна» цієї ночі побувало 14 гостей. Переважно студії були «експертними» (11 експертів), ньюзмейкер був лише один — голова Комітету ВР з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко; з ним говорили про майбутній саміт «Великої двадцятки». На цю ж тему говорили і з експертами. Крім того, з експертами обговорювали ситуацію на фронтах і можливі шляхи розвитку українського контрнаступу, перспективи підтримки України Міжнародним валютним фондом, постачання Іраном дронів і ракет Росії, ситуацію в Білорусі тощо.

У гостях каналів ICTV та СТБ цієї доби побувало загалом 16 людей. Половина з них були ньюзмейкерами, по одному речнику й експерту, два радники і решта — учасники подій. Із керівницею відділу епіднагляду Центру громадського здоров’я Оксаною Кошалко говорили про сезонний грип і вакцини проти нього. З міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим — про створення українського флоту морських дронів. Про відновлення залізничного руху у щойно звільнені міста півдня говорили з Олександром Перцовським, керівником пасажирського напрямку «Укрзалізниці». З міністром освіти Сергієм Шкарлетом говорили про стан і відновлення освіти на звільненій Херсонщині. З начальником Баштанської РВА Владиславом Дмитрівим говорили про звільнені містечка Миколаївської області. З виконавчим директором концерну «ДТЕК» Дмитром Сахаруком обговорювали пошкодження енергосистеми та її відновлення. Із заступницею міністра культури Катериною Чуєвою говорили про шляхи повернення вкрадених росіянами на Херсонщині музейних колекцій. З іншими гостями обговорювали стабілізаційні заходи на звільненій Херсонщині, можливі плани ворогів щодо військ, які вони вивели з правобережжя, прогнози щодо саміту «Великої двадцятки», пограбування Херсонського художнього музею окупантами тощо.

У гостьових студіях телеканалу «Інтер» цього дня побувало 13 гостей. Із них 6 були ньюзмейкерами, один речник, три експерти, решта — учасники різних подій. З керівником із пасажирських комунікацій «Укрзалізниці» Олександром Шевченком говорили про акцію «Квитки до перемоги» і відновлення рейсів на звільнений Херсон, із керівником Харківської ОВА Олегом Синєгубовим — про ситуацію в Харкові та області. З головою Комітету ВР з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Андрієм Герусом — про стан енергосистеми. З міністеркою соцполітики Оксаною Жолнович говорили про пенсії херсонців. З головою Комітету ВР з питань фінансів Данилом Гетманцевим — про оподаткування інтернет-гігантів в Україні. З експертами обговорювали шанси на звільнення правобережної Херсонщини і сценарії подальшого розвитку подій на фронтах.

У гостьових студіях телеканалу «1+1» цієї доби побувало загалом 11 гостей. Із них 6 були ньюзмейкерами, четверо експертів і одна учасниця подій. Із секретарем РНБО Олексієм Даніловим говорили про звільнений Херсон і подальші прогнози ситуації на фронті, про українські очікування від саміту «Великої двадцятки» і про прогнози подальшого розвитку внутрішньої ситуації в Росії. З нардепом, а нині також фронтовиком Сергієм Рудиком говорили про безпекову ситуацію у звільненому Херсоні. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про ситуацію в окупованому місті. З Русланом Стрільцем, міністром захисту довкілля та природних ресурсів — про кліматичну конференцію в ООН і про збитки, заподіяні великою війною екології Україні. Говорили про ситуацію на фронтах і в областях із головами Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм і Донецької ОВА Павлом Кириленком. З експертами говорили про ситуацію на фронті, про загрози наступів з боку Білорусі, про стабілізаційні заходи на звільнених територіях, про повоєнне відновлення України і новий суспільний договір тощо. 

Порушення стандартів

Порушень стандартів в ефірному блоці каналу «Ми — Україна» цього разу було менше, ніж попереднього. Втім доволі багато, загалом 90. Найбільше було порушень стандарту достовірності (42 порушення), причому майже в половині випадків стандарт порушувався подачею інформації зі сторінок у соцмережах і телеграм-каналах без перевірки. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 37 разів, найчастіше це були власні міркування журналістів у новинах. Стандарт точності цього разу порушували відносно небагато — 8 разів. Стандарт повноти інформації порушували три рази.

В ефірному блоці телеканалів ICTV та СТБ порушень стандартів загалом було 187. Найбільше журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок (188 порушень). Це були і власні суб’єктивні думки журналістів у новинах, і неавторизовані думки ведучих і журналістів тижневика «Факти тижня». Було 46 грубих порушень в різні способи стандарту достовірності. І 23 порушення стандарту точності, переважно невідповідностей картинки й тексту. Інші стандарти грубо не порушувалися.

В ефірному блоці телеканалу «Інтер» порушень стандартів було хоч і менше, ніж в останніх трьох аналізованих днях, але все одно багато, загалом 111. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок (67 разів), і найчастіше це були оцінки і висновки журналістів у новинах. Стандарт достовірності порушували в різні способи 31 раз, із них половина порушень була узагальненими розмитими посиланнями на джерела. Стандарт точності порушували 9 разів, повноти — 4 рази.

Порушень стандартів в ефірному блоці «1+1» було дуже багато — 177. Найчастіше журналісти каналу порушували стандарт відокремлення фактів від думок (112 грубих порушень), найбільше це робили журналісти в новинах. Стандарт достовірності порушували 41 раз в різні способи. Інші стандарти порушували менше. 

Інші позиції

В ефірі марафону 14 листопада не повідомлялося про такі події / теми дня:

В ефірному блоці каналу «Ми — Україна» був один прояв політичного піару — цитування чергового допису радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка у твітері. Також у ролі експерта тричі в ефірі був задіяний офіційний власник каналу Ігор Петров.

В ефірному блоці телеканалів ICTV та СТБ був один, повторений двічі в ефірі, прояв політичного піару — невиправдана контекстом згадка про приналежність до фракції «Європейської солідарності» депутатки Южаніної.

Проявів політичного піару у блоці каналу «Інтер» не було.

В ефірному блоці каналу «1+1» був один прояв політичного піару — недоречна згадка належності нардепа до депутатської групи «За майбутнє».

Російських наративів чи токсичних медіаперсонажів у блоках «Ми — Україна», телеканалів ICTV та СТБ і «1+1» цієї доби не було.

У блоці каналу «Інтер» цього дня не було наративів російської пропаганди. Натомість новини вела токсична ведуча Анастасія Даугуле. 

ms.detector.media