У фейсбуку шахраї пропонують відшкодувати сотні тисяч «компенсації» за сплачений ПДВ. Таким чином вони отримують доступ до грошей на картках

У фейсбуку шахраї пропонують відшкодувати сотні тисяч «компенсації» за сплачений ПДВ. Таким чином вони отримують доступ до грошей на картках

18:34,
17 Серпня 2021
20256

У фейсбуку шахраї пропонують відшкодувати сотні тисяч «компенсації» за сплачений ПДВ. Таким чином вони отримують доступ до грошей на картках

18:34,
17 Серпня 2021
20256
У фейсбуку шахраї пропонують відшкодувати сотні тисяч «компенсації» за сплачений ПДВ. Таким чином вони отримують доступ до грошей на картках
У фейсбуку шахраї пропонують відшкодувати сотні тисяч «компенсації» за сплачений ПДВ. Таким чином вони отримують доступ до грошей на картках
Для того, щоби привернути увагу до повідомлення, його ілюструють фотографією ведучої телеканалу «1+1» Алли Мазур.

У соціальній мережі Facebook зі сторінки із назвою @ukrainebestcountry з’явилося повідомлення про те, що кожен українець може перевірити свою банківську карту та отримати багатотисячну компенсацію за сплачений ПДВ. У повідомленні йдеться, що це можна зробити згідно зі статтею 247, але не уточнюється, якого саме закону чи кодексу. Як ілюстрацію до посту використали фотографію ведучої новин на телеканалі «1+1» та підписали фото текстом — «обов’язкова перевірка карток всіх жителів України». Однак на думку експертів, цей допис поширюють шахраї, які за допомогою даних про картки українців, які вони введуть для отримання фейкової «компенсації», привласнять собі всі наявні на рахунку гроші. Для отримання «компенсації» користувачам соцмережі пропонують перейти на сторонній сайт — портал «Єдиного компенсаційного центру повернення невиплачених грошових коштів».

За даними соцмережі, сторінку, із якої поширюють повідомлення про відшкодування ПДВ, створили 1 серпня, а адмініструється вона із Росії та В’єтнаму. За цей час зі сторінки активно просувають один і той самий допис із закликом отримати відшкодування, в якому розмістили фото телеведучої Алли Мазур. Зараз, за даними бібліотеки реклами Facebook, зі сторінки запущено 20 рекламних оголошень одного і того ж повідомлення. У коментарях до посту є сотні відгуків людей, які нібито вже отримали компенсацію у розмірі тридцять  і більше тисяч гривень.

На шахрайську схему у соцмережі звернула увагу, зокрема, засновниця ініціативи «Як не стати овочем» Оксана Мороз. Вона написала, що вона провела експеримент і прослідила дії шахраїв. На сайті за її зверненням так званий «Єдиний компенсаційний центр повернення невиплачених грошових коштів» нарахував їй 76 000 гривень компенсації ПДВ. «Отримати їх можу протягом п’яти хвилин. Все, що потрібно — заплатити комісію 170 гривень. І ще невеликий нюанс. Комісію потрібно сплатити на цьому чудовому сайті "центру". Тобто ввести туди всі дані своєї карти: номер, термін дії, CVV, — йдеться у пості Оксани Мороз. — Не робіть цього. Це шахрайство, яке апелює до відчуття “нас завжди дурили, може хоч до Дня Незалежності щось виплатять”».

 

Вона додала, що суть шахрайства в тому, аби за допомогою фото відомих людей, у цьому випадку, Алли Мазур, змусити людину клікнути на рекламу, де їй одразу запропонують розрахувати компенсацію. Для цього потрібно ввести свою електронну пошту та 6 останніх цифр карти. «Не важливо, що ви там напишете. Процес пошуку запуститься і буде на ваших очах ретельно перебирати різні бази в розрахунку саме вашої компенсації. Імітація на 5+.Вже тут вам паралельно показують відгуки “людей”, які сумнівалися, але ризикнули і от уже отримали свої 30/40/100 тисяч гривень компенсації. Коли ваша компенсація розрахована і ви хочете її отримати, — тисніть на кнопку “зв'язатися з юристом”. Тоді запускається процес пошуку вільного юриста і ось ви уже спілкуєтеся з ним у чаті. Юрист перевіряє чи не виплатили вам вже компенсацію й просить заповнити анкету: ім'я, вік, стать, номер карти», — написала Оксана Мороз. 

Після цього людина отримує повідомлення, що її виплата компенсації займе п’ять хвилин і гроші будуть на карті, аде для цього потрібно сплатити комісію — 170 гривень, й щоби зробити це, необхідно ввести усі дані карти включно із CVV. «У вас вкрадуть усі можливі гроші з карти. Все, що дозволить ліміт. Адже ви віддаєте шахраям все, що потрібно — номер, термін дії, CVV. Там ще є плажка — не забудьте підняти ліміт для оплати в інтернеті. Тут прекрасно все. Вічна класика онлайн-шахрайства!», — йдеться у дописі Оксани Мороз.

У пресслужбі телеканалу «1+1» MediaSapiens відповіли, що останнім часом зросла кількість шахрайських схем, в яких використовується символіки (логотипи) 1+1 media. Або ж як у цьому випадку — фотографії ведучих. «Бренди ТСН і 1+1 завдяки своїй популярності та впізнаваності застосовуються шахраями для приваблення уваги до створених ними сайтів, сторінок у соціальних мережах, реклами тощо. Більшість таких ресурсів адмініструються з території Росії, але завдяки політиці Facebook та Google, 1+1 media має можливість протидіяти несанкціонованому використанню наших ТМ у мережі Інтернет», — зазначили у пресслужбі телеканалу.

Там додали, що у компанії є кілька політик та процедур, які регламентують ці процеси. Зокрема, пошук та виявлення шахрайського контенту відбувається за допомогою технологічного сервісу SUDUM та інших структурних підрозділів 1+1 media й самих співробітників, які натрапили на порушення. «Лише останні два місяці у соціальних мережах та загалом в інтернеті заблоковано 947 сторінок та оголошень, де використовувався бренд 1+1 media, логотипи, світлини чи відео з ведучими програм групи, які можуть вводити користувачів в оману. Від виявлення таких повідомлень до їхнього блокування проходить не більше доби, а в середньому відсоток блокування подібних сторінок та оголошень складає майже 96%, — кажуть у пресслужбі. — Тому 1+1 media неодноразово наголошувала, що варто довіряти виключно тій інформації, яка розміщена на верифікованих сторінках групи та ведучих зокрема. Всі офіційні позиції, заяви, коментарі чи пропозиції публікуються саме там».

Якщо ж ви вже стали жертвою шахрайської схеми, спеціаліст Лабораторії цифрової безпеки Вадим Гудима радить щонайменше змінити СVV-код банківської картки, якщо ваш банк  дозволяє це зробити, а в ідеалі —перевипустити картку.

MediaSapiens також звернувся по коментар до соцмережі Facebook, щоби з’ясувати, чи перевіряє компанія рекламу на предмет шахрайських дія та збору персональних даних, та чи блокує подібні повідомлення. Проте на момент публікації матеріалу відповідь від соцмережі не надійшла.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Lyubov
12:03 / 10.07.2022
Увага!Обережно!Шахраї!Чому українські шахраї літають по всьому інтернету,обіцяють людям державну компенсацію ніби то від держави за пересилку якої треба їм платити відсотки за пересилку.Вони довгий час були на Фейсбук,тепер переправилися в Google!Чому поліція їх не спіймає!?Такі шахраї повинні сидіти в тюрмі на довічному ув'язнені а не розповсюджувати своє шахрайство в інтернеті!Дуже б хотіла щоб їх спіймали і заблокували їх шахрайські дії по всьому інтернету!
Светлана
10:24 / 10.05.2022
Оформить заявку на получение коштив
Ігор
15:57 / 18.08.2021
Фабрика тролів Порошенка тут не причетна. Це ніяка не інтрига, шоколадного інтригана проти Бені.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду