«В Європу повернувся терор». Як російська пропаганда маніпулює темою мігрантів через бойові дії в Ізраїлі

«В Європу повернувся терор». Як російська пропаганда маніпулює темою мігрантів через бойові дії в Ізраїлі

09:40,
27 Жовтня 2023
6800

«В Європу повернувся терор». Як російська пропаганда маніпулює темою мігрантів через бойові дії в Ізраїлі

09:40,
27 Жовтня 2023
6800
«В Європу повернувся терор». Як російська пропаганда маніпулює темою мігрантів через бойові дії в Ізраїлі
«В Європу повернувся терор». Як російська пропаганда маніпулює темою мігрантів через бойові дії в Ізраїлі
Що несеться у «кремлеграмі» 22–27 жовтня 2023 року: після пропалестинських мітингів і терактів у Брюсселі пропагандисти намагаються підсилити страхи європейців щодо нелегальних мігрантів, спроможності держав-членів ЄС гарантувати безпеку своїм громадянам. Розбираємо ключовий меседж тижня

In English

Напад на Ізраїль бойовиків терористичної організації ХАМАС 7 жовтня спричинив у різних державах Європи й Азії мітинги на підтримку Палестини або Ізраїлю. У мусульманських державах демонстранти виступали переважно на підтримку Палестини. У Європі та США частина протестувальників підтримувала Ізраїль, а частина — Палестину. У Європі найбільші демонстрації на підтримку Палестини сталися вихідними, 14–15 жовтня. Частину учасників мітингів у державах Європейського Союзу представники місцевих поліцій затримували за антисемітизм. А у Берліні взагалі заборонили будь-які протести для уникнення загроз безпеці учасників протестів. Утім, попри заборону, мітинги у столиці Німеччини все одно відбулися.

17 жовтня у Брюсселі терорист убив трьох осіб. 18 жовтня у Вашингтоні влаштували мітинг у приміщенні Конгресу США. Ці протестувальники вимагали від президента й парламенту США добитися припинення обстрілів Сектору Газа.

Пропалестинські та проізраїльські протести у Європі та США дали російським пропагандистам підґрунтя для поширення повідомлень про загрозу повторення терору від нелегальних мігрантів. Базуючись на дописах у проросійських телеграм-каналах, які надали «TeleZip / Mantis Analytics» і «Lets Data», розповідаємо, які повідомлення поширювали пропагандисти та чого вони хотіли досягти.

«Європо, чекай терактів»

Реакція російських пропагандистів від 7 жовтня на війну в Ізраїлі має такі особливості. Спочатку вони робили наголос на тому, що Ізраїль не зміг запобігти атаці терористів і що увага США тепер перемкнеться з України на Близький Схід. А це, мовляв, дозволить Росії отримати перевагу в Україні. Також пропагандисти підводили аудиторію до думки, що тероризм і жорстокість є легітимними інструментами політичної боротьби. І у стилі тактики пропаганди «розширення діапазону прийнятного» намагалися довести, що вбивати цивільних для досягнення воєнних і політичних цілей — нормальна практика. Так, мовляв, робить не лише Росія.

Наратив про те, що Захід нібито буде менше допомагати Україні, адже вся увага буде на Ізраїлі, досі поширюється через проросійські телеграм-канали. Відтак Росія прагне того, щоб про Україну менше писали світові медіа та, як наслідок, було менше підтримки для нашої держави. Щоправда, реальність кардинально протилежна російській дезінформації: минулого тижня президент США Джо Байден оголосив про пакет допомоги Україні та Ізраїлю на суму в 105 мільярдів доларів. ЄС має консолідовану позицію та засудив тероризм ХАМАСу проти Ізраїлю.

З 14 жовтня пропагандисти доповнили перелік своїх тез аргументами про те, що від бойових дій в Ізраїлі та Палестині страждають США і Європа. Мовляв, підтримка Ізраїлю руйнує єдність держав-членів ЄС і сварить представників різних інституцій ЄС. Як доказ пропагандисти використовували пропалестинські мітинги, а ще чутки. Наприклад, що «з оточення голови Європейської Ради Шарля Мішеля просочилася інформація про те, що він роздратований поїздкою (до Ізраїлю президентки Європейської комісії — «ДМ») фон дер Ляєн».

Далі проросійські телеграм-канали стали залякувати економічними проблемами й терактами на Заході.

«Якщо Ізраїль і далі розкручуватиме ось цю ситуацію, то нової війни на Близькому та Середньому Сході не уникнути. Це створить два проблемні сценарії для США: зростання цін на нафту та посилення позицій мусульман у Європі. Високі ціни на нафту спричинять інфляцію в США. А посилення мусульманського впливу може призвести до терактів як у Франції, так і США», — цитували 16 жовтня пропагандистські телеграм-канали російського «експерта».

Наступного дня терорист-мігрант із Тунісу вбив трьох осіб у Брюсселі. Тоді ж французька поліція оголосила евакуацію з Версальського палацу через загрозу мінування, італійські карабінери посилили охорону Ватикану через загрозу теракту, а низка литовських установ отримала повідомлення російською мовою про вибухівку в їхніх приміщеннях.

Більшість російських пропагандистів у телеграмі не пов’язували теракт у Брюсселі з подіями на Близькому Сході. Але використали його для звинувачення у профнепридатності правоохоронців із ЄС. Мовляв, «сотні та тисячі терористів, які готові вбивати людей просто так, ходять вулицями Європи. Про них спецслужби знають, але нічого не роблять із цим». Так написав у своєму телеграм-каналі проросійський блогер Анатолій Шарій, який, імовірно, мешкає в Іспанії. Схожі повідомлення публікували й інші проросійські блогери. Вони неодмінно додавали, що про плани терориста поліція нібито знала завчасно. І зводили повідомлення до іронії на зразок: «Терорист у Брюсселі спокійно бігав усю ніч. Перезаряджав магазини, катався мопедом. Убив лише двох, а міг би двісті. Як добре і безпечно в Європі, просто іменини серця».

Російське пропагандистське видання «Комсомольська правда» у телеграмі пропонувало третю версію теракту в Брюсселі: «Спалений у Швеції Коран кривавим відгомоном відгукнувся на вулицях Брюсселя». Мовляв, протести у Швеції, під час яких спалили Коран, і спровокували теракт. І якщо «Ізраїль зважиться на наземну операцію в Секторі Газа, то численні мусульманські громади в Європі можуть розпочати свою “інтифаду”, що загрожує масовими заворушеннями й терактами».

Цікаво, що проросійський блогер Шарій переважно публікує у своєму телеграм-каналі відео саме з мітингів на підтримку Палестини на Заході. Це робиться для того, щоб створити ефект масовості цих подій.

«Міграційна політика ЄС призведе до виникнення Фламандського халіфату»

Чоловік, який убив у Брюсселі трьох осіб, за даними ВВС news, уперше звернувся за притулком у ЄС у 2019 році. Він прибув до Євросоюзу з Тунісу, який розташований на іншому боці Середземного моря. Майже на півдорозі морем між Тунісом і берегом континентальної частини Італії лежить італійський острів Лампедуза. Стабільно там живе понад шість тисяч осіб. У 2023-му Лампедуза стала однією з баз, куди прибували мігранти з Африки й Азії, які прямували в Європу. На початку осені 2023-го у наметовому містечку на Лампедузі перебували від 8500 до 12000 мігрантів. Влада Італії вимагала від ООН і ЄС вжити заходів для перерозподілу мігрантів по інших державах-членах ЄС. А російська пропаганда з 2015 року подавала проблему з біженцями як доказ неспроможності наддержавних інституцій ЄС.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, у 2022 році у Європі перебувало понад 17 мільйонів біженців і шукачів притулку з близько 110 мільйонів біженців у світі, інформацію про яких мала ООН. За інформацією Світового банку, кількість осіб, зареєстрованих як біженці у країнах ЄС, з 2012 до 2022 року зросла вп’ятеро. А кількість біженців у світі — трохи більше ніж удвічі.

За соцопитуванням Pew Research Center, кожен четвертий громадянин держав ЄС вважає, що наплив біженців у ЄС призводить до збільшення загрози тероризму. Теракт у Брюсселі пропагандисти використали для розвитку тези про те, що ні національні, ні наднаціональні органи влади у ЄС не спроможні дати раду з біженцями, серед яких можуть виявитися терористи.

«Починалося це все з міграційної політики ЄС, коли до Європи стали масово та безконтрольно їхати мігранти… А силові структури може й хотіли щось зробити, але не могли: їм же казали, що без мігрантів економіка країни впаде. І ось так, крок за кроком, рік за роком Бельгія проходила та минає шлях до майбутнього Фламандського Халіфату», так розповідав про причину теракту в Брюсселі проросійський російськомовний телеграм-канал, який має майже 262 тисячі підписників.

Бойові дії в Ізраїлі та Палестині пропагандисти теж подавали як загрозу нової хвилі біженців:

«Євросоюз тисне на Єгипет, щоб той прийняв у себе мільйон біженців із Сектору Газа. Єгипет упирається й обіцяє відправити цих біженців до Європи. Не знаю, хто тут кого поборе, але знаю одне — в дурнях знову опиниться Європа, в обох випадках», — ішлося у проросійському телеграм-каналі, який орієнтується на аудиторію з України.

Пропагандисти пояснювали свою логіку так: якщо Єгипет прийме мільйон біженців, то це буде великим ударом для економіки держави, з якою не впорається влада Єгипту. І у результаті в Європу рушать не тільки палестинці, а і єгиптяни. Таким чином пропагандисти «закільцьовували» коло аргументів про те, що Європі не врятуватися від біженців.

«Україну готують до переселення євреїв»

Тему мігрантів із Близького Сходу пропагандисти експлуатують і в контексті України. Проте у випадку з Ізраїлем часто йдеться не про біженців-палестинців, а про євреїв. Конспірологічна теорія «Небесного Єрусалима» або «Нового Єрусалима» («Нової Хазарії») поширюється у різних викладах в основному з російських чи проросійських джерел приблизно з 2014 року, хоча її корені лежать значно глибше.

Головна ідея цієї теорії полягає в тому, що певний міжнаціональний секретний орган запланував масове переселення євреїв на територію України (найчастіше згадуються Крим та інші південні області, а також Умань). Щоб підготувати землю для переселення, нібито поступово впроваджують план з «очищення» цих земель від українців та інших людей. У викладі пропагандистів-конспірологів, Майдан 2014 року, окупація Криму, війна на Донбасі та повномасштабне вторгнення Росії у 2022 році є всього-на-всього етапами цього «плану», а російське й українське керівництво є маріонетками, чиє завдання — зіштовхнути «братні народи» у війні на взаємне знищення.

Теорія «Нового/Небесного Єрусалиму» є чистою конспірологією, на підтримку якої немає жодних підтверджень. Сам факт, що теорія розповсюджується через таких персонажів, як Ілля Кива, супроводжується інколи численними деталями, ніби спеціально вигаданими, щоб зробити її якомога більш абсурдною, показує, наскільки низької думки про цю ідею навіть самі пропагандисти.

Чому залякування терактами й мігрантами вигідні Росії

Росіяни використовують повідомлення про загрози громадянам держав Європи й Америки насамперед для того, щоб розмивати поняття альтернативної думки та свободи слова, просуваючи натомість російську дезінформацію. Мовляв, палестинців тривалий час блокували від публічної активності, тому не варто забороняти їхні маніфестації. Але це неправильна логіка, бо подальша підтримка протестів може вилитися в масові заворушення — що вже ми бачимо в Європі та США.

По-друге, Росія використовує тактику гібридного шантажу нелегальними мігрантами, щоб послабити Захід. Так було у 2021 році з мігрантами з Близького Сходу та Африки, які намагалися потрапити у ЄС через Білорусь.

Аналогічне нагнітання ми спостерігаємо зараз. Тільки тепер пропагандисти звинувачують Захід у тому, що це він спричинив війну в Ізраїлі. Мовляв, Ізраїль вчиняє воєнні злочини проти цивільного населення Сектору Газа. Відповідно, цивільні не мають іншого виходу, як їхати в заможну Європу в пошуках кращого життя. Відтак створюється образ Заходу, який сам винен у появі нелегалів у себе в державах.

Третій аспект полягає у створенні Росією образу «правильних мігрантів». Мета — посварити Європу, сказавши, що українським біженцям більше дають грошей і створюють кращі умови, коли мігранти з Сирії, Афганістану чи Сектору Газа перебувають на межі виживання.

Чим далі від початку бойових дій в Ізраїлі та Секторі Газа, тим більше пропагандисти занурюються у свої традиційні меседжі, які становлять ядро російської пропаганди. Сутність цих тез не мінялися з часів Холодної війни. Згідно з ними, Росія протистоїть Заходу, який поширює нестабільність у світі. А світопорядок, який Захід розбудовує, скоро начебто розвалиться через тиск суперечностей і проблем, які сам Захід і створив. У цій картині світу Росії залишається образ рятівника, яка начебто заступається за жертв свавілля Заходу та готується поширити на весь світ своє бачення світового порядку.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Mila
11:23 / 29.10.2023
Ви більше не Медіасапіенс Це як можна так маніпулювати??? "спричинив у різних державах Європи й Азії мітинги на підтримку ХАМАС" У ЄС НІХТО не виходив за ХАМАС - більшість європейців і американців вийшли ПРОТИ геноциду ПАЛЕСТИНСЬКОГО НАРОДУ І ОКУПАЦІЇ Ізраїлем Палестини Українські медіа просто вмерли СОРОМ ВАМ! Навіть не уявляєте на стороні якого зла ви зараз працюєте - з такими підходами нам ЄС не світить
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду