«Бомбили Бєлгород і отримали у відповідь»: як Росія маніпулює обстрілами України, щоб «узаконити» агресію

«Бомбили Бєлгород і отримали у відповідь»: як Росія маніпулює обстрілами України, щоб «узаконити» агресію

09:00,
5 Січня 2024
14595

«Бомбили Бєлгород і отримали у відповідь»: як Росія маніпулює обстрілами України, щоб «узаконити» агресію

09:00,
5 Січня 2024
14595
«Бомбили Бєлгород і отримали у відповідь»: як Росія маніпулює обстрілами України, щоб «узаконити» агресію
«Бомбили Бєлгород і отримали у відповідь»: як Росія маніпулює обстрілами України, щоб «узаконити» агресію
Що несеться в Кремлеграмі 30 грудня 2023 року — 5 січня 2024 року: розбираємо російську дезінформацію про те, що нинішні атаки на Україну нібито є помстою за «обстріл Бєлгорода» українською армією.

In English

У ніч на 30 грудня 2023 року відбувся обстріл військових об’єктів у Бєлгородській області, проте в результаті непрофесійної роботи російської ППО уламки українських ракет впали на центр міста Бєлгород і на житловий сектор.

Російський агітпроп звинуватив у цьому Україну, а президент Росії Володимир Путін назвав ці події «терактом ЗСУ» проти цивільного населення Росії. При цьому само російське міністерство оборони визнало падіння уламків ракет на центр міста внаслідок роботи російської ППО.

За даними «Суспільне Новини», Сили Оборони України вдарили по військових об’єктах у Бєлгородській області. Це підтвердило журналістам джерело у спецслужбах.

Разом із тим Росія завдала декілька масованих атак по Україні: спочатку 29 грудня, коли було обстріляно Київ, Львів, Одесу, Харків, Запоріжжя, Дніпро. Вже після Бєлгорода були атаки на Київ, Харків та інші українські міста. Росія не тільки не припинила ракетний терор проти України, але й продовжила маніпулювати в медіа про це.

Для Кремля важливо змістити увагу з факту обстрілів українських міст на «трагедію російських цивільних». Тут цільовою аудиторією російської дезінформації є не лише Україна, але й Захід, який начебто й схвалив удари ЗСУ, надавши озброєння.

Детальніше розглянемо російські інформаційні маніпуляції про ракетні обстріли Бєлгорода в матеріалі «Детектора медіа».

Перші повідомлення зі звинуваченнями України в атаці на Бєлгород з’явилися в проросійських телеграм-каналах ще ввечері 29 грудня. Тоді, згідно з версією російського агітпропу, ЗСУ «вчинили обстріл» міста через сподівання Зеленського на отримання нової військової допомоги від США.

«Масований удар відбувається по російському Бєлгороду. За нашими даними, Офіс Президента наказав активізувати удари по РФ, щоб спровокувати росіян на відповіді. Це сталося після того, як Байден виступив із заявою до конгресу після масованого ракетного удару ЗС РФ по Україні з вимогою дати грошей Києву. Банкова побачила в цьому вікно можливості для себе, і почала йти цим шляхом. Треба прогрівати українську кризу», — маніпулювали в одному з телеграм-каналів. 

Росія має на меті виконати декілька завдань, поширюючи подібні маніпуляції: посварити Україну та Захід, продовжити демонізувати владу України, звинувативши її у воєнних злочинах проти росіян, і легітимізувати свої подальші обстріли цивільного населення України під приводом «відповіді за Бєлгород». 

Росія намагається створити викривлену інформаційну картинку для аудиторії західних країн, які підтримують Україну, аби прирівняти агресора і жертву агресії.

Москва постійно прагне маніпулювати громадською думкою про Україну у світі, показуючи її в негативному світлі, а в цьому випадку — ще й перемикаючи увагу медіа з потерпілих українських міст на Бєлгород.

Російська влада зробила все, щоб Бєлгород став символом «українського злочину». Маніпулювати суспільством легше, коли є ворог — Україна.

На одному з проросійських телеграм-каналів писали, що російські атаки на українські міста — це начебто «справедлива відповідь» Росії на удари ЗСУ по їхній території:  «Вранці (29 грудня — «ДМ») ракети по Києву, тепер відповідь пішла по російському Бєлгороду. Можемо сміливо констатувати факт, що починається загострення конфлікту. На думку наших джерел, у цьому більше зацікавлений Зеленський».

І у всьому цьому, на думку російської пропаганди, замішані США, які й дали добро на «обстріл» Бєлгорода. Аби підкріпити свої вигадки, російський агітпроп цитує амбасадорку США в Україні Бріджит Брінк, яка говорила,  що винятково українським військовим вирішувати, як і куди використовувати озброєння, яке їм надав Вашингтон. Але пропагандисти, що не дивно, брешуть: Брінк  сказала це не зараз, а ще в червні 2022 року на брифінгу для журналістів. І жодним чином не підтверджувала використання західної зброї ЗСУ під час обстрілів військових об’єктів Бєлгорода, і взагалі не коментувала цю ситуацію. Але  прокоментувала обстріли Києва та Харкова, закликавши союзників підтримати Україну.

Росія продовжує нав’язувати власний порядок денний через просування пропагандистських повідомлень, у першу чергу в телеграмі. Анонімність, інсайди, інтриги — бо люди можуть повірити в декілька постів у телеграмі, не перевіряючи інформацію.

Ситуація навколо Бєлгорода ще раз актуалізувала питання стратегічних комунікацій України за кордоном. Пояснення того, що відбувається, особливо неприпустимість порівнянь агресора і жертви, дасть змогу зменшити вплив російських маніпуляцій.

Партнери України мають чітко усвідомлювати, що Росія веде війну за когнітивний контроль, тобто уми людей. Російсько-українська війна стала підтвердженням того, що порушення міжнародного права (в цьому випадку — обстріли українських міст) — це злочин, для яких не може бути жодних «легітимних приводів».

Інфографіка Наталії Лобач

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду