Бійся українців, що притулку просять. Які наративи й меседжі про українських біженців поширює Росія

Бійся українців, що притулку просять. Які наративи й меседжі про українських біженців поширює Росія

11:19,
25 Грудня 2022
3297

Бійся українців, що притулку просять. Які наративи й меседжі про українських біженців поширює Росія

11:19,
25 Грудня 2022
3297
Бійся українців, що притулку просять. Які наративи й меседжі про українських біженців поширює Росія
Бійся українців, що притулку просять. Які наративи й меседжі про українських біженців поширює Росія
І як за допомогою дезінформації російський агітпроп намагається змусити західні держави перестати підтримувати Україну.

Російська дезінформація про біженців з України прагне залякати західну аудиторію історіями про некультурних українців, які хочуть вкрасти чиюсь роботу. У той же час дезінформація, спрямована на російську аудиторію, формує образ Росії, яка захищає і дає притулок нещасним втікачам від війни. Такі висновки дослідження  «Детектора медіа», в межах якого аналітикині й аналітики проаналізували понад 35 тисяч дописів проросійських користувачів у соцмережах. 

В одному з епізодів серіалу «Чорне дзеркало» військові їдуть убивати монстрів, які захопили поселення. Згодом виявляється, що в солдат у головах є імплантати. Ці чіпи змушують військових сприймати біженців як монстрів і без жалю з ними розправлятися. Російська дезінформація про українських біженців намагається змусити громадян держав, які дають притулок українцям, перестати бачити в них людей, які потребують допомоги. Для цього росіяни використовують тактики таврування біженців як економічно, культурно і епідеміологічно небезпечних людей. У ході дослідження українського й російського сегментів соціальних мереж команда «Детектора медіа» виокремила найпоширеніші меседжі про українських біженців, які переїхали в країни ЄС, рятуючись від російської агресії.

Біженці з України — економічна загроза для західних держав

Найчастіше російські і проросійські користувачі соціальних мереж писали, що українці загрожують економіці держав, які їх приймають. Часто на доведення цього наводили взаємовиключні аргументи. Наприклад, автори постів пишуть, що біженці з України ліниві, не хочуть працювати і стають тягарем для економіки країн, адже вони отримують соціальну допомогу і цим виснажують фінансову систему. В деяких дописах користувачів соцмереж ішлося, що українські біженці назавжди залишаться в країнах, де отримали прихисток. Час від часу такі повідомлення набували вигляду погроз. Мовляв, сусідні держави розкусили українців, вже знають, які вони й чого прагнуть, тому скоро почнуть позбавляти їх пільг і притулку.

Натомість у ході дослідження траплялися й тези, які повністю заперечують те, що українці зловживають соціальною допомогою держав, у яких отримали притулок. У таких постах пишуть, що це європейські держави експлуатують працелюбних і освічених українців як дешеву робочу силу. Або навіть стверджують, що європейські держави не відпустять українців додому, а залишать у себе, щоб вони інтегрувалися в тамтешнє середовище й цим розв’язали демографічні проблеми розвинутих країн, населення яких старіє. Через це дописувачі робили висновки, що війна в Україні вигідна якраз Європі, яка за рахунок українців розв’язує свої проблеми. 

Великий масив постів, виокремлений у ході дослідження, стосувався того, що багато українок за кордоном надають сексуальні послуги, а отже можуть заразити європейців венеричними хворобами. 

Були й дописи, що з України в Європу виїхали виключно заможні люди або що притулок отримали мешканці областей, де боїв не було. А отже давати прихисток таким людям неправильно. Проте автори дописів ігнорували той факт, що виїзд за кордон через бойові дії чи їхню загрозу мало пов’язаний із доходами, адже стимулом для переїзду в цьому випадку стають не гроші, а турбота за своє життя і життя своїх дітей. До того ж, наслідки ракетних ударів відчули на собі мешканці всіх без винятку українських регіонів. 

Біженці як культурна загроза

Також чимало дописів, які дослідили аналітики й аналітикині «Детектора медіа»,  стосувалися того, що українські біженці нібито не можуть спокійно співіснувати із громадянами інших держав. Наприклад, тому, що не здатні адаптуватися до життя поряд із цивілізованими європейцями. Чи через брак культури і виховання нищать майно у квартирах і готелях, влаштовують шумні вечірки і хамлять тим, хто робить їм зауваження.

Російська пропаганда віддавна зображає українців як нацистів і русофобів. Зокрема, в ході дослідження траплялися дописи, в яких стверджували, що українці знущаються із росіян за кордоном, а також писали, що в країнах ЄС люди виходять на мітинги й вимагають вигнати «українських нацистів». 

Також писали, що українці шкодять спокійному життю країн, які їх приймають, адже перетинають кордон зі зброєю, яку влада України роздала громадянам у перші дні великої війни. Насправді ж зброю отримали виключно бійці територіальної оборони, які під час воєнного стану не можуть виїхати з країни.

Проросійські користувачі соцмереж просували й тезу, що українські біженці привілейовані порівняно з тими, хто приїхав до Європи з інших країн — наприклад, із Сирії. Мовляв, українці начебто отримують більші виплати і живуть у кращих умовах. Проте частина біженців з України теж мусять жити у притулках для біженців і погоджуватись на низькооплачувану роботу, маючи вищу освіту. 

Біженцям з України найкраще в Росії

На противагу безрадісній і загрозливій картині життя біженців у країнах Європи проросійські користувачі змальовували нібито щасливе життя біженців з України в Росії. Значна частина публікацій у соцмережах стосувалася того, як добре українців приймають у Росії. Автори таких постів ігнорували той факт, що багато людей були примусово депортовані в Росію або не мали іншого способу виїхати з окупованих російською армією територій, аби вберегти своє життя і життя своїх дітей. 

Попри всі спроби російської пропаганди, їй не вдалося змінити громадську думку про підтримку України. Згідно з результатами опублікованого на початку грудня опитування форуму «Міграція і демократія», майже кожен шостий респондент у Німеччині, Франції, Нідерландах, Швеції, Іспанії, Італії, Польщі, Чехії, Угорщині і Греції виступає за підтримку України у війні із Росією, хай це навіть шкодить певним інтересам їхньої держави.

Повний текст дослідження «Детектора медіа» щодо використання російською пропагандою теми українських біженців читайте за посиланням

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду