Втомлені клоуни. Роспропаганда — про поїздку Володимира Зеленського в Америку

Втомлені клоуни. Роспропаганда — про поїздку Володимира Зеленського в Америку

10:17,
14 Грудня 2023
8161

Втомлені клоуни. Роспропаганда — про поїздку Володимира Зеленського в Америку

10:17,
14 Грудня 2023
8161
Втомлені клоуни. Роспропаганда — про поїздку Володимира Зеленського в Америку
Втомлені клоуни. Роспропаганда — про поїздку Володимира Зеленського в Америку
Пропагандисти не змогли запропонувати яскравого повідомлення про поїздку Володимира Зеленського в Америку, тож жонглювали старими.

Президент України Володимир Зеленський із 9 до 12 грудня перебував на американському континенті. 10 грудня він був у Південній Америці, де взяв участь в інавгурації президента Аргентини Хав’єра Мілея, про якого російські пропагандисти кажуть, що він планує «продаж економіки Аргентини Сполученим Штатам Америки».

Українські медіа звернули увагу, що під час цієї церемонії Зеленський мав коротку розмову з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном. За даними «Європейської правди», із цим сусідом український президент не бачився з 2019 року. Наразі Угорщина є однією з держав Європейського Союзу, яка найчастіше гальмує процес вступу України у ЄС, а також надання фінансової чи гуманітарної допомоги Україні. 10-11 грудня на офіційному порталі Президента України повідомили, що Зеленський мав офіційні розмови з прем’єром Кабо-Верде, президентами Парагваю, Уругваю, Еквадору, новим президентом Аргентини, представниками української діаспори в Аргентині й місцевими журналістами. Також Зеленський розмовляв телефоном із президентом Франції Еммануелем Макроном.

Від 11 грудня Володимир Зеленський був у Північній Америці. У Сполучених Штатах Америки він виступив у Національному університеті оборони США, зустрівся з директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою і президентом Світового банку Аджаєм Бангою, представниками оборонних підприємств США. 12 грудня Володимир Зеленський зустрівся із представниками верхньої та нижньої палат парламенту США, спікером нижньої палати Майком Джонсоном, президентом Джо Байденом і віцепрезиденткою Камалою Гарріс. Зранку 13 грудня Володимир Зеленський уже був у Норвегії.

За час візиту в Америку Володимир Зеленський підтверджено спілкувався зі щонайменше вісьмома політиками поза США. Однак протягом усього цього часу пропагандисти говорили переважно про стосунки України зі Сполученими Штатами Америки.

Із представниками держав американського континенту й інституцій, які мають там штаб-квартири, Україна має політичні й економічні відносини, які впливають на підтримку України в міжнародних інституціях. І пропагандисти, мабуть, могли би знайти в розповідях про їхні деталі кілька тем для псування нервів українцям. Однак у 112 проросійських телеграм-каналах зосередилися на традиційних темах — відносинах України зі США та європейськими державами. Тоді як про південноамериканські держави згадували набагато рідше.

Дані про дописи зі згадками Володимира Зеленського та його візит в Аргентину та США за 9–12 грудня надала компанія «LetsData».

Про Володимира Зеленського в Латинській Америці: «Уже у мікрокарликів жебрає»

Про Парагвай, Уругвай і Еквадор проросійські канали згадували переважно коли перелічували держави, представники яких приїхали на інавгурацію до Мілея. Аргентину не могли не згадати, коли розповідали про інавгурацію президента цієї країни. А ще на проросійських і російських телеграм-каналах пов’язували Зеленського з нацистами та стверджували, що Зеленський приїхав саме в Аргентину, тому що: «Аргентина славиться традиціями приховування найвідмороженіших нацистських злочинців. Можливо, пан Зеленський невдовзі переплюне мрію нації про Україну як другу Швейцарію і відкриє для нації другу Україну, але не в Андах, а десь на кордоні з Парагваєм, щоб краєвиди більше нагадували рідний Кривий Ріг».

Коли кажуть про нацистів в Аргентині, мають на увазі, що в цій державі після Другої світової війни знайшли притулок деякі представники влади нацистської Німеччини. Найвідоміший випадок — викрадення з Аргентини й доправлення на суд в Ізраїль співучасника Голокосту Адольфа Айхмана.

Також у проросійських телеграм-каналах поєднували стереотипи про держави Латинської Америки з фейками про нібито наркозалежність Володимира Зеленського та його заміну на «слухнянішого лідера»: «До речі, в Уругваї легальний канабіс, так пишуть у путівниках країною. Але як президент-нерезидент він (Зеленський. — “ДМ”) не зможе його купити. Але можна отримувати його у вигляді подарунка й курити на публіці… Збіг, але саме сьогодні директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін заявив, що різні офіційні особи країн Заходу дедалі частіше обговорюють необхідність заміни Зеленського».

Зустріч Зеленського з прем’єром Кабо-Верде Жозе Уліссешем Коррея-і-Сілвою у проросійському телеграм-каналі, орієнтованому на жителів тимчасово окупованих територій України, прокоментували як ознаку слабкості нашої держави: «Уже у мікрокарликів жебрає. Цікаво, перед ким українці ще не повзали з простягнутою рукою?». Кабо-Верде з 2014 року в ООН підтримує резолюції та рішення про територіальну цілісність України.

Телефонну розмову Володимира Зеленського й Еммануеля Макрона, де лідери України та Франції говорили про ситуацію на полі бою, експорт українського зерна й підтримку України Європою, пропагандисти втиснули в гасло: «Дайте грошей». У контексті цієї розмови автори дописів у проросійських телеграм-каналах згадали статті, які вийшли в цей час у французьких медіа, щоб повторити штампи про «провалений контрнаступ», «атмосферу поразки в Україні» та «перетворення України на колонію сина Джорджа Сороса».

Про розмову Зеленського й Орбана у проросійських телеграм-каналах найчастіше повідомляли без оцінок. Чи повторювали фейк, що Україна мобілізує представників угорської нацменшини, тоді як українці, мовляв, не воюють.

«Орбан вважає, що угорців і так мало, а Зеленський у нього їх із рук вириває та жене на фронт. Для нього головне на цій війні, що українці заради своїх інтересів вбивають угорців», — ішлося в дописі проросійського телеграм-каналу, який працює на аудиторію тимчасово окупованих Донеччини й Луганщини.

Пропагандисти про Зеленського у США: «Штучне дихання для покійника»

Перебування Володимира Зеленського у США пропагандисти в телеграмі подавали як провальні «гастролі». Мовляв, він для кожного співрозмовника має окремий репертуар: «Главі Пентагону він привіз оповідь про провал на фронті, а Сенату — благання про виділення допомоги», — 61,4 мільярда доларів у 2024 році.

Сполучені Штати Америки є одними з найбільших донорів фінансової допомоги України. За даними Kiel Institute, від 24 січня 2022 до 31 жовтня 2023 року США надали Україні 71,5 мільярда доларів. З них майже 44 мільярди — військова допомога. Більше, ніж Сполучені Штати Америки, за цей час Україну підтримали лише інституції Європейського Союзу, що спрямували майже 85 мільярдів доларів. Проте ЄС зосереджує більше уваги на фінансовій допомозі, якої від 24 січня 2022-го надав 77 мільярдів. Тоді як військової допомоги за цей час було 5,6 мільярда доларів.

Голосування членами Палати представників США, нижньої палати Конгресу США, за спрямування коштів Федерального бюджету на фінансування американських держслужбовців, а також допомога Україні від США на 2024 рік стали питаннями внутрішньої політики у Штатах. Надання допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню протягом жовтня-листопада зв’язали з питанням посилення кордону США з Мексикою та впровадженням більш жорсткої міграційної політики. Використання страху напливу мігрантів є однією з головних тем виборчих кампаній Дональда Трампа, який планує знову висуватися у президенти США у 2024 році. І республіканці вимагають, щоб у законопроєкті були враховані вимоги протидії міграції, яких добиваються прихильники Трампа. За даними видання «Business Insider», Трампа підтримують 80 із 435 членів Палати представників, 17 зі 100 сенаторів, членів верхньої палати парламенту США. Нині ні демократи, ні республіканці не мають переконливої більшості ані у верхній, ані у нижній палаті парламенту США. У нижній палаті республіканці мають 221 члена, а демократи — 213. У верхній палаті у республіканців — 49 представників, а в демократів — 48.

Вибори президента США заплановані на листопад 2024 року, а новообраний президент має пристати до роботи в січні 2025-го. Зараз ні республіканці, ні демократи не визначилися з єдиними кандидатами у президенти. За даними видання «The New York Times» на 4 грудня, демократи мають трьох кандидатів, республіканці — сімох. І є ще три незалежні кандидати. Визначити єдиного кандидата від кожної партії допоможе процедура праймериз, тобто вибору з-поміж кандидатів кожної партії одного чи однієї, хто стане офіційним кандидатом. Ті, хто програє праймериз, зможуть висуватися як незалежні кандидати. У 2024 році праймериз повинні завершитись у червні. До того кандидати намагаються консолідувати підтримку різних груп інтересів. І це, хоч і є частиною демократичної політичної традиції у США, не може не впливати на конгресменів і сенаторів — виборних представників народу. Перед парламентськими та президентськими виборами схожі проблеми з падінням кількості та якості прийнятих законопроєктів чи збільшенням тривалості їхнього розгляду спостерігаються і в Україні.

Пропагандисти використовують перипетії політики США для того, щоб погіршувати надії українців на прийдешній рік. Найчастіше вони пов’язують допомогу від США з аргументами про потребу переговорів із Росією. Логіку пропагандистів добре ілюструє допис у телеграм-каналі російського провладного видання «Известия»: «Зеленський перебуває у “все більш скрутному становищі” у зв’язку з тим, що Конгрес США досі не схвалив нові бюджетні асигнування на допомогу Києву. “На Україні зростає тривога”, оскільки розбіжності у Вашингтоні перешкоджають виділенню допомоги. Напруга у відносинах між Києвом та Вашингтоном виникла на тлі політичних розбіжностей в оточенні Зеленського. Відносини між українськими посадовими особами, які раніше зберігали видимість єдності, тепер явно розлагоджуються».

На ці тези російські дезінформатори регулярно нашаровують інші повідомлення пропаганди, які ґрунтуються на українських, американських чи європейських новинах або є вигадкою росіян. Як приклад, маніпуляції щодо мобілізації в Україні. Мовляв, в Україні «закінчуються чоловіки», отже потрібні переговори з Росією. Або що війна проти України є «лише одним зі 183 регіональних конфліктів у світі». Чи намагаються посилювати невпевненість українців у майбутньому через прогнози щодо розкладу політичних сил у світі. Наприклад, якщо Дональд Трамп стане президентом США у 2025 році, то «може змусити Зеленського піти на угоду з Росією».

Крім інсинуацій про кроки Дональда Трампа в майбутньому, у телеграмі підсвічували позиції тих політиків зі США, хто не підтримує Україну. Цього разу цитували ультраправого республіканця Метта Гетца.

«Америка надіслала достатньо грошей Україні. Ми повинні сказати Зеленському, щоб він прагнув миру», — таку цитату конгресмена, який не підтримує Україну, поширив 11 грудня проросійський телеграм-канал, що намагається мімікрувати під місцеве медіа з Одещини.

Цим і схожими повідомленнями пропагандисти намагалися створити враження, начебто у США всі втомилися від України.

Пропагандисти про майбутнє України: «США замінять Зеленського на солдафона, а землю віддадуть корпораціям»

Частина повідомлень пропагандистів стосувалася нібито конфлікту між Володимиром Зеленським і Головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним. Цю тезу вони використовують, щонайменше, від осені 2022 року. Цієї осені пропагандисти активізували тему нібито конфлікту Залужного й Зеленського. У листопаді 2023 року, наприклад, популяризували відео, де діпфейк-персонаж Залужного закликав військових «іти на Київ» і звинувачували Залужного в «надмірній популярності та публічності, яка шкодить Зеленському».

12 грудня російські телеграм-канали використали візит Зеленського у США, щоб доповнити тему конфлікту Зеленського й Залужного ще одним традиційним повідомленням про «зовнішнє управління». Мовляв, лідерів для України роблять Сполучені Штати: «Насправді, Зеленський у США летіти не хотів і його обіцянками та погрозами витягли на побиття-аудієнцію до Байдена. Вирок підписано та оскарженню не підлягає. Вашингтон уже обрав президентом тупого солдафона Залужного, який не викидатиме фортелів і слухняно виконає всі вказівки».

Такими повідомленнями пропагандисти намагаються створити враження, начебто Україна не є самостійною державою та її виживання залежить винятково від бажання зовнішніх сил. У цій картині світу мета існування України — підготувати передачу всього цінного транснаціональним корпораціям. «Корпорацією дня», за версією проросійського телеграм-каналу, який поширює чутки, стала корпорація «BlackRock». За версією рейтингу «Fortune 500», на грудень 2023 року «BlackRock» є 229-ю найбільшою корпорацією США. Ось що про неї писав проросійський телеграм-канал: «Поїздка Зеленського в США необхідна для закриття кейсу з BlackRock, усі стратегічні підприємства країни: АЕС / ГЕС / ПГХ / обленерго / облгази / заводи, а найголовніше — надра та земля підуть під управління транснаціональної компанії».

У лютому 2023 року, а також у червні-липні в Україні обговорювали створення Фонду розвитку України, яким буде займатися інвестиційна компанія «BlackRock». Фонд мав би займатися залученням інвестицій в Україну після закінчення бойових дій. Так пропагандисти замішали справжній інформаційний привід зі своєю картиною світу.

Про права людини в Україні: «Дайте Маску Ліру»

Під час поїздки Володимира Зеленського на американський континент у соцмережі «Х» поширювали звинувачення України в ув’язненні громадянина США Гонсало Ліри. Одним із суперпоширювачів вимоги випустити Ліру на волю був колишній ведучий «FoxNews» Такер Карлсон, який у своєму шоу поширює фейки про Україну. А іншим — мільярдер Ілон Маск. На тему Ліри Маск написав щонайменше два твіти. Ось переклад того твіту, який згадали у 48 постах із 709 аналізованих для цього тексту публікацій у проросійських телеграм-каналах: «Громадянин США сидить у в’язниці в Україні після того, як ми відправили понад 100 мільярдів доларів? Чи є в цій історії щось більше, ніж просто критика Зеленського? Якщо це все, то тут у нас серйозна проблема».

Твіт Ілона Маска

Гонсало Ліра — громадянин США і Чилі. Служба безпеки України затримала його у травні 2023 року. Ліру звинуватили за статтею 436-2 Кримінального кодексу України «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників». А суд обрав запобіжний захід перебування під вартою з умовою виходу на волю після внесення застави. Заставу внесли. Ліра утік з-під слідства та намагався покинути Україну. Його затримали в Закарпатській області й повернули до Харкова у слідчий ізолятор.

Ілон Маск, а за ним і російські пропагандисти, зманіпулювали тим, що нібито будь-який громадянин США має право бути вільним від кримінального переслідування в Україні, якщо його держава підтримує Україну. Такі підходи суперечать принципу верховенства закону, якого дотримуються в демократичних державах. Ліру до вироку суду не можна назвати винним у злочині, проте навіть найбагатший чоловік у світі з держави, яка найбільше допомагає Україні, за цим принципом не може втручатися у справи слідства.

Проросійські телеграм-канали й медіа, які працюють на тимчасово окупованих територіях України, подавали перебування Ліри під слідством в Україні як доказ слабкості США. У телеграм-каналах також були перефразування цитати чоловіка, якого назвали батьком Гонсало Ліри: «Якщо ми хочемо захищати демократію в усьому світі, тоді потрібно взяти цю маріонетку Зеленського і дати можливість Конгресу в США закричати раз і назавжди: “Ця риторика, цей чоловік — це не може далі тривати”. США сповзають униз кожен день. Китайці нас перемагають. Я маю на увазі, яку взагалі зовнішню політику ми проводимо? І найжахливіше — ніхто з них не знає історію, бо у Білому Домі зібралася купка невігласів».

У цьому дописі пропагандисти уклали чотири повідомлення, які вони повторюють не перший рік: «Україна — недемократична держава, там переслідують інодумців», «Володимира Зеленського треба змістити з посади», «США котяться у прірву», «Сполученими Штатами керують не ті люди».

Таке міксування тем російської пропаганди супроводжувало всю поїздку Володимира Зеленського у США. Але воно було повторенням озвучених раніше тез агітпропу і вражало хіба тим, як вільно пропагандисти поєднували різні тези в одній публікації в телеграмі. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду