«Я проти держави, але за людей». П’ять причин, чому Анатолій Шарій проросійський блогер і погане джерело інформації

«Я проти держави, але за людей». П’ять причин, чому Анатолій Шарій проросійський блогер і погане джерело інформації

15:00,
25 Квітня 2023
6629

«Я проти держави, але за людей». П’ять причин, чому Анатолій Шарій проросійський блогер і погане джерело інформації

15:00,
25 Квітня 2023
6629
«Я проти держави, але за людей». П’ять причин, чому Анатолій Шарій проросійський блогер і погане джерело інформації
«Я проти держави, але за людей». П’ять причин, чому Анатолій Шарій проросійський блогер і погане джерело інформації
Блог у телеграмі Анатолія Шарія входить до першої десятки каналів, які сервіси Telemetrio i TgStat називають українськими. Пояснюємо, чому Анатолій Шарій — проросійський блогер і чому він орієнтується на російську аудиторію.

Попри кримінальні справи та блокування на головних ресурсах, де Анатолій Шарій поширював свої погляди, він залишається помітним у медіа завдяки каналу в телеграмі. Від січня 2023 року його канал має понад мільйон підписників. У березні 2023-го аналітики й аналітикині «Детектора медіа» уже розповідали, як Анатолій Шарій поширював повідомлення російської пропаганди протягом року повномасштабної війни.

У цьому матеріалі, виходячи з аналізу «Детектора медіа» постів Шарія в телеграмі від 24 лютого 2022-го до 24 лютого 2023-го, ми наочно пояснюємо, чому Анатолія Шарія треба вважати проросійським блогером.

«Медіаексперт» Анатолій Шарій набув популярності завдяки своєму ютуб-каналу, який створив у 2013 році. Там Шарій розповідав про своє бачення подій в Україні і світі. До того, як ютуб заблокував канал у березні 2023 року, він мав понад 2 млн підписників.

З 2012 року Шарій не живе в Україні. Проте він продовжує висловлюватися про події в державі й намагатися впливати на громадську думку. Цей вплив трансформувався в політичну підтримку. На парламентських виборах 2019 року Партія Шарія, якою керувала його дружина Ольга, отримала голоси 386 тисяч виборців і право на фінансову підтримку від держави, а за рік на місцевих виборах — сформувала фракції в низці місцевих рад на сході й півдні України.

«Детектор медіа» вже розповідав про проросійські висловлювання Анатолія Шарія в серпні 2019 року. З того часу він отримав за них  підозру в державній зраді. На початку березня 2022-го ютуб i фейсбук заблокували Анатолія Шарія, а його партію остаточно заборонили ще через пів року.

Утім, кримінальні справи не заважають Шарію поширювати пропаганду й переконувати всіх, що він патріот України. Звісно ж, самі повідомлення на каналі Шарія у телеграмі доводять протилежне.

1. Анатолій Шарій вживає слова про «нацистів», які використовують росіяни

У телеграм-каналі Анатолія Шарія часто можна побачити версії подій в Україні, співзвучні з російськими джерелами. Ними він спростовує або заперечує інформацію з українських джерел. На думку Шарія, в українських медіа «лише перемоги», тоді як у російських медіа начебто більше інформації.

Анатолій Шарій рідко вдається до виважених формулювань. Для критики України він часто вживає вислови, якими користуються російські пропагандисти. Наприклад, державу Україну він називає «сцикливою нацією» і «недодержавою», а українських військових — «нацистами»

Завдяки таким формулюванням риторика й тематика повідомлень Шарія в телеграмі мало чим відрізняється від текстів його колег із російськими паспортами. Наприклад, коли Шарій розповідає про полонених українських військових, то подає все так, ніби в полоні краще ставляться й частіше повертають додому «нацистів із бригади “Азов”», тоді як військових з інших формувань не звільняють. І висновок, який із цього всього робить Шарій: право на добре ставлення й звільнення з російського полону мають лише «нацисти, які вбивали цивільних»

Словами й героями, як у російської пропаганди, Шарій також легітимізує російську окупацію та вигадану росіянами владу на тимчасово окупованих територіях України. Він надає колаборантам і російським чиновникам із трагікомічними посадами, на зразок «омбудсмена ДНР», право виступати від імені громад. 

2. Коли Шарій критикує росіян, то просить їх якісніше робити свою роботу

Анатолій Шарій часто висміює росіян. Найчастіше під роздачу потрапляють російські військові чиновники, які перебільшують чи вигадують новини про перемоги російської армії. Але у випадку історій, які кидають тінь на росіян, Шарій радше займе їхню точку зору і скаже, що російські ракети взагалі не можуть влучати в цивільних, бо там нібито є спеціальні чіпи.

Коли Шарій повідомляє про поточні події, то застосовує тактику пропаганди «ефект первинності»: засипає різноманітними версіями подій. Серед них можуть бути і версії про причетність росіян. Але їх із більшою ймовірністю Шарій спростує чи не буде згадувати потім, якщо вони підтвердяться. Наприклад, 20 серпня 2022 року стало відомо про загибель російської пропагандистки, доньки російського провладного філософа й ідеолога Олександра Дугіна Дар’ї Дугіної. Росія одразу ж звинуватила в її смерті українські спецслужби. Тоді Шарій оперативно опублікував результати російського «розслідування», в якому дійшли висновку, що вбивство скоїла українка Наталія Вовк. Попри те, що Україна заперечила свою причетність до аварії автомобіля Дугіної, Шарій неодноразово публікував дописи, що підтримують російську версію подій, а версію України називав «судомами».

Нерідко навздогін повідомленням про обстріли росіянами цивільних об’єктів Шарій запускає повідомлення, що Україна начебто теж обстріляла окуповані росіянами території й там теж постраждали цивільні. Ймовірно, це має сформувати враження, що українці вчиняють воєнні злочини так часто, як і росіяни. До прикладу, коли 14 липня 2022 року російська ракета влучила в Будинок офіцерів у Вінниці, то Шарій одразу після повідомлення про цей обстріл опублікував повідомлення, нібито Україна обстріляла Донецьк.

У випадках, коли скандали спричиняють окупаційні чиновники, їхня критика зводиться до звичайних для Шарія персональних образ і вимог до Росії призначати професійніших людей, а не «геніїв, вигодованих грудьми Конашенкова». Або ж Шарій натякає росіянам, що «у них проблеми зі снарядами, оскільки оборонний сектор Росії приватизований і розкрадений». Тобто блогер начебто й критикує росіян, але одночасно просить їх «якісніше» окуповувати Україну. 

3. Шарій говорить про Україну зі зневагою

Анатолій Шарій завжди розповідає про Україну негативно. І за будь-якої нагоди каже, що Україна — корумпована, правоохоронні органи переслідують інакодумців, здійснюють теракти за кордоном, роздають повістки учасникам мітингів, українська держава спотворює історію. Ось як подає своє бачення України сам Анатолій Шарій: «Хто б не керував моєю країною, які б покидьки не управляли нею, які б орки не ґвалтували і не грабували — я чітко відділяю поняття. Держава сьогодні — диктаторська, придушує будь-яке інакомислення та й прямо скажемо — жлобська. Хутір-центр».

У таких висловлюваннях Шарій вдається до підміни понять. Він ототожнює Україну з власними упередженнями про неї. Начебто намагається «відділяти владу виродків і державу виродків від улюбленої країни» і щоразу повертається до того, що не сприймає державу Україну, якщо вона відрізняється від його бажаного образу. А будь-які позитивні новини з України просто не просочуються крізь фільтр упереджень Шарія.

Ще Шарій постійно говорить про те, що він «за людей» і вважає себе «українцем, який бажає перемоги своїй країні». Визначення «хороших українців» Шарій намагається дати у протиставленні з росіянами. За його словами, «хороший росіянин» — це патріот Росії, котрий любить свою країну і не бажає їй краху». А коли доходить до потреби дати характеристику українцям, то думка Шарія впирається в його уявлення про українців як тих, хто заперечує російське й намагається замінити його чимось «провінційним» чи «неповноцінним». Звідси Шарій робить висновок, що «хороших українців» бути не може. 

4. Шарій маніпулює і схиляє до своєї думки

У постах і відео Анатолій Шарій намагається не давати однозначних висновків, а навести аудиторію на потрібну думку словами на зразок: «Ну ми ж з вами розуміємо», «очевидно вже кожному, хто має голову на плечах». Такими фразами й доступною подачею інформації Шарій спочатку на ютубі, а потім і в телеграмі формує клуб однодумців, які  поділяють його ставлення до подій у світі і без критики засвоюють пропаганду, яку він вкраплює у повідомлення.

Анатолій Шарій додає емоцій завдяки перебільшенням про «гори трупів», «стирання з лиця землі». Він легко переходить на грубі слова, коли відповідає на критику чи висловлюється про опонентів. Найчастіше Шарій зривається, коли мова заходить про українських військових та представників держави. Наприклад, весною 2022-го Шарій стверджував, що українська влада «заздрить» результатам його роботи з нібито роздавання гуманітарної допомоги та визволення військових із полону. Мовляв, саме тому міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, за наказом Зеленського, заблокував доступ українцям до фейсбуку та ютуб-каналу Шарія. За це Шарій називає Федорова «вбивцею сотень, а то й тисяч українців».

Восени 2022 року Шарій звинувачував у присвоєнні пожертв волонтерів Ігоря Лаченкова, Сергія Притулу й Сергія Стерненка. А тих, хто донатить волонтерам, Шарій називав «сільськими квочками», які «пишуть захоплені коментарі “тепер переможемо”». Мовляв, лише безграмотні вірять, що приватні особи можуть купити безпілотники «Байрактар» чи інші військові товари. Цікаво, що за кілька місяців до цього сам Шарій розповідав, що збирає пожертви й роздає гуманітарну допомогу, хоча фінансових звітів від нього про це не знайти. Як і інформації про те, кому саме Шарій допоміг.

Також Шарій може оголосити про окупацію росіянами українських міст задовго до підтвердження цієї інформації Україною чи навіть Росією. Так сталось 1 червня 2022 року, коли Шарій за три тижні до окупації росіянами Лисичанська й Сєвєродонецька оголосив про відступ звідти українських військових.

5. Серед читачів Шарія в телеграмі найбільше росіян. Він публікує російську рекламу

За даними ресурсу Telemetrio, 46% підписників телеграм-каналу Шарія — росіяни. 18% авдиторії є мешканцями Москви, 5,2% — Санкт-Петербурга. Українці складають чверть від аудиторії каналу. Серед них 15% — харків’яни, 4% — кияни. Утім, ця статистика недосконала, адже дані, які вказують на користувачів з інших країн, можуть означати тих, хто користується інтернетом через VPN. Цю технологію часто використовують росіяни через обмеження використання інтернет-ресурсів у Росії.

Взимку 2022-2023 року на каналі Шарія було багато реклами телеграм-каналів: за оцінками «Детектора медіа», майже сотня таких публікацій. Шарій рекламував ресурси про: грамотну російську, поради садівникам, криптобіріжі, персональні бункери тощо. І всі ці канали, за даними TgStat, були російськими. Це може означати, що Шарій усвідомлює, що ядро його аудиторії — росіяни, й публікує інформацію, яка допоможе привабити й утримувати цю публіку.

У постах в телеграмі Шарій намагається дати зрозуміти, що Росія згуртованіша й сильніша за Україну. Шарій не сприймає руйнування будь-яких зв’язків України з Росією. Навіть попри доведену брехню росіян і докази їхніх злочинів, він продовжує просувати вигідні росіянам версії подій і поширювати дезінформацію. 

Висновок

Після блокування у фейсбуку і ютубі Анатолій Шарій втратив велику частину аудиторії, але освоїв телеграм. Цю платформу він використовує для просування своєї картини світу й перепостів російської пропаганди. У телеграмі повідомлення від Анатолія Шарія набагато рідше стають обговорюваними інформаційними приводами в Україні, якщо порівнювати з часом, коли українська аудиторія могла дивитися Шарія на ютубі. У телеграмі він бореться за увагу людей, які або є росіянами, або підтримують Росію.

Кримінальні справи проти Анатолія Шарія про державну зраду, які могли б закінчитися ув’язненням і припиненням його медійної й політичної кар’єри, ще тривають. Поки немає вироку суду, блогер вважається невинним. І цей час Шарій використовує, щоби зберігати медійність та поширювати співзвучну російській пропаганді інформацію.

Нагадаємо, у 2017 році Анатолій Шарій позивався проти ГО «Детектор медіа» за образу честі, гідності і ділової репутації. Але тоді Шарій програв справу

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду