«США зменшать підтримку України через Ізраїль»: як агітпроп маніпулює питанням ескалації на Близькому Сході

«США зменшать підтримку України через Ізраїль»: як агітпроп маніпулює питанням ескалації на Близькому Сході

13:00,
13 Жовтня 2023
2951

«США зменшать підтримку України через Ізраїль»: як агітпроп маніпулює питанням ескалації на Близькому Сході

13:00,
13 Жовтня 2023
2951
«США зменшать підтримку України через Ізраїль»: як агітпроп маніпулює питанням ескалації на Близькому Сході
«США зменшать підтримку України через Ізраїль»: як агітпроп маніпулює питанням ескалації на Близькому Сході
Що несеться у «кремлеграмі» 8–13 жовтня 2023 року: розбираємо ключовий меседж тижня про буцімто зниження американської підтримки України на користь Ізраїлю.

Військові дії на Близькому Сході розпочалися вранці 7 жовтня з нападу ХАМАС на Ізраїль. Мережу охопили вірусні відео, як терористи вбивають цивільних, беруть у заручники жінок і дітей, захоплюють військову техніку Ізраїлю. Ці кадри стали об’єктом маніпуляції російської пропаганди.

Іран, який фінансує ХАМАС і ще один рух «Хезболла», теж десятиліттями протистоїть Ізраїлю, і його лідер уже привітав напад. У геополітичному вимірі союзниці Ірану Росії дуже вигідна дестабілізація на Близькому Сході, яка «відволікає» Захід і світ від України та зосереджує всю увагу на Ізраїлі. Ці тези можна простежити в повідомленнях російської пропаганди 9–13 жовтня. Детальніше про дезінформацію Росії про війну в Ізраїлі — в матеріалі «Детектора медіа».

Детально про телеграм-канали, які отруюють український інфопростір, ми писали тут.

Головним ворогом для російської пропаганди є Сполучені Штати Америки, які уособлюють для Москви зло, якому вигідно «розв’язувати війни по всьому світу». Подання подій крізь призму боротьби зі США характерне для опису подій в Ізраїлі. На пропагандистських ресурсах Росії головними її опонентами, крім США, є тепер Ізраїль і Україна.

Нагадаємо, що Москва ще з радянських часів має тривалу історію фінансової, військової та політичної підтримки арабських країн на Близькому Сході. Вже за Путіна посилилися зв’язки Росії з ХАМАСом. Перші дипломатичні контакти були у 2006 році, але істотна підтримка розпочалася після військової інтервенції в Сирію у 2015 році. Для Москви Сектор Газа разом із Сирією та Лівією став стали місцем російського впливу.

Лідер ХАМАС Ісмаїл Ганія проводив переговори з міністром закордонних справ Росії Лавровим у вересні 2022 року. Москва не визнала ХАМАС терористичною організацією, а США і ЄС зробили це.

Іран є союзником Росії, тому обидві країни, маючи свої інтереси на Близькому Сході, по-своєму сприяли ескалації проти Ізраїлю.

Ключовим повідомленням тижня від пропаганди Росії можна вважати наступну тезу: Україні ніхто більше не надасть допомоги, бо вся увага буде на Ізраїлі. На одному з пропагандистських ресурсів лякають, що Ізраїль отримає гроші, які могли би піти на підтримку України:

«Найголовніша причина, чому грошей Києву не дадуть, — рейтинги негативні в американському та західному суспільстві, та ще близький до Заходу Ізраїль “загорівся” і не факт, що його вдасться загасити за місяць, адже всередині країни починається хаос, який заважає військовій операції Армії оборони Ізраїлю проти Сектору Газа».

Тут бачимо, що російські пропагандисти говорять, що Україна нібито «втрачає пріоритет на Заході».

Інший ресурс поширює дезінформацію в схожому ключі:

«Конфлікт в Ізраїлі повністю видавив війну в Україні з інформаційного простору, що може призвести до остаточної втрати інтересу західної аудиторії до ситуації в нашій країні (Україні)».

Росія свідомо та цілеспрямовано маніпулює темою підтримки України. У США — загроза шатдауну, у Франції — виступи за вихід із Європейського Союзу, тривають протистояння прибічників Палестини й Ізраїлю в Європі. Тому російська пропаганда каже для закордонної аудиторії: Україна втратить підтримку, яку натомість отримає Ізраїль.

«Байден зможе через усунення фокуса уваги “відсахнутися” від українського кейса. Також зміщення фокуса на Близькому Сході та викликані кризами у ресурсному регіоні економічні проблеми негативно вплинуть на можливості основних донорів України».

Хоча на офіційному рівні США заявили про подальшу військову допомогу як Києву, так і Тель-Авіву. Амбасадорка США при НАТО Джуліан Сміт сказала, що Вашингтон зможе «залишатися у фокусі партнерства та зобов’язань безпеці Ізраїлю» та підтримки України. Голова республіканської більшості в Сенаті США Мітч МакКонелл закликав Конгрес затвердити законопроєкт про одночасну допомогу для України, Ізраїлю і Тайваню.

Характеризуючи Ізраїль, російські політики та пропагандисти вживають такі висловлювання: «концтабір», «нацисти», «окупанти». Цим вони намагаються сформувати негативний образ цієї держави та Армії оборони Ізраїлю у світі.

Прокремлівський політолог Сергій Марков упевнений у перемозі Палестини, адже Ізраїль є нібито «окупантом»:

«Окупаційний режим із боку Ізраїлю зустрічатиме шалений партизанський опір, який підтримується більшістю населення країни. Регулярна армія просто з цим не впорається».

Твердження про подальшу відсутність допомоги Україні Росія тиражує повідомленнями про «торгівлю Києвом зброєю для ХАМАС» та «антисемітизм українців». Відтак міжнародні позиції України нібито стають слабшими, бо «Україна корумпована країна», а солідарність із народом Ізраїлю буцімто не була щирою.

Однак усе якраз навпаки: Захід об’єднався на тлі загроз із боку авторитарних режимів, які прагнуть нав’язати свій порядок денний. Головною з цих країн є Росія. А Україна говорить партнерам, що те, що відбувається в Ізраїлі, — це тероризм, який українці відчувають зараз, рятуючись від російських бомб і ракет. Терор можна перемогти лише спільними зусиллями. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду