Трамп, Маск і «Буратіно»: як російський агітпроп шукає у фейках нестандартні зв’язки зі США

Трамп, Маск і «Буратіно»: як російський агітпроп шукає у фейках нестандартні зв’язки зі США

10:30,
17 Листопада 2023
3712

Трамп, Маск і «Буратіно»: як російський агітпроп шукає у фейках нестандартні зв’язки зі США

10:30,
17 Листопада 2023
3712
Трамп, Маск і «Буратіно»: як російський агітпроп шукає у фейках нестандартні зв’язки зі США
Трамп, Маск і «Буратіно»: як російський агітпроп шукає у фейках нестандартні зв’язки зі США
Що неслося у «кремлеграмі» 12—17 листопада 2023 року: Єрмак «під кураторством Джонсона» шукав контактів із Трампом і Маском, а Дубінського посадили, «щоб догодити США». Розбираємо ключовий меседж тижня.

In English

12 листопада до США прибула українська делегація, яку очолювали голова Офісу президента Андрій Єрмак і міністерка економіки — перша віцепрем’єр-міністерка Юлія Свириденко. На тлі суперечок серед американських політиків щодо надання підтримки Україні та Ізраїлю російські пропагандисти скористалися шансом і видали чергову порцію наративів про те, що Україну «зливають», а українська дипломатія «провалилася повністю». Як завжди, додавши до цього порцію маніпуляцій і фейків. У цьому матеріалі розбираємо, як пропагандистські телеграм-канали обговорювали найважливішу, на їхню думку, тему тижня.

Єрмак приїжджав, «щоби знайти контакт із Трампом і Маском»

Російський агітпроп у найрізноманітніших формулюваннях описує «повний провал» візиту української делегації у США та пророкує його можливі наслідки. Як стверджує один із найбільших пропагандистських анонімних телеграм-каналів, «у США — явний консенсус щодо скорочення допомоги Україні, вкотре республіканці та демократи проголосували бюджет без допомоги нашій країні». Неназвані «джерела» повідомляють, що Єрмак нібито провалив зустріч із членами обох палат Конгресу. Особливе незадоволення (за твердженням анонімного телеграм-каналу) мали представники Республіканської партії: «Якщо демократи ще “задоволені”, оскільки це їхній “гравець”, то респи — ні, тому що не хочуть допомагати Байдену в його передвиборчій гонці. Крім порожніх розмов, дана зустріч нічого не принесла, ні про що не домовилися».

Наслідком цього, за словами авторів повідомлень, буде «ситуативний обвал» на фінансовому ринку України та «скорочення соціальних виплат», гроші на які «підуть на війну». Очевидно, пропагандисти не можуть вказати на справжні причини залежності українського бюджету від американської допомоги та пов’язані з цим проблеми. Тому замість російського вторгнення у проблемах звинувачують «провал» української дипломатії. У випадку з видатками на війну причина та наслідки традиційно змінені місцями: не російська агресія змушує Україну витрачати значну частину бюджету на оборону, а Україна нібито сама чомусь фінансує війну замість соцвиплат.

Пропагандисти стверджують, що публічна частина візиту української делегації відбувалася нібито «для замилювання очей». Насправді ж головною метою буцімто був пошук особистих контактів між політичним керівництвом України та тією частиною американського істеблішменту, на яку великі надії покладає Кремль. При цьому, згідно з «інсайдами» пропагандистів, значну роль в організації поїздки нібито грав колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. «Головний організатор поїздки Борис Джонсон безуспішно намагався зв’язатися з особистим помічником Д.Трампа для вибудовування контактів з ОП», — пише один з анонімних телеграм-каналів. Жодних підтверджень участі Джонсона у візиті української делегації в США немає, але пропагандистам важко обійтися без стандартного наративу про інтриги в стані «англосаксів», не згадавши хоча б якось власне «англів».

У можливому зацікавленні українського керівництва в контактах із різними центрами впливу в США немає нічого незвичайного, хоча немає і жодних підтверджень специфічної зацікавленості у спілкуванні з неназваними «особистими помічниками» Трампа, крім «кулуарних інсайдів».

Також пропагандисти писали про те, що крім колишнього президента США Джонсон також намагався організувати контакт із бізнесменом Ілоном Маском: «Джонсон не зміг налагодити контакт з І.Маском, хоч і переговорив із ним трохи більше як п’ять хвилин. Тільки в результаті Маск сильно розлютився та назвав Зеленського м’ясником» (з анонімного телеграм-каналу з аудиторією в 400 тис. підписників).

Тут, на додачу до «інсайдів» про тривалість непублічних і, вірогідно, повністю вигаданих переговорів бізнесмена та колишнього прем’єра, пропагандисти також посилаються на аудіозапис, який з’явився у мережі Х (колишній твітер) 15 листопада. На цьому аудіо голос Маска хвалить Залужного й озвучує тезу про те, що «Зеленський довго існує в реальності м’ясника, і ця реальність не відповідає дійсності». Цей аудіозапис з’явився не на сторінці самого Маска (там про це нічого немає), а поширився в основному в каналах російських пропагандистів (звідки його, на жаль, без будь-яких сумнівів і приміток підхопили чимало українських видань). Джерело походження аудіозапису невідоме, і зараз неможливо сказати, чи це справді запис прямої мови Маска, чи озвучений нейромережею з його голосом текст. Звісно, власник SpaceX раніше говорив про російсько-українську війну такого, що збігається з тезами російської пропаганди, але і російські пропагандисти вже не раз були зловлені на використанні фейків, створених за допомогою штучного інтелекту.

Але й цією згадкою Маска пропагандисти не обмежилися, написавши, що нібито одним із завдань візиту української делегації було завадити участі бізнесмена у конференції в Москві. З цього були зроблені висновки: «Завдання зірвати участь Маска у конференції у Москві теж не пройшло. Очевидно, Джонсон більше не у фаворі американського істеблішменту. Ставка на Джонсона вже не працює».

Не існує жодних підтверджень, що Єрмак приїжджав у США, тільки щоб розв’язати настільки «важливе» завдання. Тим більше, що йдеться про нібито заплановану участь Маска в конференції зі штучного інтелекту в Москві, про яку повідомило одне видання EU Reporter (до якого раніше вже виникали питання) з посиланням на «власні джерела» та яку потім ніхто не підтверджував і прямо заперечили організатори конференції.

У цьому випадку пропагандисти використали поширену тактику — вигадати своєму опоненту уявне завдання, повідомити про його «повний провал» і зробити відповідні далекосяжні «висновки» про опонента.

Інший приклад застосування такої тактики — повідомлення про те, що Єрмак нібито запропонував адміністрації Байдена «заміну Залужного на Сирського». Ми вже писали про те, як російська пропаганда експлуатує тему «боротьби Зеленського із Залужним». Саме ця тема була основною для попередніх двох тижнів у пропагандистських телеграм-каналах, продовжували вони її і цього, пов’язуючи з візитом української делегації в США. У викладі пропагандистів уявна «пропозиція» Єрмака із заміни Залужного зіткнулася з уявною «відмовою» Джейка Саллівана, радника президента США з національної безпеки.

Україна «зачищає» критиків Байдена, щоби підставити Трампа: арешт Дубінського

Ще агітпроп повідомляв, мовляв, арешт нардепа Олександра Дубінського — це спроба догодити Джо Байдену, адже Дубінський буцімто міг «реанімувати тему корупції “Бурісми” + Хантера Байдена + ЗеЄрмака, які минулого разу кинули Трампа та за вказівкою західного лобі в ручному режимі справу поховали» (з анонімного телеграм-каналу).

Українські правоохоронці підозрюють Дубінського у співпраці з Головним розвідуправлінням і шпигуванні на користь Росії, поширенні дезінформації. У повідомленні СБУ йшлося про те, що «фігурант поширював фейки про вище військово-політичне керівництво нашої держави. Один із прикладів дезінформаційної роботи розповсюдження фейків про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році». За це у 2021 році нардеп потрапив під економічні санкції США за причетність до пов’язаної з Росією мережі дезінформації, яка мала на меті вплинути на вибори у США. Він неодноразово розповідав про нібито корупційні схеми Хантера Байдена (сина нинішнього президента США) в рамках його роботи в українській газовидобувній компанії Burisma.

Як писав «Голос Америки» з посиланням на американські Washington Post і Newsweek, Дубінський був одним із контактних осіб Руді Джуліані, адвоката Дональда Трампа. Джуліані намагався знайти в Україні матеріали, які б могли показати Джо Байдена та його сина учасниками корупційних схем. У 2019 році адвокат Трампа приїхав до України, де зустрівся з Дубінським і колишнім нардепом Андрієм Деркачем, який, за даними Державного департаменту США, понад десять років був російським агентом, а після повномасштабного вторгнення втік із країни. А вже в липні 2019 року, готуючись до президентських виборів у США, Трамп телефонував новообраному президенту Зеленському із закликом розслідувати «корупційні схеми» Хантера Байдена в Україні.

Тож, за версією анонімних телеграм-каналів, Україна просто «підіграє» демократам, заарештувавши буцімто головного правдоруба та нещадного критика нинішнього американського президента. «Таким хитрим чином зелебобики дають пас дерьмократам — мовляв, ось вам зачіпка, через яку ви можете спробувати таки відправити Трампа до в’язниці. Ви тільки гляньте, наскільки ми можемо бути вам корисні та віддані — а ви нам за це дайте ще грошей», — іронізувала одна проросійська пропагандистка.

Ще одна пропагандистська «версія» арешту Дубінського — намагання приховати «корупційні схеми» самого Зеленського та його оточення. «Робиться це, щоб уникнути гострої критики та звинувачення в корупції президента й Офісу президента, і не ускладнювати й без того непрості відносини Зе-команди з демократами США, перед їхніми президентськими виборами. Звинувачення в держзраді нардепу висунуті якраз під час візиту А.Єрмака до США, що явно не збіг», — пише один із анонімних телеграм-каналів. Мовляв, арешт Дубінського — це окозамилювання «західних кураторів» і буцімто відверне увагу від корупції в Україні. Детально про те, як агітпроп змальовує Україну колискою корупції, ми писали тут.

Таким чином агітпроп вкотре намагається продемонструвати, що, по-перше, Україна буцімто перебуває під повним контролем «американських кураторів», які роздають вказівки, зокрема, щодо того, кого й за що арештовувати; по-друге, що Україну цинічно «використовують як плацдарм» для брудної боротьби республіканців і демократів; по-третє, що українська влада «повністю корумпована», але за певні «послуги» американці готові це терпіти; по-четверте, що сам Байден і його рідні беруть участь у непрозорих схемах, і спроба «зачистити» тих, хто порушує цю тему — лише зайвий доказ «причетності» Байдена та його близьких до злочинів.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду