«Помер Ілля — та й *** із ним». Як російська пропаганда у телеграмі реагує на вбивство Іллі Киви

«Помер Ілля — та й *** із ним». Як російська пропаганда у телеграмі реагує на вбивство Іллі Киви

09:59,
8 Грудня 2023
11077

«Помер Ілля — та й *** із ним». Як російська пропаганда у телеграмі реагує на вбивство Іллі Киви

09:59,
8 Грудня 2023
11077
«Помер Ілля — та й *** із ним». Як російська пропаганда у телеграмі реагує на вбивство Іллі Киви
«Помер Ілля — та й *** із ним». Як російська пропаганда у телеграмі реагує на вбивство Іллі Киви
Помста Зеленського чи спроба відвернути увагу від США? Розбираємо ключову подію тижня.

In English

Удень 6 грудня 2023 року в підмосковному селі Супонєво Одинцовського району на території заміського комплексу «Велич Country Club» було знайдено тіло колишнього народного депутата України та державного зрадника Іллі Киви. Його нібито було вбито двома пострілами: у груди та голову. Кива був вкрай одіозним «політиком», який менш ніж за десять років устиг кардинально змінити свої політичні й ідеологічні погляди: у 2014 році він був координатором східного напрямку «Правого Сектору», називав себе українським націоналістом, брав участь в АТО й говорив, що «утилізує вату в землю». У ті часи Киву називали людиною тодішнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який нещодавно сказав, що особисто готовий застрелити Киву. Кива працював заступником керівника УМВС у Донецькій та Херсонській областях, згодом очолював Департамент протидії наркозлочинності МВС.

Ілля кілька разів невдало брав участь у виборах і намагався рейдерським шляхом захопити Соціалістичну партію України. У 2019 році Кива став депутатом Верховної Ради від нині забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя» за квотою Віктора Медведчука та Вадима Рабіновича. Протягом 2019–2022 років колишній «націоналіст» різко змінив свої політичні погляди та відзначився цілою низкою антиукраїнських заяв і дій, що призвели до кримінальних розслідувань щодо нього ще до початку повномасштабної війни Росії проти України.

Кива створив і керував силовим крилом партії «ОПЗЖ» під назвою «Патріоти за життя», яке, по суті, було проросійським угрупованням. Він виїхав до Росії через Іспанію ще в січні 2022 року і звідти ще більш радикально продовжив пропаганду та підтримку російської агресії завдяки участі у пропагандистських токшоу та в своєму телеграм-каналі. У перші дні повномасштабної агресії Киву виключили навіть з «ОПЗЖ» через його висловлювання. Також Кива залишив цілу агентурну мережу зі своїх соратників, яка працювала на ворога: так, були викриті або затримані місцеві політики з Полтавської області: Сергій Чередніченко й Олег Панкратьєв, невідомий депутат селищної ради, а також бізнесмен із Дніпра Костянтин Малахов.

«Убивство Киви — медійний привід, щоб перебити провал із допомогою США Україні»

6 грудня 2023 року законопроєкт про виділення військової допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню на 2024 рік не було винесено на голосування в Сенаті США. Це сталося через позицію сенаторів із Республіканської партії, які готові проголосувати за законопроєкт лише разом зі змінами до імміграційної політики США. Сенатори наполягають на поверненні жорсткої політики, якої дотримувався республіканець Дональд Трамп у часи свого президентства (2017–2021 роки): будівництво стіни на кордоні з Мексикою, обмеження для президента США на створення додаткових гуманітарних програм, зміна правил надання притулку тощо. Це стало неприйнятним для президента Джо Байдена та його Демократичної партії. Керівник США відреагував різко: звинуватив республіканців у політичному шантажі та сказав, що солдати США воюватимуть із російськими, якщо Путіну вдасться захопити Україну. Проросійські анонімні телеграм-канали звинувачують президента Володимира Зеленського та голову ОП Андрія Єрмака у «провалі» цього голосування. Зокрема, аноніми називають просто анекдотичні причини відмови Зеленського виступити на онлайн-брифінгу перед сенаторами: «Наше джерело з ОП розповіло, що Зеленський не виступив перед сенаторами через поганий настрій і розчарування. Президент на той момент уже знав, що голосування в Конгресі про допомогу Україні буде провалено, та відмовився спілкуватися, на нього не вплинули вмовляння Єрмака телефоном, технологам Банкової довелося терміново запускати антикриз у ЗМІ».

Хоча насправді це внутрішньополітичні розбіжності серед американських політиків і виступати перед сенаторами за відсутності згоди між ними Зеленському не було сенсу, що й підтвердила пані Посол України у США Оксана Маркарова.

Один з анонімних телеграм-каналів натякає, що вбивство Киви було скоєне, аби відвернути увагу від проблеми: «До речі. За законами медійного жанру, таке резонансне вбивство у пресі може трохи “перебити” тему провалу фінансової допомоги Україні в США». Проросійський пропагандист Анатолій Шарій пішов далі й назвав українців «стадом»: «Упевнений на 100%, що за Кивою стежили не останні три тижні, а дізналися про його звички набагато раніше. Його вбивство “тримали” до повної ****, щоб перемкнути увагу стада. Сенат заблокував винесення законопроєкту щодо допомоги Києву на голосування. Депутатський десант разом із Єрмаком відверто сів у калюжу. Вчора ганебно відшили Зеленського. Чим воюватимуть — невідомо взагалі. І ось перемога — вбили Киву. Найнебезпечнішого лиходія. Вони берегли цю перемогу для стада. Впевнений».

«Киву вбили диверсанти, яких підготували британці»

Один з анонімних телеграм-каналів звинувачує Велику Британію та США в підготовці диверсантів і пише, що Іллю Киву було вбито саме таким «агентом»: «Убивство Киви докорінно нічого не змінить, але варто визнати, що британці підготували дуже багато таких “спеців”, які влаштовуватимуть теракти / диверсії / вбивства». Російські пропагандисти звинувачують західні країни у використанні терористів у власних інтересах: «У британців величезний досвід, як і в США (ці хлопці причетні до створення “Аль-Каїди” й інших терористичних угруповань, які вони плодили спочатку проти СРСР, а потім для своїх спеціальних операцій і для контролю на потрібних територіях за ресурсами, продаючи потім західним корпораціям їх за копійки, а люди біднішають і є рабами, але весь негатив скидається на “умовних терористів”)». Та інформують, що Україна нібито є маріонеткою західних країн: «Виходить, що точково Україна ще щось може, треба віддати їм належне, але в глобальній грі вже ні».

Тут цікавим моментом є те, що російський агітпроп викриває себе, оскільки проросійські анонімні телеграм-канали зазвичай мімікрують під проукраїнські та використовують щодо України займенники «ми», «наші» тощо, а в цьому випадку Україна подається як «їм».

«ГУР привласнює заслуги СБУ»

Проросійське пропагандистське видання «Страна» намагається посіяти розбрат між українськими силовими структурами: Службою безпеки України та Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України. Річ у тім, що першим убивство Іллі Киви підтвердив речник ГУР Андрій Юсов. Згідно з інформацією джерел агенції «Reuters» і кількох українських медіа, Киву було ліквідовано внаслідок вдалої операції СБУ, хоча сама служба поки утримується від офіційних коментарів. Політик Олексій Арестович і блогер Юрій Бутусов висловилися щодо цього негативно і «Страна» це тиражує: «Ексрадник голови Офісу Президента Арестович і головний редактор сайту “Цензор” Бутусов звинуватили голову ГУР Буданова в тому, що той заради піару намагається привласнити своєму відомству вбивство Іллі Киви під Москвою у той час як, за їхніми даними, це справа рук СБУ, і ГУР до неї жодного стосунку не має. Зазначимо, що ГУР прямо не заявляло, що саме вони стоять за вбивством Киви, але його представники активно цю подію коментували. Нагадаємо, Бутусов уже раніше звинувачував Буданова у спробі “привласнити” собі атаку на Кримський міст і низку інших операцій, які провела СБУ».

«Зеленський, імовірно, помстився Киві за заклики до самогубства»

Проросійські анонімні телеграм-канали та пропагандистське медіа «Страна» у своїх перших дописах після новини про смерть Киви звертали увагу на його останній допис в телеграм-каналі з його іменем, де він закликав президента України Володимира Зеленського скоїти самогубство на тлі нібито провалів у внутрішній і зовнішній політиці України. Також пропагандисти звертають увагу, що Кива ще у 2021 році говорив: якщо він помре — то це потрібно розглядати як убивство, а не самогубство.

При цьому аноніми нікого прямо не звинувачують у вбивстві Киви. У цьому випадку використовується тактика пропаганди «нечітке припущення». Варто зауважити, що доведення до самогубства є кримінальним злочином не лише в Україні та Росії, але й у більшості країн світу. Раніше Кива неодноразово відзначався погрозами убивством різним людям, дії яких суперечили його інтересам.

Зрадників не люблять навіть у Росії

У телеграм-каналах деяких російських пропагандистів панує дуже стримане ставлення до вбивства Киви. Подію подають без притаманних емоцій та оцінних суджень, просто як новину, констатацію факту. А от у частині «Z-пабліків» ставлення до Киви буває й відверто негативним. Йому пригадують різку зміну політичних поглядів і не жалкують про смерть: «Прикольно зараз буде спостерігати за постами про те, що загиблий Ілля Кива був російським патріотом, який повстав проти українського режиму. Ні, Ілля Кива був типовим хохлом, готовим продати хоч рідну матір. Росії такі союзники не потрібні. Як тільки змінилася б кон’юнктура, він був би у перших рядах тих, хто нібито завжди був за Україну, а свою симпатію до Росії просто симулював. Помер Ілля — та й *** із ним. Черговий хохол якийсь».

Деякі російські пропагандистські канали згадують про участь Киви в АТО, його антиросійські висловлювання у 2014–2016 роках і звинувачують у лицемірстві та награності: «Він прожив дивне життя. Був членом умовно проросійської партії України, підтримував АТО на Донбасі, закликав до геноциду росіян, щоб після початку СВО переїхати до Росії та підтримувати державний антифашизм Володимира Путіна. Політичний пройдисвіт, не чужий авантюризму, він не сприймався ніким і ніколи як політичний лідер, людина з ідеологією, поняттями, честю. Жив без принципів. Помер без принципів. Ми передаємо співчуття близьким Киви, якщо такі існують на планеті. Але цього разу ми можемо стверджувати, що фраза “війна забирає найкращих” не про вбивство в підмосковному лісі».

Так званий російський воєнкор Олександр Коц також не сильно сумує за Кивою: «У Підмосков’ї вбито Киву. Київ продовжує майстер-клас з усунення зрадників. А для України Кива таким і був. Він і тут своїм не став, хоч як старався. Занадто токсичний бекґраунд».

Інші зрадники України бояться за свої життя

Ілля Кива був не єдиним політиком, хай і маргінальним, хто зрадив Україну. Деякі й досі працюють «на підтанцьовках» у російських пропагандистів і провадять антиукраїнську роботу. З їхніх дописів видно, що ці люди тепер бояться за власні життя ще більше, ніж раніше, тому закликають російські спецслужби дати жорстку відповідь Україні, яка нібито причетна до вбивства Киви.

Так, пропагандистка Тетяна Монтян зреагувала на новину в цілому стримано, але все одно в кінці її допису проглядається страх: «І ось проблема в тому, що салорейхівські спецслужби роблять це, абсолютно впевнені, що їм за це нічого не прилетить у відповідь. І не прилітає — тому й продовжують свою діяльність, лише нарощуючи активність. Безкарність призводить до вседозволеності».

Ще один зрадник, ексдепутат Верховної Ради України Олег Царьов, який нещодавно ледь не загинув від замаху на своє життя, відверто критикує недоброзичливців Киви серед російських пропагандистів і говорить про необхідність розслідування вбивства та симетричної відповіді на нього: «Справа не у Киві. Якщо Росія його прийняла, то Росія відповідає за його безпеку. Удар по Киві — це удар по Росії. А удар по Росії треба сприймати всерйоз. І відповідати всерйоз, а не писати про те, що нам його не дуже шкода». 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду