Залужний проти Зеленського. Як російська дезінформація намагається розпалити конфлікт між військовими й українською владою

Залужний проти Зеленського. Як російська дезінформація намагається розпалити конфлікт між військовими й українською владою

08:40,
10 Листопада 2023
8845

Залужний проти Зеленського. Як російська дезінформація намагається розпалити конфлікт між військовими й українською владою

08:40,
10 Листопада 2023
8845
Залужний проти Зеленського. Як російська дезінформація намагається розпалити конфлікт між військовими й українською владою
Залужний проти Зеленського. Як російська дезінформація намагається розпалити конфлікт між військовими й українською владою
Що неслося у «кремлеграмі» 5–10 листопада 2023 року: як російський агітпроп прагне посварити українських військових і владу. Розбираємо ключовий меседж тижня.

In English

«Загострення» відносин між Президентом України Володимиром Зеленським і Головнокомандувачем Збройних сил України, генералом Валерієм Залужним було одним із головних об’єктів маніпуляцій агітпропу останнього тижня. 30 жовтня анонімні джерела в Офісі Президента України в коментарі журналу Time повідомили, що Зеленський буцімто «сліпо вірить» у перемогу в той час, коли контрнаступ «безнадійно провалився». Після цього у британській газеті The Economist вийшла колонка Валерія Залужного про те, що ситуація на фронті зайшла у глухий кут. Згодом Зеленський сказав, що все не так погано і ситуація «не патова».

7 листопада ввечері народний депутат від «Європейської солідарності» Володимир Арʼєв написав у фейсбуку, що міністр оборони України Рустем Умєров попросив президента звільнити Залужного. Вже за 20 хвилин Арʼєв видалив цей допис і назвав його помилкою. Того ж вечора в соціальних мережах зʼявилося фейкове відео, на яких нібито Залужний назвав Зеленського зрадником і закликав військових іти на Київ. Російський агітпроп не обійшов увагою ці інформприводи та використав їх на підтвердження своєї тези про буцімто ворожнечу між Зеленським і Залужним. Нижче детально розглянемо пропагандистські маніпуляції.

Теза про особистий конфлікт між Валерієм Залужним і Володимиром Зеленським розкручується російською пропагандою давно, час від часу виринаючи й затихаючи. Нібито Верховний Головнокомандувач прагне змінити Головнокомандувача ЗСУ через незалежну політичну позицію та більший авторитет останнього у війську.

Стаття Залужного, опублікована 1 листопада 2023 року в британському виданні The Economist, стала нинішнім приводом для поширення Росією повідомлень про можливий конфлікт між Зеленським і Залужним. «Детектор медіа» окремо розглянув меседжі російської дезінформації щодо тез, які виклав у своєму тексті генерал. Мовляв, в Україні зрозуміли, що війна програна, адже «російська (радянська) військова школа переграла натовську модель управління» (цитата з анонімного телеграм-каналу).

А вже цього тижня російський агітпроп розвинув тезу про Залужного, маніпулюючи темою ставлення Володимира Зеленського до Головнокомандувача. Відтак у проросійських телеграм-каналах поширюються чутки, що в Офісі Президента України мають на меті звільнити його, замінивши більш лояльною людиною.

Проросійський блогер Анатолій Шарій поширив маніпуляцію про те, що секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов може замінити Валерія Залужного на посаді Головнокомандувача ЗСУ.

У проросійських телеграм-каналах ідеться, що не лише Президент України Володимир Зеленський, а й голова його Офісу Андрій Єрмак має на меті звільнити Залужного. Пропагандисти пов’язують це з тим, що генерал начебто відмовився долучитися до команди Зеленського.

Ось що писали в одному з телеграм-каналів: «Андрій Єрмак зажадав від Залужного відмовитися публічно від своїх політичних амбіцій та увійти до команди Зеленського. На Банковій гостро сприйняли публікацію Головкома в Economist і вирішили звільнити його людину з посади командувача Сил спеціальних операцій (3 листопада генерал-майор Віктор Хоренко сказав, що дізнався про своє звільнення з медіа. — "ДМ"), щоб продемонструвати серйозність вимог Єрмака».

Російські пропагандисти пишуть, що, мовляв, своєю статтею в The Economist Валерій Залужний прагне убезпечити себе від відповідальності за провал на фронті. І що Залужний як військовий чудово розуміє справжню ситуацію на війні, але в Офісі Президента продовжують поширювати винятково переможні реляції без критичної оцінки ситуації та належних висновків.

«Головком не грає в політику, він військовий і розуміє те, що відбувається з точки зору військової стратегії. Годувати маси "казками" про швидку перемогу — це доля казкарів з ОП, його (Валерія Залужного. — "ДМ") завдання — говорити правду, за це його люблять солдати, але не люблять на Банковій, він їм сильно заважає своєю незалежністю. Ось чому Єрмак шукає можливість його зняти й чистить його оточення, звільняючи найкращих генералів з армії, які заважають їм», так агітпроп пояснює причину потенційного звільнення Залужного.

Додатковим аргументом пропагандистів Кремля, що саме ОП прагне звільнити Залужного, є загибель помічника Головнокомандувача ЗСУ майора Геннадія Частякова ввечері 6 листопада. За версією пропагандистів, це було своєрідним попередженням про те, що може статися, якщо Залужний буде надалі самостійною політичною фігурою. І саме тому, мовляв, на Банковій замовчують смерть Частякова, щоб не впала підозра на них. «В Офісі Президента спустили вказівку ігнорувати та замовчувати тему з загибеллю помічника Залужного. Ця тема вважається для Банкової негативною, оскільки запускає зраду та підігріває меседж, що цей “теракт” могли організувати персонажі, пов’язані з ОП», — ідеться в дописі з анонімного телеграм-каналу.

Депутат Верховної Ради України від «Європейської солідарності» Володимир Ар’єв 7 листопада написав допис у фейсбуці, де повідомив про «інсайдерську» новину щодо винесення питання відставки Валерія Залужного на засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Миттєво цю інформацію поширили проросійські телеграм-канали.

Цей вкид став поживним матеріалом для подальшої легітимації російських тез. Ар’єв видалив свій допис, а міністр оборони України Рустем Умєров сказав, що поширення таких маніпуляцій — це підігрування російській пропаганді.

Центр протидії дезінформації 8 листопада повідомив про діпфейк змонтоване відеозвернення Залужного. Там згенерований штучним інтелектом Головнокомандувач ЗСУ закликає людей вийти на вулиці, виступивши таким чином проти президента Зеленського. Насправді ж відео є фейком.

«Ворожі TG-канали координовано поширюють діпфейки відеозвернення Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, у яких він нібито закликає населення України вийти на площі своїх міст, а військових — не підкорятися "злочинним наказам" влади. Головнокомандувач ЗСУ не виступав зі зверненням і не закликав до військового перевороту» повідомили в ЦПД.

У проросійських телеграм-каналах промайнула теза, що через нібито провалений контрнаступ ЗСУ президент прагне звільнити Залужного. Таким чином, мовляв, буде вбито двох зайців: знайдено винного за поразку на фронті та знищено політичного конкурента, якого більше поважають українські військові.

«У кулуарах розуміють, що такий крок буде кроком відчаю та агонії Зеленського, що може обвалити фронт і посіяти розкол в армії», ось як бачать наслідки від потенційної відставки Залужного російські пропагандисти.

Ба більше, нібито саме через Залужного Україна втратить подальшу підтримку від Заходу. На думку пропагандистів із Росії, це ще одна причина, чому Зеленський буде звільняти Головнокомандувача.

«Зеленський хоче звинуватити головкома Залужного в тому, що через нього Україна втратить західну підтримку, і зняти його з посади під цим приводом, щоб позбутися нарешті незручного елемента в системі»,  прогнозують представники російського агітпропу.

Подібні «інсайди» поширюються для того, щоб посіяти розбрат і хаос серед керівництва України. Плюс це може бути використано і для Заходу, щоби підтвердити партнерам Києва подальшу марність підтримки України в протидії повномасштабній російській агресії. Це знову повертає нас до традиційних меседжів, які поширює Росія ледь не з 1990-х років: «Україна — це failed state», «Україна — це найбільш корумпована держава» тощо. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду