ms.detector.media
Марина Довженко
18.12.2020 18:07
«Україна» розповіла, як селяни лікують коронавірус горілкою — моніторинг
«Україна» розповіла, як селяни лікують коронавірус горілкою — моніторинг
Цикл сюжетів «Село і COVID» радше стигматизує селян, ніж вказує на проблеми.

Новинарі каналу «Україна» підготували цикл із шести сюжетів «Село і COVID» про те, як мешканці сіл нехтують заходами безпеки під час карантину: не користуються масками, приховують діагноз, не роблять тестів, бо ті занадто дорогі, лікуються алкоголем, влаштовують велелюдні застілля або зовсім ігнорують епідемію. Більшість проблем, описаних у сюжетах, стосуються не лише сіл. Про це йдеться в моніторингу щоденних теленовин за 7—12 грудня 2020 року.

Автори циклу підготували репортажі з сіл у західних і східних областях України й дійшли висновку, що селяни всюди однаково легковажні. У матеріалах лунали такі судження:

Водночас, як пише авторка огляду Зоя Красовська, більшість описаних проблем, окрім, хіба що, проблем із приїздом швидкої допомоги й доїзду до лікарні, стосується мешканців міста так само, як і села. Тож підхід авторів може стигматизувати сільських мешканців.

Автори сюжетів, журналісти Зоряна Степаненко і Юрій Гула, побували у студії новин «України» 12 грудня та пояснили, що люди в селах порушують карантин не від хорошого життя, а не лікуються й не тестуються, бо не мають на це грошей. Журналісти розраховують, що на їхні репортажі відреагує Міністерство охорони здоров’я. Більше про тенденції в новинах минулого тижня читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: скріншот з відео

ms.detector.media