«Інтер» подав історію про «таємну вакцинацію» як доконаний факт — моніторинг

«Інтер» подав історію про «таємну вакцинацію» як доконаний факт — моніторинг

14:07,
15 Січня 2021
2481

«Інтер» подав історію про «таємну вакцинацію» як доконаний факт — моніторинг

14:07,
15 Січня 2021
2481
«Інтер» подав історію про «таємну вакцинацію» як доконаний факт — моніторинг
«Інтер» подав історію про «таємну вакцинацію» як доконаний факт — моніторинг
Лише ICTV назвав першоджерело вкиду — Михайла Бродського, але ніхто з новинарів не спромігся підтвердити чи спростувати його заяву.

Жоден із центральних телеканалів, що входять до вибірки «Детектора медіа», не перевірив інформацію про «підпільну вакцинацію VIP», яка нібито відбувається у київській клініці Mediland. А телеканал «Інтер» подав чутки, поширювані Михайлом Бродським, як доконаний факт, не навівши жодних доказів. Про це йдеться в підсумках моніторингу щоденних теленовин за 4—10 січня 2021 року.

Колишній політик, а тепер бізнесмен Михайло Бродський в колонці на сайті «Обозреватель», який йому належить, повідомив, що українські політики та бізнесмени роблять щеплення вакциною Pfizer, контрабандою ввезеною в Україну з Ізраїлю. З усіх каналів, які про це повідомили, лише ICTV назвав ім’я Бродського як джерела цієї інформації. Інші канали переповідали це як чутку, не називаючи джерела.

«Контрабандну вакцину проти ковіду могли ввести в Україну та навіть щепити деяких політиків. Така інформація днями, розлетілася мережею», — із недостовірним посиланням повідомили новинарі СТБ та озвучили реакцію Володимира Зеленського на ці чутки. 

«Раніше в ЗМІ з'явилося повідомлення, що кілька народних депутатів і навіть прем'єр-міністр таємно вакцинувались в одній з приватних клінік», — йдеться в новинах каналу «Україна». На «1+1» говорили про «повідомлення деяких ЗМІ щодо можливості щепитися вакциною проти коронавірусу в одній із київських приватних клінік. Лише кілька днів гуляє інформація, що наче то за кілька тисяч євро в одному з медзакладів столиці VIP та чиновники можуть отримати щеплення закордонними вакцинами від ковіду».

На «Інтері» цю чутку поширили як факт, так і не уточнивши джерело: «Виявляється, таємна імунізація в Україні вже почалася. У ЗМІ з'явилася інформація, що багаті та впливові роблять собі щеплення контрабандною європейською сироваткою в одній зі столичних клінік»

Теленовинарі не лише не перевіряли цю інформацію (принаймні, про такі спроби не йшлося в їхніх матеріалах), але й не ставили питання, чи можлива контрабанда вакцини. Адже препарат Pfizer вимагає специфічних умов транспортування, які вкрай важко забезпечити у чартерному літаку. Також невідомо, за яких обставин організатори «таємної вакцинації» могли добути вакцину, яка не продається на ринку — держави закуповують її централізовано для своїх громадян. 9 січня стало відомо, що СБУ розслідує ввезення в Україну під виглядом вакцини невідомих речовин. Більше про тенденції та маніпуляції в новинах минулого тижня читайте в матеріалі Зої Красовської.

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
бандерівець
17:13 / 15.01.2021
A що, в когось ще є сумніви, щодо "чесності" ЗМІ, особливо такої помийної ями як інтер?
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду