«Дія. Освіта»: цифрове навчання для армії професіоналів

«Дія. Освіта»: цифрове навчання для армії професіоналів

13:55,
18 Травня 2023
2059

«Дія. Освіта»: цифрове навчання для армії професіоналів

13:55,
18 Травня 2023
2059
«Дія. Освіта»: цифрове навчання для армії професіоналів
«Дія. Освіта»: цифрове навчання для армії професіоналів
Після успішного завершення навчання користувачам запропонують набір актуальних вакансій

Освітня платформа «Дії» під час війни трансформувалася, аби відповідати потребам українського суспільства. Тепер з її допомогою люди можуть не лише розвивати цифрові навички, а й здобувати знання та компетенції, необхідні для опанування актуальних професій та знаходження нового місця праці.

Трансформація на потребу суспільства

Як розповів під час презентації оновлення платформи віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, платформа «Дія. Цифрова освіта» була започаткована у 2020 році насамперед для того, щоб надати цифрові компетенції людям, які їх не мали. І це вдалося зробити, зокрема завдяки тому, що на платформі запустили новий формат — освітні серіали. Їх подивилося понад 1,5 мільйона користувачів. Мільйон людей після освоєння освітніх продуктів склав тести з цифрової грамотності.

Проте війна проти російських окупантів ставить нові економічні виклики перед українським суспільством: до 7 мільйонів українців, за міжнародними оцінками, вважаються вимушеними переселенцями, зазначив віцепрем’єр. За даними Мінекономіки, близько 5 мільйонів втратили роботу.

«Поки ми боремося за нашу незалежність і свободу, весь світ розвивається, активно інвестуючи в освітні реформи, у розвиток людського капіталу, — зазначив він під час виступу на презентації. — В Україні виникли певні проблеми на ринку праці, які треба розв'язувати. У цих умовах українцям необхідно швидше навчатися, швидше змінюватися, щоб якісніше конкурувати та розвиватися, розвивати економіку й тим самим наблизити нашу перемогу».

Для цього й оновили освітню платформу: тепер вона офіційно називається «Дія. Освіта» та спрямована на те, щоб кожен міг розвинути конкурентні компетенції або набути їх шляхом інтерактивного навчання та знайти роботу. Міністр цифрової трансформації додав, що вже розробляється мобільна версія платформи, що  розширить доступ до цих освітніх послуг для громадян.

50+ освітніх серіалів

На сьогодні «Дія. Освіта» пропонує 50 освітніх серіалів. З їх допомогою користувачі можуть детально ознайомитися з актуальними професіями, потрібними на ринку праці: від баристи до проєктного менеджера, від логіста до шеф-кухаря, від кравчині до SEO-спеціаліста. Цей перелік доповнюватиметься, бо загалом таких серіалів зняли понад 100.

Зорієнтуватися у виборі майбутньої професії й відповідного напрямку навчання допоможе «Тест для пошуку професії».

Розробники подбали про те, щоб користувачі могли перевіряти власний рівень професійної готовності — навички у новій професії можна тестувати з допомогою онлайн-симуляторів. Це дає можливість зануритися у типовий день у певній професії, зрозуміти неочевидні ситуації та виклики, а відтак покращити свої навички та знання перед працевлаштуванням.

Персональний освітній серіал

Найбільш інноваційною є можливість створювати власну траєкторію навчання. Користувачеві пропонується створити персональний освітній серіал на основі його зацікавлень. Для цього необхідно обрати професійний напрямок або кілька та набір ключових видів робіт, яких прагне навчитися людина. На основі користувацького вибору буде створено так званий індивідуальний освітній серіал — набір навчальних відео, що найбільш актуальні для користувача.

Опісля проходження того чи іншого профорієнтаційного освітнього курсу користувач матиме можливість пройти підсумкове тестування та отримати відповідний сертифікат. Як повідомила заступниця міністра цифрової трансформації Валерія Іоан, у персональний кабінет надійде перелік актуальних вакансій у регіоні, де зареєстрований користувач.

Натхнення і мотивація

Проєкт оновлення платформи підтримав фонд «Східна Європа». Президент фонду Віктор Лях зазначив під час презентації, що в опануванні нової професії для дорослих людей, яким необхідно змінювати життєву стратегію та перенавчатися, важливу роль відіграє мотивація, про яку не забули, наповнюючи оновлену платформу.

Щоб користувачі платформи здобували нові знання, відчуваючи підтримку, розробники додали «гайди», котрі знайомлять із історіями успіху, та подкасти, з яких можна буде дізнатися про найактуальніші процеси у новій сфері діяльності.

Додає натхнення і звернення віцепрезидента з питань публічної політики та взаємодії з державними органами Карана Пхатія корпорації Google, котра також підтримала український освітній проєкт.

«Ми надихнулися баченням міністерства цифрової трансформації України. Цифрова галузь постійно розвивається і збільшується в останні роки. Ми хочемо підтримати українців не з тим, щоб допомогти виживати, а щоб ви могли продовжувати бути успішними, розвивати економіку та розвивати ІТ-галузь. Ми сподіваємося, що платформа буде корисною для українців, які показали усьому світу, що таке стійкість і як можна вийти з найважчих викликів ще більш сильними», — сказав він.

Каран Пхатія повідомив, що за амбітним прогнозом Google, нові знання до кінця 2024 року отримає 5 мільйонів громадян України, а 600 тисяч зможуть знайти нову роботу в ІТ-сфері.

Представники Мінцифри закликали не зволікати з тестуванням нових можливостей платформи «Дії.Освіта»: функціонал уже повністю доступний.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду