У «Дії» запустили цифровий підпис для європейських контрактів

У «Дії» запустили цифровий підпис для європейських контрактів

14:35,
3 Квітня 2023
2039

У «Дії» запустили цифровий підпис для європейських контрактів

14:35,
3 Квітня 2023
2039
У «Дії» запустили цифровий підпис для європейських контрактів
У «Дії» запустили цифровий підпис для європейських контрактів
Українських підприємців закликають тестувати нову послугу.

Міністерство цифрової трансформації розпочало бета-тестування Дія.Підпису-EU, за допомогою якого можна підписувати документи та контракти, які матимуть юридичну силу і в Україні, і в державах Євросоюзу.

«Відтепер Дія.Підпис відповідає регламенту eIDAS Європейського Союзу. Ним можна підписувати документи чи контракти, які дійсні як в Україні, так і в країнах ЄС. Поки що скористатися Дія.Підписом-EU можна на двох платформах, а пізніше функціонал масштабують і на інші», — йдеться в повідомленні пресслужби Мінцифри.

У міністерстві уточнили, що раніше контрагенти в ЄС не могли перевірити український електронний підпис через відсутність технологічної сумісності. Але нещодавно Європейська комісія оприлюднила перелік країн, що ввійшли до спеціального списку TC AdES LOTL. Україна стала першою державою, яка потрапила до цього переліку.

«Дія.Підпис-EU має юридичну силу, і його можуть приймати в суді, незважаючи на те, що він не є кваліфікованим електронним підписом у ЄС», — йдеться у повідомленні.

Відтак у застосунку «Дія» розпочато бета-тестування нової послуги. Наразі новим Дія.Підписом-EU можна скористатися на двох платформах: ID.GOV.UA (ICEI) та у сервісі документообігу «Вчасно». У подальшому його поширять і на інші платформи.

«Працює все дуже просто. Оновлюєте Дію до останньої версії — і застосунок автоматично створює два варіанти підпису. За українським стандартом (ДСТУ) та міжнародним (ECDSA). Один клік очима, біометрія обличчя звіряється з біометрією в реєстрі — і ви укладаєте онлайн-контракт з іноземними партнерами, підписуєте заяву тощо», — пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Федоров пообіцяв, що пізніше масштабуєють функціонал і на інші платформи. Але протестувати новий підпис українці можуть вже зараз.

За його словами, взаємне визнання електронних підписів з ЄС є дуже важливою частиною цифрової євроінтеграції України.

Нагадаємо, 1 квітня в Україні набув чинності закон про електронне резидентство, який дозволяє іноземцям ставати підприємцями в Україні та сплачувати податки в держбюджет нашої країни.

Фото: thedigital.gov.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду