Для батьків зібрали поради, як домовитися з дітьми протидіяти небезпекам у мережі

Для батьків зібрали поради, як домовитися з дітьми протидіяти небезпекам у мережі

17:28,
6 Лютого 2024
1022

Для батьків зібрали поради, як домовитися з дітьми протидіяти небезпекам у мережі

17:28,
6 Лютого 2024
1022
Для батьків зібрали поради, як домовитися з дітьми протидіяти небезпекам у мережі
Для батьків зібрали поради, як домовитися з дітьми протидіяти небезпекам у мережі
Розвиток навичок медіаграмотності та критичного мислення сприяє становленню самостійності в дорослому житті.

До Дня безпечного Інтернету, який відзначається 6 лютого, у ГО «Internews Україна» зібрали мотиваційні тези для батьків від експертів із кібербезпеки, чому варто розвивати в дітей навички критичного мислення змалку в сучасних умовах. Про це йдеться в дописі «Internews Україна» у фейсбуці.

Зокрема, йдеться про те, що підлітки та молодь є найбільш чутливою віковою аудиторією, що зазнає впливу дезінформації та пропаганди. До того ж без належних навиків цифрової, інфомедійної грамотності підлітки стають жертвами шахрайств і цькування в мережі.

На противагу цьому, навичка критично сприймати інформацію та перевіряти її сприятиме тому, що в дорослому житті людина ухвалюватиме виважені рішення.

Віковий поріг, з якого починають користуватися інтернетом та соцмережами, постійно знижується, повідомили в громадській організації #Stop_sexтинг.

«Дослідження, проведене в Україні серед дітей 5–18 років, показало, що 84% опитаних дітей починають користуватись інтернетом у 5–11 років. Загалом відзначається тенденція до "омолодження" початку користування інтернетом та соціальними мережами з кожним роком», — зазначено у повідомленні.

Фахівці дали поради батькам, опікунам та вихователям про те, як налагоджувати діалог із дитиною, щоб виробити приватні засади безпечного користування мережею.

Зокрема, рекомендують запровадити спільні трапези без гаджетів: вечерю або сніданок. Правило має стосуватися не лише дітей, а й дорослих: це — час, коли сім'я не відволікається на телефони та планшети, а проводить час виключно разом.

Відчутним прогресом стане підписання з дитиною «Сімейної угоди» про правила користування інтернетом. 

«Це спосіб, як в ігровій формі можна встановити спеціальні правила для використання гаджетів у сім'ї», — пояснили у #Stop_sexтинг.

У такій угоді прописують, де та як довго можна користуватися гаджетами, як і де їх заряджати, очищувати, який час дня й тижня слід проводити без них. Приклад такої угоди можна знайти за посиланням.

Що ж до безпечного спілкування в мережі, радять пояснити, як поводитися з незнайомцями.

«Важливо навчити дитину, що у мережі потрібно спілкуватися лише з тими людьми, яких вона знає у реальному житті. Якщо незнайомець пише у соціальних мережах, краще не відкривати це повідомлення. Видалити його. Налаштувати профіль так, щоб незнайомі люди не могли писати дитині та залишати коментарі. Також можна заблокувати користувача або поскаржитися на нього, якщо він нав'язливо намагається налагодити контакт із дитиною», — розповіли у #Stop_sexтинг.

Якщо дитина збирається на зустріч з онлайн-друзями, важливо порадити провести її в людному місці та попередити близьких про місце та час зустрічі.

Фото: Дівчина-підлітка переглядає аудіовізуальний контент з ноутбука / Unspash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду