80% громадян в Україні користуються інтернетом щодня, — соцопитування

80% громадян в Україні користуються інтернетом щодня, — соцопитування

15:00,
26 Січня 2024
1909

80% громадян в Україні користуються інтернетом щодня, — соцопитування

15:00,
26 Січня 2024
1909
80% громадян в Україні користуються інтернетом щодня, — соцопитування
80% громадян в Україні користуються інтернетом щодня, — соцопитування
Зменшилася частка людей, що не користуються державними цифровими послугами через нестачу цифрових навичок.

Кількість громадян, які щодня користуються інтернетом, у 2023 році склала 80%, за рік ця частка зросла на 8%. Ще 11% українців у 2023 році користувалися інтернетом нерегулярно: 2-3 години на тиждень і рідше. Не користувалися інтернетом узагалі 9% респондентів. Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у 2023 році на замовлення Програми розвитку ООН.

Дослідження засвідчило, що українці активно користуються державними електронними послугами — 64% респондентів повідомили, що за останній рік отримували держсервіси онлайн. Майже 80% оцінили свій досвід як радше або дуже позитивний.

Найбільш популярний вебресурс із державними послугами серед українців — «Дія». За три роки кількість користувачів порталу та застосунку зросла з 13% у 2020 році до 51% на початок жовтня 2023 року.

«Цьогорічне дослідження показало, що рівень користування державними електронними послугами стабільно високий, українці у середньому користуються більшою кількістю цифрових сервісів, і переважна кількість користувачів оцінюють свій досвід позитивно. Це свідчить, що громадяни вважають електронні послуги корисними та важливими у все більшій кількості сфер життя, а відтак усі зусилля міністерства із цифровізації держсектору дають свої результати», — сказала заступниця директора Департаменту з розвитку електронних послуг у Мінцифри Валерія Ткач.

Дослідження зафіксувало помітний «розрив» у користуванні державними електронними послугами серед різних вікових категорій.

«Ця тенденція простежується протягом усіх років дослідження»,— повідомив виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький.

Так, 89% респондентів віком 18–29 років у 2023 році користувалися принаймні однією послугою, серед респондентів віком 70 років та більше таких користувачів лише 30%. Крім того, минулого року державними електронними послугами частіше користувалися чоловіки, з вищою освітою та з високим рівнем достатку.

Люди старшого віку найрідше користуються як державними цифровими послугами (35%), так і інтернетом (50% роблять це щодня, тоді як 30% узагалі не користуються). Водночас саме ця вікова категорія — одна з тих, де найбільше зросла кількість регулярних користувачів інтернету. Їх частка збільшилася до 50% порівняно з 32% у 2022 році.

Головні причини, чому люди не користувалися державними електронними послугами за рік, не змінилися за всі роки проведення опитувань. Основне пояснення — відсутність потреби (69% серед тих, які не користувалися е-послугами протягом року), брак навичок (27%) та відсутність пристрою з доступом в інтернет (19%).

При цьому частка людей, для яких відсутність достатніх цифрових навичок була причиною некористування е-послугами, істотно знизилася — на неї вказали на 20% менше респондентів порівняно з 2022 роком, коли таких було 47%.

«Цьогорічне дослідження показало позитивну тенденцію суттєве зменшення частки людей, для яких брак цифрових навичок є перешкодою, яка заважає їм скористатися електронними послугами. Це одне із наочних свідчень того, що рівень цифрової грамотності у країні зростає, а українці мають все більше можливостей для того, щоб навчатися користуватися смартфонами та інтернетом», — сказав керівник Проєкту підтримки «Дія» UNDP в Україні Володимир Брусіловський.

Цьогоріч у межах дослідження також вперше провели глибинні інтерв’ю щодо користування е-послугами серед ветеранів та ветеранок. Це дасть змогу усунути бар’єри та можливі проблеми, з якими стикаються ветерани під час користування цифровими сервісами.

Уточнимо, всеукраїнське опитування провів Київський міжнародний інститут соціології у 2023 році на замовлення UNDP в Україні за підтримки Швеції та в партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України.

Опитування провели у вересні-жовтні 2023 року серед жителів України віком 18 років і більше, які проживали на територіях, контрольованих урядом України станом на 23 лютого 2022 року, методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI). Загалом провели 2014 інтерв’ю.

Фото: ПРООН в Україні

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду