Громадяни активно споживають новини у месенджерах та у форматі відео, — Gradus Research

Громадяни активно споживають новини у месенджерах та у форматі відео, — Gradus Research

16:10,
30 Листопада 2023
1231

Громадяни активно споживають новини у месенджерах та у форматі відео, — Gradus Research

16:10,
30 Листопада 2023
1231
Громадяни активно споживають новини у месенджерах та у форматі відео, — Gradus Research
Громадяни активно споживають новини у месенджерах та у форматі відео, — Gradus Research
На думку дослідників, те, що українці все частіше обирають відеоформат контенту, може свідчити про втому від читання новин.

Медіаменю українців, як і їхні звички шукати й переглядати контент, від початку повномасштабної війни активно змінюються. Нова хвиля дослідження медіаспоживання в Україні, проведена Gradus Research у жовтні 2023 року, демонструє збільшення перегляду новин у відеоформаті і стабільну першість у цьому месенджерів. Дані розглянуті в динаміці, в порівнянні з результатами аналогічного опитування за березень 2023 року, повідомили MediaSapiens у дослідницькій компанії.

Найпопулярнішим каналом для споживання новин серед опитаних є месенджери, ними користується 70% респондентів.

Усе більше користувачів віддають перевагу відеосервісу «Ютуб»: якщо у березні це був головний канал отримання новин для 50% респондентів, то у жовтні їх кількість зросла до 56%.

Значення телебачення як новинного каналу також зросло: з 38% до 42%.

«Той факт, що українці все частіше обирають відеоформат контенту, може свідчити про втому від читання новин і зростаючу популярність формату відеоблогів або новинних ТБ-програм чи токшоу. Це також може бути пояснено тим, що на початку війни люди воліли отримувати найоперативнішу інформацію, яка найшвидше може бути видана саме у текстовому форматі. Зараз, коли події розгортаються вже більш помірно — люди готові не споживати швидкі формати, а чекати більш наочні — відео», — зазначили автори дослідження.

Що ж до споживання розважального контенту, то ютуб тримає першість — його обирають 65% опитаних українців, у березні їх частка становила 64%. За ним йдуть соцмережі (56%) та месенджери (47%). Онлайн-телебачення та онлайн-кінотеатри хоч і не ввійшли у першу трійку обраних українцями медіаканалів, але мають сталу популярність: у жовтні їх послугами користувалося 22% опитаних, а в березні було 20%. Це свідчить про тенденцію до все більшої диджиталізації перегляду розважального контенту. Споживання розважального контенту на телебаченні також збереглося на стабільному рівні: якщо у березні його обирали 27% опитаних, то у жовтні — 29%.

«Друга хвиля дослідження медіаспоживання, у першу чергу, допомогла виявити, які звички споживати контент уже закріпилися серед українців від початку війни. "Швидкі" медіа, до яких є доступ зі смартфона, використовуються все частіше як для перегляду новин, так і для розваг. Окрім цього, суттєво зріс інтерес до новинного відеоконтенту на ютубі», — зазначила соціологиня, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research Євгенія Близнюк.

Зазначимо, опитування було проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст з кількістю мешканців понад 50 тисяч у віці 18–60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном. Опитування проводилося двома хвилями: перша хвиля — 16–18 березня, розмір вибірки — 1102 респонденти; друга хвиля — 27–30 жовтня, розмір вибірки — 1032 респонденти.

Нагадаємо, результати щорічного дослідження USAID—Internews щодо споживання медіа «Українські медіа, ставлення та довіра у 2023 році»  показали, що телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни. За рік кількість громадян, які отримують новини з нього, зросла на 12% — до 76%.

Фото: Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду