Алгоритми ютубу сприяють поширенню російської пропаганди у Польщі, — дослідження

Алгоритми ютубу сприяють поширенню російської пропаганди у Польщі, — дослідження

11:45,
15 Грудня 2023
1546

Алгоритми ютубу сприяють поширенню російської пропаганди у Польщі, — дослідження

11:45,
15 Грудня 2023
1546
Алгоритми ютубу сприяють поширенню російської пропаганди у Польщі, — дослідження
Алгоритми ютубу сприяють поширенню російської пропаганди у Польщі, — дослідження
Якщо користувач переглянув відео з антиукраїнськими і проросійськими наративами, алгоритми рекомендацій щедро пропонують багато нових відео зі схожими наративами.

Ризики натрапити на російську дезінформацію та пропаганду на відеоплатформі «Ютуб» у Польщі менші, ніж в Україні. Попри це у польському ютубі все одно присутні антиукраїнські настрої та наративи російської пропаганди — їх, зокрема, поширюють блогери та ультраправі сили. Про це свідчать результати дослідження алгоритмів рекомендацій відеоплатформи, проведеного журналістами видання «Тексти».

Участь у дослідженні взяли 122 користувачів у Польщі. Вони встановили розроблений редакцією застосунок на браузер для відстеження всіх рекомендацій ютубу та моніторили їх упродовж двох місяців.

Що обмежує вплив російської пропаганди на поляків?

Перше — поляки значно менше використовують відеоплатформу «Ютуб» для перегляду новин, ніж це відбувається в Україні. У Польщі новини та політичні телешоу здебільшого переглядають на сторінках онлайн-медіа, телебаченні або стримінгових платформах. Більшість цих польських програм можна подивитися лише за підпискою або на сайті у власному відеопрогравачі медіа.

Друге — незнання російської мови. Оскільки поляки у переважній більшості не володіють російською, то російськомовна конспірологія, лікування содою та пропаганда не надто активно їм рекомендуються алгоритмами ютубу.

Третє — європейське законодавство, яке змушує Ютуб підходити більш відповідально до того, що він показує. Крім уже наявних політик модерації ютубу, наприкінці серпня 2023-го в ЄС набрав чинності закон про цифрові послуги. Його основне завдання — боротися з незаконним контентом і створити сильніші механізми громадського контролю за онлайн-платформами.

Тепер великі платформи та пошукові системи мають суворо стежити за контентом, що розміщується, негайно видаляти незаконний і прибирати таргетовану рекламу на основі сексуальної орієнтації, релігії, етнічної належності чи політичних переконань.

Хто просуває російську пропаганду у польському ютубі?

Звісно, все це не означає, що у польському ютубі немає антиукраїнських настроїв та російської пропаганди. Зокрема, інфоблогери — чи не найактивніша категорія контентмейкерів у польському сегменті платформи, яка їх просуває.

Наприклад, на третьому місці серед найбільш коментованих ютуб-каналів у Польщі — «Дикий тренер» («Dziki Trener»). Його перші відео цілком відповідали назві каналу. Сьогодні ж він просуває радше емоційну оцінку актуальних соціально-політичних питань — від цінностей сучасної молоді до (не)вдячності українських біженців. 

Ще один приклад — польський журналіст і сатирик Войцех Цейровський (Wojciech Cejrowski). Колись він був відомий як мандрівник, сьогодні — використовує це амплуа разом із фірмовим гавайським стилем і туканом на аватарці, щоб гарантувати собі впізнаваність та успішно просувати свої відео на ютуб-каналі з 630 тисячами підписників. Більшість його відео вже давно не про мандри, а про НАТО й геополітику.

Зокрема, у своїх відео Цейровський виправдовув рішення Путіна розпочати війну, звинувачуючи Польщу та країни Заходу, а до початку повномасштабного вторгнення поширював тези, що «мета Путіна — це Україна, а мета Байдена — це війна». 

Як на цьому позначаються алгоритми ютубу?

Багато підписників, переглядів і коментарів — і ось уже контент блогера просуває сам ютуб. Якщо польський користувач хоч раз переглянув відео «Дикого тренера», Войцеха Цейровського чи інфоблогерів з подібною риторикою, то ютуб затягує його в «інформаційну воронку» — платформа доволі добре виявляє антиукраїнські відео та пропонує у схожих не менш антиукраїнські.

Це було зафіксовано в дослідженні на прикладі одного учасника, якому під час перегляду інформаційно-маніпулятивних каналів ютуб почав рекомендувати контент з наративами російської пропаганди. Наприклад, відео «Непопулярна правда про російсько-українську війну. Роберт Чеда та Ян Пінський» або канал «Wiadomości-Polska», де часто маніпулятивно висвітлюються теми зовнішньої політики й транслюються фейки (наприклад, щодо запровадження смертної кари для зрадників в Україні).

Наразі ютуб — одна з найпопулярніших соціальних мереж у Польщі. Станом на 2023 рік ним користується 27,5 млн польських користувачів — двоє з трьох поляків заходять сюди переглянути відео чи послухати музику. І хоч у Польщі маніпулювати навколополітичним контентом через ютуб складніше, ніж в Україні, але це все ще можливо.

Нагадаємо, раніше журналісти «Текстів» дослідили, як використовуються алгоритми ютубу для просування російської пропаганди, дезінформації та конспірології.

Фото: Тексти.org.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду