«Опора»: Основними джерелами новин для українців, які перебувають за кордоном, є месенджери та соцмережі

«Опора»: Основними джерелами новин для українців, які перебувають за кордоном, є месенджери та соцмережі

14:12,
23 Червня 2023
2641

«Опора»: Основними джерелами новин для українців, які перебувають за кордоном, є месенджери та соцмережі

14:12,
23 Червня 2023
2641
«Опора»: Основними джерелами новин для українців, які перебувають за кордоном, є месенджери та соцмережі
«Опора»: Основними джерелами новин для українців, які перебувають за кордоном, є месенджери та соцмережі
Новинними інтернет-сайтами як основним джерелом інформації про Україну користується чверть переселенців, телебаченням — лише 8%.

Українці, які перебувають за кордоном, виявляють постійний високий інтерс до новин з України. Постійно цікавляться подіями на загальнонаціональному рівні 82% опитаних у межах дослідження «Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном», проведеного на замовлення Громадянської мережі «Опора» соціологічною групою «Рейтинг» протягом 8 квітня — 19 травня 2023 року у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії. При цьому здебільшого респонденти цікавляться подіями, які стосуються повномасштабного вторгнення, — регулярно моніторять обстріли та ситуацію на фронті.

Основними джерелами новин для українців, які перебувають за кордоном, як свідчать результати дослідження, є месенджери та соціальні мережі — там споживають інформацію 50% та 47% опитаних відповідно.

Зокрема респонденти з Великої Британії та Німеччини надають перевагу месенджерам — звідти отримують новини понад 60% опитаних. Натомість у Чехії, Угорщині, США та Ізраїлі основним джерелом інформації про Україну є соціальні мережі (Facebook, Instagram тощо).

Новинні інтернет-сайти є основним джерелом інформації для 23% опитаних, YouTube — для 22%. Телебачення використовують для споживання новин лише 8% опитаних, радіо — 1%. Друковані газети та журнали українці за кордоном майже не читають.

Прикметно, що респонденти надають перевагу різному контенту на різних платформах. Так, телебачення та новинні сайти переважно використовуються як майданчики для перегляду новин: 69% та 62% відповідно. У месенджерах опитані частіше читають новинні канали, де зібрана інформація з різних джерел (38%), канали конкретних ЗМІ (26%) та авторські канали аналітиків, експертів, блогерів (21%). У соціальних мережах респонденти в основному переглядають новини від ЗМІ (33%) та дописи політиків, експертів, блогерів (33%). В YouTube опитані здебільшого переглядають інтерв’ю, експертів і блогерів (67%), і тільки 23% — новини.

Telegram є найпопулярнішим серед месенджерів — для отримання новин його використовують 89% респондентів. Він тримає першість в усіх семи країнах: найвищий показник користування цим месенджером в Іспанії (92%), найнижчий — у Чехії (85%).

З-поміж соцмереж найпопулярнішим виявився Facebook — його переглядають 43% таких респондентів. На другому місці — Instagram, його як основне джерело новин переглядають 22%. Переглядаючи TikTok і Twitter, отримують інформацію про Україну 7% і 3% опитаних відповідно. Ще 18% респондентів вказали, що використовують для отримання інформації інші соціальні мережі.

Новинними інтернет-сайтами як основним джерелом інформації про Україну користується чверть переселенців. 74% із них відвідує українські новинні сайти. На міжнародних новинних сайтах інформацію дізнаються 6% опитаних, ще 5% — на сайтах країни, де вони зараз перебувають. Респонденти заявили, що не переглядають новини на російських новинних сайтах.

Найпопулярніший контент на новинних сайтах — це власне новини, по них сюди приходять 62% респондентів. Майже третина опитаних (27%) здебільшого читає на новинних сайтах статті, близько 5% — інтервʼю.

Серед сайтів для читання новин респонденти найчастіше згадували ТСН, 24 канал, ukr.net, УНІАН та «Цензор». Натомість статті українські переселенці частіше читають на УНІАН, 24 каналі, ТСН, «Українській правді» та «BBC Україна».

YouTube як основне джерело інформації про події в Україні використовують 22% українських переселенців. Переважна більшість (67%) дивиться на цій платформі інтервʼю, а також відео окремих експертів, політиків і блогерів. 23% опитаних надає перевагу новинам від ЗМІ, ще 6% переглядають суспільно-політичні програми.

Серед найбільш згадуваних респондентами новинних ютуб-каналів — ТСН та «1+1», «Факти», Прямий та 24 канал. Серед ютуб-каналів блогерів, політиків та експертів українські переселенці дивляться Олексія Арестовича, Марка Фейгіна, Сергія Стерненка, Олега Жданова та Романа Світана.

Телебачення часто згадували в контексті незручності — знайти спосіб ним користуватися буває складно. Можливо, саме тому воно є джерелом інформації про Україну лише для 8% респондентів. Більшість дивиться телеканали, використовуючи звичайне ефірне телебачення (47%), ще 21% використовують ютуб, 14% — пакетне інтернет-телебачення, і лише 11% — онлайн-сайти телеканалів. Телебачення в додатку «Дія» з опитаних не дивиться ніхто.

Переважно опитані дивляться українські телеканали, найбільше — телемарафон «Єдині новини» (63%) або інші канали, які не входять у телемарафон (10%). Кожен десятий отримує інформацію про Україну через місцеве телебачення — щоб розуміти, яким є ставлення до подій, що відбуваються в Україні.

Майже 70% респондентів умикають телебачення, щоб подивитися новини, натомість інтерв’ю, експерти, політики та блогери цікавлять лише 16% респондентів. Серед ЗМІ найчастіше згадували «1+1», ТСН, ICTV, CTБ та «2+2». Серед експертів, політиків та блогерів — Марка Фейгіна, Олексія Арестовича та Михайла Шейтельмана.

Уточнимо, у межах дослідження «Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном» 8 квітня — 19 травня 2023 року у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії було проведене онлайн-опитування 1 тисячі респондентів щодо громадсько-політичної активності (помилка дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 4,2%), онлайн-опитування 2 тисяч респондентів щодо медіаспоживання (помилка дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 3,1%) і 43 глибинних інтерв’ю.

Нагадаємо, за результатами дослідження Digital News Report від Reuters Institute, у 2023 році соцмережі вперше отримали лідерство в розподілі глобального трафіку на новинні сайти.

Фото: Громадянська мережа «Опора», Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду