Тікток є справжньою новинною пустелею, — дослідження

Тікток є справжньою новинною пустелею, — дослідження

11:20,
10 Травня 2024
1626

Тікток є справжньою новинною пустелею, — дослідження

11:20,
10 Травня 2024
1626
Тікток є справжньою новинною пустелею, — дослідження
Тікток є справжньою новинною пустелею, — дослідження
Алгоритми соцмережі не орієнтовані на трансляцію справжнього новинного контенту.

Соцмережа з відеоконтентом «ТікТок» є справжньою новинною пустелею. Із 6 568 відео, знайдених набором ботів зі штучним інтелектом, які позиціонувалися як новинний контент, справжніми новинами за стандартами журналістики виявилися лише 6. Такі підсумки дослідження, проведеного науковим співробітником з обробки даних The New York Times та Ніколасом Діакопулосом з Північно-Західного університету штату Іллінойс у США, що опубліковане в журналі «Нові медіа та суспільство», повідомили в NiemanLab.

З огляду на те, що тікток заполонив увагу аудиторії до 30 років у всьому світі, можна очікувати, що він претендуватиме ставати джерелом новин для неї. Проте наразі тікток виявив себе абсолютно негостинним до новин як таких: посилання, за допомогою яких медіа могли б виводити користувачів із платформи на свої інтернет-майданчики, видаляються; дуже мало робиться для маркування та позиціонування новин та можливості користувачам оцінювати їх достовірність та, на відміну від інших соцмереж, пропонується мізер фінансових стимулів для медіа, окрім кількох винятків, зазначили в NiemanLab.

Щоб фактично оцінити, як алгоритми тіктоку працюють з новинами, американські науковці в межах свого дослідження спершу промоніторили облікові записи чотирьох найвідоміших американських медіа, зокрема New York Times. Далі ж, додаючи супутні рекомендації, розширили моніторинг до 10 тисяч пов’язаних облікових записів. Потім вони змоделювали персоналізовану подачу новинного контенту за допомогою інструмента тікток For You Page («Для твоєї сторінки») за допомогою 60 ботів, запрограмованих виявляти та визначати, дивитися чи пропускати відео, на основі збігу їхніх стенограм із заголовками у NYT упродовж доби.

Боти були запрограмовані на різний рівень інтересу до новин, і разом вони відсортували 6568 відео. Вони також збирали щоденні трендові хештеги впродовж тижня та переглянули показники для понад 100 облікових записів американських новин.

У підсумку з 6 568 відео, відібраних ШІ-ботами, лише 6 (!) виявилися такими, що класифікуються як новинні. Але це були лише два різні відео, які демонструвалися кілька разів по-різному.

Такі разюче низькі результати були отримані, незважаючи на те, що частина ботів була налаштована як такі, що надзвичайно високо цікавляться новинами.

«Алгоритм For You Page практично не відображає новинного контенту, навіть якщо він наповнений активними сигналами на їх залучення», — резюмували автори дослідження.

Рекомендовані облікові записи були однаково несприятливими для новин. Навіть після того, як досліджувані чотири облікові записи медій скрупульозно означили сторінки й контент, це не вплинуло кардинально на систему рекомендацій тіктоку: лише 18% рекомендацій стосувалися новин. Для зіставлення дослідники провели те саме з обліковими записами про американський футбол і отримали 88% тематичних рекомендацій.

Хагар і Діакопулос вважають, що така кардинальна розбіжність виникла через недостатню кількість представлення американських медіа в тіктоці, щоб наситити алгоритм рекомендацій, або тому, що алгоритм може не розпізнавати виробників новин як узгоджений кластер облікових записів.

Також вони з’ясували, що з понад 700 зібраних популярних хештегів лише один — #breakingnews — власне новинний, він не є помітним у загальному масиві, а також підтягує велику кількість дезінформації та комедійних відео. Низка хештегів мімікрують під новинні, але насправді відображають добірки роликів про розваги та попкультуру, яку молодіжна аудиторія розуміє для себе як новини для свого приватного життя.

«Досвід уникнення новин у тіктоці, здається, відбувається майже за замовчуванням як складова його архітектури», — повідомили Хагар і Діакопулос.

Автори порівняли цю тенденцію з підсумками нещодавнього дослідженням компанії Pew, яке засвідчило, що третина дорослих користувачів тіктоку стверджує, що регулярно отримує новини звідти. Цей дисонанс, за їхніми словами, пояснюється тим, що користувачі активно шукають новини в пошуку платформи, і тим, що вони для себе визначають поняття «новини» в ширшому сенсі, ніж журналісти, маючи на увазі всілякі розваги та плітки впливових публічних осіб.

Дослідники дійшли висновку, що багато користувачів тіктоку  використовують його для відстеження поточних подій, але соцмережа радикально відсторонилися від новинної журналістики, вона на сьогодні є домінантно розважальною.

«Схоже, що медійні організації опинилися в пастці — їх тягне туди, де все більше і більше користувачів отримують новини, але в основному не можуть охопити цих користувачів через алгоритм тіктоку», — додали у NiemanLab.

Нагадаємо, соцмережа «ТікТок» може бути повністю заборонена у США наприкінці січня 2025 року, якщо до цього часу не відбудеться відчуження її власності китайцями. Відповідно до нещодавно ухваленого закону, вона становить значний ризик для нацбезпеки США.

7 травня 2024 року компанії TikTok і ByteDance подали позов до федерального суду, щоб заблокувати дію закону.

Фото: застосунок «ТікТок» / Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду