Алгоритми ютубу просувають конспірологію та пропаганду, — дослідження

Алгоритми ютубу просувають конспірологію та пропаганду, — дослідження

14:05,
29 Листопада 2023
1166

Алгоритми ютубу просувають конспірологію та пропаганду, — дослідження

14:05,
29 Листопада 2023
1166
Алгоритми ютубу просувають конспірологію та пропаганду, — дослідження
Алгоритми ютубу просувають конспірологію та пропаганду, — дослідження
Texty.org.ua проаналізували рекомендації відеоплатформи для 205 користувачів.

Відеоплатформа «Ютуб» через систему рекомендацій може просувати загрозливий і небезпечний як для окремого глядача, так і для української національної безпеки контент. Таким є висновок дослідження «Спіраль залежності», проведеного медіа «Тексти».

Участь у дослідженні взяли 205 користувачів. Вони встановили розроблений редакцією застосунок на браузер для відстеження всіх рекомендацій ютубу. Цей застосунок фіксував дані про переглянутий користувачами відеоконтент протягом червня-серпня 2023 року та рекомендації, які надавала платформа на основі цих переглядів.

Під час дослідження переконалися, що ютуб чутливий до питання мови, якою людина дивиться контент. Від того, якій мові — українській чи російській — користувач віддає перевагу, напряму залежить мова відео зі списку рекомендацій.

«Залежність майже прямолінійна. Чим більше переглядів російською, тим більше російськомовних рекомендацій. І навпаки», — зазначили Texty.

Також виявили приклади неправильної категоризації пропагандистських відео на платформі. Наприклад, відео з російським пропагандистом Яковом Кедмі було промарковане як «Кіно та анімація», а конспірологічні теорії іноді отримують позначку «Наука та технології».

Це означає, зазначило медіа, що є ймовірність того, що ці пропагандистські та конспірологічні відео випливуть у рекомендаціях людини, яка любить дивитися матеріали про кіно чи науку.

Ютуб просуває заборонених персон та організації, проти інформаційного впливу яких він бореться. Наприклад, топпропагандист Володимир Соловйов заблокований на ютубі. Водночас він залишається присутнім у вигляді відеонарізок або в матеріалах, де прямо не вказано, що тут є заборонений ведучий.

Ще один приклад — у серпні 2023 року Ютуб видалив два канали проросійського псевдоексперта зі США Скотта Ріттера, але після цього алгоритм усе одно продовжив рекомендувати його інтерв’ю.

«Більше того: деякі ютуб-канали взагалі існують лише задля просування думок та твердження Ріттера, і вони досі не заблоковані на платформі», — зазначили дослідники.

На систему рекомендацій також впливає історія переглядів. Навіть якщо людина дивиться нове відео, ютуб продовжує активно просувати контент із каналів, які користувач переглядав раніше.

«Це свідчить про те, що платформі зручніше проштовхувати "перевірені рекомендації", які створюють ефект бульбашки або циклічності», — зазначило медіа.

Алгоритм надання рекомендацій фокусується не лише на користувачеві, а й на людях зі схожими інтересами.

«Якщо користувач переглядає проросійський контент, ютуб у системі рекомендацій також орієнтуватиметься на вподобання людей, які споживають аналогічний контент, і рекомендуватиме йому переглянуті ними відео», — зазначили «Тексти».

Нагадаємо, 26 жовтня на відеосервісі «Ютуб» заблокували українськомовну версію документального фільму СтратКому ЗСУ «Екоцид. У світу немає іншого вибору, як зупинити російську агресію».

Зазначимо, Інститут масової інформації, «Тексти» і Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики ініціювали створення робочої групи для розробки рекомендацій щодо діяльності Ютубу в Україні.

Фото: Texty.org.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду