Конгресмени припускають, що Ілон Маск заблокував військовим США доступ до Starlink у Тайвані

Конгресмени припускають, що Ілон Маск заблокував військовим США доступ до Starlink у Тайвані

04:24,
28 Лютого 2024
2711

Конгресмени припускають, що Ілон Маск заблокував військовим США доступ до Starlink у Тайвані

04:24,
28 Лютого 2024
2711
Конгресмени припускають, що Ілон Маск заблокував військовим США доступ до Starlink у Тайвані
Конгресмени припускають, що Ілон Маск заблокував військовим США доступ до Starlink у Тайвані
Надійна мережа зв’язку для американських військових у Тайвані та навколо нього має першочергове значення для захисту інтересів США в Індійсько-Тихоокеанському регіоні. Ще у 2022 році Маск заявив, що конфлікт між Китаєм і Тайванем можна було б припинити, якби Тайвань став «особливою адміністративною зоною», подібною до Гонконгу.

Конгресмени США закликають засновника SpaceX Ілона Маска надати доступ американським військовим до зв’язку Starlink у Тайвані після того, як з’ясувалося, що армійці США не отримують доступу до програми Starshield, яка, серед іншого, забезпечує американських військових зв’язком Starlink. Про це з посиланням на західні медіа повідомляє «Голос Америки».

За інформацією видання Forbes, яке цитує «Голос Америки», конгресмен від Республіканської партії Майк Галлахер надіслав лист Маску, в якому закликав його пояснити, чому американські військові в Тайвані та навколо нього не мають доступу до програми Starshield, яка, серед іншого, забезпечує їх зв’язком Starlink.

Конгресмен нагадав, що в цю програму, яка була розроблена спеціально для військових, Пентагон інвестував десятки мільйонів доларів.  

У статті Forbes ідеться, що до подібних закликів до Ілона Маска долучилася і «група американських законодавців».

Видання The Wall Street Journal повідомляє, що комітет Палати представників з питань Китаю, який очолює Галлахер, отримав інформацію від багатьох джерел, що широкосмуговий супутниковий зв’язок, який надається через програму Starshield, неактивний у Тайвані та поблизу нього.

«SpaceX, імовірно, заблокував послуги широкосмугового інтернету на Тайвані та навколо нього. Можливо, порушуючи договірні зобов’язання SpaceX з урядом США», — пише в листі конгресмен Галлахер, повідомляють The Wall Street Journal та Forbes, чиї журналісти отримали доступ до цього листа, датованого 24 лютого.

«Голос Америки» зазначає, що компанія SpaceX запустила програму Starshield у грудні 2022 року. Ця програма пропонує оборонним і розвідувальним агенціям створені на замовлення послуги безпечного зв’язку через мережу широкосмугових супутників Starlink.

У вересні 2023 року Міністерство оборони США уклало однорічний контракт зі SpaceX для використання Starshield для американських військових. Як повідомляло тоді CNBC News, максимальна вартість цієї угоди мала скласти 70 млн доларів.

За повідомленням Forbes, Starshield здебільшого використовують для забезпечення доступу до інтернету у віддалених місцях або в місцях, які постраждали від стихійних лих, а також у зонах бойових дій.

Конгресмен Галлахер у листі наголосив, що «надійна мережа зв’язку для військових США у Тайвані та навколо нього має першочергове значення для захисту інтересів США в Індійсько-Тихоокеанському регіоні».

Без інтернет-зв'язку, за словами Галлахера, «американські військовослужбовці в західній частині Тихого океану будуть піддані серйозному ризику».

У відповідь компанія SpaceX 26 лютого повідомила в мережі Х, що не порушувала жодних урядових контрактів: «SpaceX повністю виконує всі свої контракти з урядом США».

Компанія вказала, що повідомила конгресменам, що їх неправильно поінформували.

Видання Forbes нагадує: у 2022 році Ілон Маск висунув ідею, що конфлікт між Китаєм і Тайванем можна було б припинити, якби Тайвань став «особливою адміністративною зоною», подібною до Гонконгу.

Тоді у відповідь офіційні особи Тайваню нагадали Маску, що ця острівна країна є незалежною від Китаю ще з часів громадянської війни в 1949 році.

Нагадаємо, що у вересні 2023 року CNN оприлюднило уривок з нової біографії «Ілон Маск» авторства Волтера Айзексона, у якому ішлося про те, що  у 2022 році  Маск таємно наказав своїм інженерам вимкнути мережу супутникового зв’язку Starlink поблизу кримського узбережжя, щоб перешкодити українській атаці на російський військово-морський флот.

Сам мільярдер після розголосу інформації про цей уривок з біографії заявив, що торік не давав указівок своїм фахівцям відімкнути супутникову мережу Starlink біля Криму, оскільки, за його твердженням, вона там узагалі не працювала.

На технологічній конференції «All-In Summit» Маск заявив, що не міг увімкнути Starlink через американські санкції проти Росії, запроваджені через анексію півострова. За його словами, для підключення потрібен був дозвіл влади США, а отримати його нібито не було часу, оскільки прохання від української сторони надійшли «посеред ночі».

Пізніше Маск так і не відповів на запитання репортера британського телеканалу про шкоду Україні від вимкнених систем Starlink. Журналіст запитав Маска, чи коштувало його невігластво і самолюбство життів українців, однак мільярдер проігнорував запитання та з усмішкою попрямував до свого авто.

Натомість міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у вересні 2023-го висловив думку, що якби не постійна допомога власника SpaceX Ілона Маска, невідомо, як Україна зараз жила би без зв’язку в умовах війни.

Фото: gettyimages

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олекса
06:56 / 28.02.2024
Така сама паскуда ,як у нас зещур.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду