ЗМІ: Starlink у Росії продають приватні продавці «спеціально для СВО»

ЗМІ: Starlink у Росії продають приватні продавці «спеціально для СВО»

15:39,
13 Лютого 2024
1499

ЗМІ: Starlink у Росії продають приватні продавці «спеціально для СВО»

15:39,
13 Лютого 2024
1499
ЗМІ: Starlink у Росії продають приватні продавці «спеціально для СВО»
ЗМІ: Starlink у Росії продають приватні продавці «спеціально для СВО»
Термінали працюють лише на окупованих територіях і поряд з українськими кордонами, а особистий кабінет пристрою підключається до мережі через Польщу.

Термінали супутникового інтернет-зв’язку Starlink у Росії продають приватні продавці «спеціально для СВО» за 2600–3300 доларів. Це з’ясували журналісти видання «Важные истории».

Журналісти під виглядом волонтерів російських окупаційних військ поспілкувалися з трьома продавцями Starlink в РФ.

Менеджери розповіли, що термінали працюють лише поряд з українськими кордонами — у глибині Росії їх використовувати не вийде. Двоє з них уточнили, що особистий кабінет пристрою підключається до мережі через Польщу, а на третьому майданчику відповіли, що «через європейську країну».

Продавці обіцяють, що їхні термінали безперебійно працюватимуть на окупованих територіях України, включаючи Крим, а також у європейському ексклаві РФ Калінінграді та на Камчатці поблизу Японії.

Усі термінали, що перебувають у продажу, вже налаштовані та готові до використання. В наявності є «версії V1, V2 RV і SL Global». Їхня вартість варіює від 240 до 299 тисяч рублів (2600–3300 доларів) залежно від майданчика. При тому що в Європі термінали Starlink коштують від 450 до 2843 євро (приблизно від 44,2 тис. до 282 тис. рублів), а ціна на стандартну передплату починається від 50 євро на місяць.

Оплату приймають готівкою або на картку. Ще один інтернет-магазин побутової техніки Miele, який займається продажем номінально недоступного в РФ обладнання, також готовий прийняти переказ від юридичної особи.

Товар можна забрати самостійно в житлових будинках у Москві. Декілька будинків по сусідству з доступними до самовивозу адресами перебувають у списку секретних об'єктів «особливих споживачів електроенергії» та неподалік об'єктів ГРУ.

Нагадаємо, раніше американське видання Defense One, посилаючись на неназвані джерела в українському війську, повідомило, що російські військові дедалі частіше використовують термінали Starlink на своїх позиціях.

Представник ГУР Андрій Юсов підтвердив цю інформацію в коментарі Liga.net. «Так, зафіксовані випадки використання російськими окупантами цих пристроїв. Це починає набирати системного характеру», — сказав Юсов. 

Водночас іще 8 лютого представники SpaceX заявили, що компанія не веде жодних справ із російським урядом чи його збройними силами, ніколи не продавала Starlink і не відправляла обладнання в Росію.

Згодом власник SpaceX Ілон Маск заперечив інформацію про те, що російські війська нібито використовують на фронті термінали Starlink. «Це категорична неправда. Наскільки нам відомо, жоден Starlink не був проданий Росії прямо або опосередковано», — написав Маск.

Напередодні в Головному управлінні розвідки Міноборони заявили, що Росія отримує системи супутникового зв'язку Starlink через треті країни. Згодом пресслужба ГУР, посилаючись на радіоперехоплення розмов окупантів, уточнила, що Росія закуповує термінали Starlink, зокрема, в арабських країнах.

Фото: термінал Starlink на російських військових позиціях в Україні / DefenseOne

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ірина
15:55 / 13.02.2024
А у приватних компаній старліки мабуть від мокрої погоди.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду