Bloomberg: Продаж Starlink на чорному ринку по всьому світу стає глобальною проблемою

Bloomberg: Продаж Starlink на чорному ринку по всьому світу стає глобальною проблемою

14:13,
26 Березня 2024
1187

Bloomberg: Продаж Starlink на чорному ринку по всьому світу стає глобальною проблемою

14:13,
26 Березня 2024
1187
Bloomberg: Продаж Starlink на чорному ринку по всьому світу стає глобальною проблемою
Bloomberg: Продаж Starlink на чорному ринку по всьому світу стає глобальною проблемою
Автори:
Експерти висловлюють глибоке занепокоєння з приводу того, що ніхто не несе відповідальності за те, хто має доступ до системи зв’язку і як вона використовується.

Системи зв’язку Starlink, які виробляє компанія Ілона Маска SpaceХ, продаються на чорному ринку багатьох країн світу. Це викликає сумніви в контролі компанією своєї розробки, пише Bloomberg у своєму розслідуванні.

За даними медіа, тіньовий продаж терміналів Starlink виник у тих регіонах, де є потреба у високошвидкісному та надійному інтернеті. Зокрема, їх використовували під час громадянської війни в Ємені.

Також систему зв'язку застосовують сили швидкого реагування в Судані, оскільки в країні вже кілька місяців не працює звичайний інтернет, а самі системи завезли до країни контрабандою через Уганду й Південний Судан.

Крім того, стверджують автори статті, використання терміналів Starlink зафіксували й у Венесуелі, яка перебуває під американськими санкціями. Хоча на карті покриття немає даних про роботу супутників у країні, у соцмережах активно рекламують ці системи зв'язку.

«Це викликає глибоке занепокоєння, тому що процес продажу та використання системи Starlink, яку виробляє приватна компанія, ніким не регулюється. Ніхто не несе відповідальності за те, хто має до неї доступ і як вона використовується», — заявила виданню науковиця з міжнародних питань і питань безпеки в Австралійському інституті Емма Шортіс.

Bloomberg також пише, що у фейсбук-групах в Південно-Африканській Республіці з'явилися провайдери, в яких можна купити й активувати комплекти Starlink у Мозамбіку, де є ліцензія на використання цих систем. Після цього їх доставляють через кордон південно-африканським клієнтам.

Обійти заборону на використання цієї технології можна, заплативши за її послуги через міжнародну картку, зазначають у Bloomberg. За таким алгоритмом діють й інші провайдери у світі, зокрема й у Венесуелі.

Нагадаємо, у лютому 2024 року низка медіа повідомила, що російські військові почали використовувати більше «старлінків» на своїх позиціях у війні проти України. У відповідь у SpaceX заявили, що компанія не веде жодних справ із російським урядом або його збройними силами.

Те, що росіяни використовують американські термінали на сході України, підтвердили в ГУР, зазначивши, що це «починає набирати системного характеру». 12 лютого представник ГУР Андрій Юсов заявив, що українська розвідка працює над тим, щоб нейтралізувати загрози використання Starlink росіянами. При цьому Юсов зазначив, що ці пристрої в РФ потрапляють контрабандою.

Засновник SpaceX Ілон Маск категорично заперечив продаж Starlink Росії.

Двоє представників Демократичної партії США, члени Палати представників країни, надіслали листа керівнику SpaceX Ґвінну Шотвеллу з вимогою дати вичерпні відповіді щодо можливого незаконного придбання терміналів Starlink Росією для використання їх на фронті. 

Читайте також:

Фото ілюстративне: Starlink, The Verge

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду