Ілон Маск відповів на звинувачення у вимкненні Starlink поблизу Криму торік

Ілон Маск відповів на звинувачення у вимкненні Starlink поблизу Криму торік

10:05,
8 Вересня 2023
8729

Ілон Маск відповів на звинувачення у вимкненні Starlink поблизу Криму торік

10:05,
8 Вересня 2023
8729
Ілон Маск відповів на звинувачення у вимкненні Starlink поблизу Криму торік
Ілон Маск відповів на звинувачення у вимкненні Starlink поблизу Криму торік
Маск стверджує, що на той момент мережа Starlink біля узбережжя окупованого Криму ще не працювала.

Американський мільярдер Ілон Маск заявив, що торік не давав указівок своїм фахівцям відімкнути супутникову мережу Starlink біля узбережжя окупованого Криму, оскільки, за його твердженням, вона там взагалі не працювала. Про це він повідомив у соцмережі «X».

«Вказані регіони Starlink не були активовані. SpaceX нічого не деактивувала», — написав він.

Так Ілон Маск відреагував на публікацію CNN, у якій процитовано заяви Волтера Айзексона — автора біографічної книги про Маска, та публікацію співзасновника компанії NFTech Маріо Навфаля.

В уривку книги, який отримало CNN, ідеться, що торік Ілон Маск таємно наказав своїм інженерам вимкнути мережу супутникового зв'язку Starlink поблизу кримського узбережжя, щоб перешкодити українській таємній атаці на російський військово-морський флот.

Як пише автор у своїй книзі, коли українські водні безпілотники з вибухівкою наблизилися до російського флоту, вони раптом «втратили зв’язок і нешкідливо викинулися на берег».

У публікації CNN зазначено, що рішення Маска вимкнути мережу було зумовлене «гострим страхом», що Росія відповість ядерною зброєю на український напад на Крим. Ці побоювання у нього викликали розмови з «високопоставленими російськими посадовцями».

Сам Маск стверджує, що українські державні органи звернулися з екстреним проханням активувати Starlink по всій маршрутній мережі до тимчасово окупованого міста Севастополя.

«Очевидно, що мета полягала в тому, щоб потопити більшу частину російського флоту, який стоїть на якорі. Якби я погодився на їхнє прохання, то SpaceX стала б явним співучасником великого військового акту та ескалації конфлікту», — написав бізнесмен.

Варто зауважити, що у жовтні минулого року засновник і президент компанії з дослідження політичних ризиків Eurasia Group Ян Бреммер повідомляв, що наприкінці вересня 2022-го Маск справді особисто підтвердив йому, що супутникові служби навмисно відключені через «можливість ескалації». За словами Бреммера, бізнесмен мав розмову саме з Володимиром Путіним, під час якої диктатор Росії начебто погрожував застосувати ядерну зброю, якщо Україна спробує повернути Крим.

Однак тоді у твітері, який тепер називається «X», Маск категорично заперечив будь-яке спілкування з Путіним. Також бізнесмен написав, що не може коментувати умови на полі бою через секретність.

Нагадаємо, у липні цього року Міністерство оборони США схвалило угоду з компанією SpaceX про купівлю для України терміналів Starlink, які засновник компанії Ілон Маск не зможе відключати за власним бажанням. Пентагон отримає контроль над визначенням зони дії інтернет-сигналу Starlink на території України, щоб ці нові пристрої могли виконувати «ключові функції і певні місії».

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Mich
15:11 / 08.09.2023
Значить таки вимкнули.
Ігор
10:33 / 08.09.2023
Токсична корумпована, продажна Україна не знає жалю ні до кого. Поливає брудом навіть тих, хто єдиний їй тоді допоміг. ЄС США Китай навіть ООН ..., мали аналоги - ніхто не допоміг. Якби не Маск - хана. Неонацисти, які розуміють, що з ними ніхто добровільно, на рівних умовах не хоче мати справу, звикли досягати свого тиском сварками вереском ..., навіть зі своїм народом.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду