Росіяни почали активніше використовувати Starlink на передовій. ГУР підтвердило інформацію (ФОТО)

Росіяни почали активніше використовувати Starlink на передовій. ГУР підтвердило інформацію (ФОТО)

18:29,
10 Лютого 2024
3022

Росіяни почали активніше використовувати Starlink на передовій. ГУР підтвердило інформацію (ФОТО)

18:29,
10 Лютого 2024
3022
Росіяни почали активніше використовувати Starlink на передовій. ГУР підтвердило інформацію (ФОТО)
Росіяни почали активніше використовувати Starlink на передовій. ГУР підтвердило інформацію (ФОТО)
Представники SpaceX заявили, що компанія не веде жодних справ із російським урядом чи збройними силами РФ. Закупівля та оплата терміналів Starlink для армії окупантів ідуть через треті країни, на підставних осіб.

Російські військові дедалі частіше використовують термінали Starlink на своїх позиціях. Про це повідомляє американське видання Defense One, посилаючись на неназвані джерела в українському війську. Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов підтвердив цю інформацію в коментарі Liga.net

«Так, зафіксовані випадки використання російськими окупантами цих пристроїв. Це починає набирати системного характеру», — сказав Юсов. 

Defense One зазначає, що повідомлення про те, що російські військові використовують сервіс Starlink на території України, вперше з’явилися в українських ЗМІ з посиланням на дописи в соцмережах. 

Українські військові, за даними одного зі співрозмовників Defense One,  вперше виявили використання Росією пристроїв, підключених до супутника, кілька місяців тому. Другий співрозмовник сказав, що динаміка використання зростає. «Безпосередньо зараз російські війська, схоже, використовують десятки терміналів Starlink на довгому фронті. Коли у них будуть сотні, нам буде важко жити», — зауважив один зі співрозмовників. 

За інформацією видання, представник Пентагону Джефф Юргенсен заявив, що офіційні особи США знають про ці повідомлення, але переадресував питання «нашим українським партнерам для отримання будь-якої поточної оперативної інформації щодо діяльності такого роду супутникового зв'язку».  

Використання окупантами терміналів Starlink, що, крім іншого, стало впливати на стабільність та швидкість зв’язку на передовій, також прокоментував київський інженер Олег Кутков, який займається терміналами Starlink для військових України.  

«Справді, росіяни почали активно використовувати термінали на лінії фронту», — підтвердив Кутков. 

У його дописі йдеться про те, що термінали Starlink активно закуповують і перепродають російські реселери, чого вони зовсім не приховують Закупівля та оплата йдуть через треті країни, на підставних осіб. 

Скриншот з фейсбук-сторінки Олега Куткова.

«Відстежити і прикрити ці схеми неможливо, бо наші волонтери так само по всіх країнах “пилососять” термінали і так само оплачують з різних карт», — розповідає Олег Кутков.

Скриншот з фейсбук-сторінки Олега Куткова.

Проте, зауважує інженер, ці термінали працюють лише на території України, у тому числі на тимчасово окупованих її частинах. «Тому що нашим теж потрібен зв'язок. Розрізнити в умовному 20 км стільнику, де чий термінал і де зараз проходить лінія фронту, — неможливо в принципі. Тому або працюють усі, або не працює ніхто. Звичайно, можна вигадати якусь схему, щоб у певній зоні працювали лише певні термінали, заздалегідь узгоджені. Але ця схема потоне в бюрократії та узгодженнях, постійно втрачатиметься дорогоцінний час, а лінія фронту може бути динамічною», — пояснює він.

Скриншот з фейсбук-сторінки Олега Куткова.

Тобто, у 20-кілометровій зоні на передовій неможливо розрізнити, якій саме стороні належить термінал. Це дає змогу російським окупантам на передовій лінії фронту також користуватись терміналами Stаrlink.

Олег Кутков додав, що в цих зонах на передовій усі термінали використовують один канал під одним планувальником з боку супутника. Це істотно позначається на якості зв’язку.

«Щодо якості зв'язку. Це банальне перенасичення зони терміналами. Повторюся, що приблизний діаметр стільника — 20 км. У цьому стільнику всі термінали сидять на одному каналі та під одним планувальником з боку супутника. Як наші, так і не наші.

Зараз в одній зоні сконцентрована просто неймовірна кількість терміналів, що система банально не вигрібає. SpaceX вже думають над варіантами вирішення проблеми», — розповів інженер. 

Представники SpaceX заявили, що компанія не веде жодних справ із російським урядом чи його збройними силами.

«Starlink не активний у Росії, тобто сервіс не працюватиме у цій країні. SpaceX ніколи не продавала і не продає Starlink у Росії, а також не постачала обладнання до Росії», — наголосили в компанії.

«Якщо російські магазини заявляють, що продають Starlink та послуги в цій країні, вони дурять своїх клієнтів», — ідеться у твіті SpaceX.

Твіт SpaceX безпосередньо не стосується повідомлень про те, що російські військові використовують послуги Starlink на території України, однак у ньому зазначено: «Якщо SpaceX дізнається, що термінал Starlink використовується стороною, яка перебуває під санкціями, або неавторизованою стороною, ми розслідуємо претензію та вживаємо заходів щодо деактивації терміналу, якщо це підтвердиться».   

Головна світлина — термінал Starlink на російській позиції в окупованій частині України. Фото: defenseone.com.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду