У Конгресі розслідують можливе постачання Starlink російській армії

У Конгресі розслідують можливе постачання Starlink російській армії

16:50,
7 Березня 2024
1092

У Конгресі розслідують можливе постачання Starlink російській армії

16:50,
7 Березня 2024
1092
У Конгресі розслідують можливе постачання Starlink російській армії
У Конгресі розслідують можливе постачання Starlink російській армії
Автори:
Двоє представників Демократичної партії США ініціювали розслідування щодо компанії SpaceX Ілона Маска через застосування росіянами Starlink на війні проти України.

Демократи Джеймі Раскін та Роберт Ґарсія, члени Палати представників США, надіслали листа керівнику SpaceX Ґвінну Шотвеллу з вимогою дати вичерпні відповіді щодо можливого незаконного придбання терміналів Starlink Росією для використання їх на фронті. Про це пише The Washington Post.

Законодавці посилаються на  заяви ГУР МО України про те, що російські військові розмістили Starlink неподалік лінії фронту, і нагадують керівництву компанії, що це «може порушити американські санкції».

Раскін та Ґарсія висловлюють обережне припущення, що SpaceX, можливо, не має «належних засобів захисту та політики», адже, згідно з інформацією української розвідки, Росія купує ці комплекси забезпечення цифрового зв’язку через треті країни, зокрема держави т. зв. Глобального Півдня.

Українські чиновники стверджують, що Starlink дає ЗСУ істотну перевагу, забезпечуючи надійне інтернет-з'єднання, яке дає військовим змогу відповідати на групові текстові повідомлення, передавати дані з дронів про ворожі сили та координувати артилерійські удари, йдеться в листі Джеймі Раскіна та Роберта Ґарсії. Тепер американські законодавці побоюються, що, з’явившись на полі бою в 2024 році, Starlink може надати аналогічну перевагу Росії.

У листі демократи підкреслили, що використання Росією Starlink «становить серйозну загрозу для безпеки України, життя українців і національної безпеки США».

Нагадаємо, 10 лютого низка ЗМІ повідомила, що російські військові почали використовувати більше «старлінків» на своїх позиціях. У відповідь у SpaceX заявили, що компанія не веде жодних справ із російським урядом або його збройними силами.

Те, що росіяни використовують американські термінали на сході України, підтвердили в ГУР, зазначивши, що це «починає набирати системного характеру». 12 лютого представник ГУР Андрій Юсов заявив, що українська розвідка працює над тим, щоб нейтралізувати загрози використання Starlink росіянами. При цьому Юсов зазначив, що ці пристрої в РФ потрапляють контрабандою.

Засновник SpaceX Ілон Маск категорично заперечує продаж Starlink Росії.

Читайте також:

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду